Πύραυλος στην Πολωνία: Απορρίφθηκε το αίτημα της Ουκρανίας να συμμετάσχει στις έρευνες

Η Εισαγγελία στην Πολωνία απέρριψε το αίτημα της Ουκρανίας να συμμετάσχει στην έρευνα για τις εκρήξεις στο χωριό Σεβόντοφ που σκότωσαν δύο Πολωνούς την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την πολωνική Rzeczpospolita.

«Δεν υπάρχει τέτοια νομική δυνατότητα και θα ήταν ενάντια στις διαδικασίες. Εξετάζονται όλες οι πιθανές εκδοχές του περιστατικού, συμπεριλαμβανομένης αυτής όπου ένας αντιαεροπορικός πύραυλος προσγειώθηκε από την Ουκρανία», δήλωσε στο Rzeczpospolita μια ανώνυμη πηγή από την Εισαγγελία της Πολωνίας.

Η πτώση πυραύλων στην Πολωνία έλαβε χώρα την περασμένη Τρίτη, όταν η Ρωσία εξαπέλυσε ένα από τα πιο μαζικά μπαράζ πυραυλικών επιδρομών στην Ουκρανία από την αρχή της εισβολής της. Έως και 100 πύραυλοι έπληξαν κρίσιμες μη στρατιωτικές υποδομές σε όλη την Ουκρανία εκείνη την ημέρα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι Ουκρανοί εμπειρογνώμες θα συμμετάσχουν στις έρευνες, ενώ ο  ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, ανακοίνωσε με ανάρτησή του την Παρασκευή ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία είχε ήδη φτάσει στο σημείο πτώσης του πυραύλου.

Παρ’ότι ο Ουκρανός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι η Πολωνία χορήγησε άδεια στην Ουκρανία για να συμμετέχει στις έρευνες, πολωνικές πηγές αναφέρουν ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία μπορεί να ενεργεί «μόνο ως παθητικοί παρατηρητές και τίποτε άλλο».

Με πληροφορίες από: Ukrainska Pravda / Φωτογραφία αρχείου Reuters