Πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια: «Η κατάσταση είναι πιο σοβαρή από ποτέ – Οι Ρώσοι ετοιμάζουν επίθεση»

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας (GUR), Κιρίλο Μπουντάνοφ, προειδοποίησε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ολοκληρώσει το σχέδιό τους για επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

«Η κατάσταση δεν ήταν ποτέ τόσο σοβαρή όσο είναι τώρα», δήλωσε ο Μπουντάνοφ, υποστηρίζοντας πως το σχέδιο επίθεσης έχει ολοκληρωθεί και εγκριθεί.

«Το μόνο που μένει είναι η τελική εντολή. Μπορεί να συμβεί όποτεδήποτε, ακόμα και μέσα σε λίγα λεπτά», προειδοποίησε ο Ουκρανός αξιωματούχος για την πιθανότητα ρωσικής επίθεσης στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος επί του παρόντος βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της GUR, η δεξαμενή ψύξης του σταθμού ναρκοθετήθηκε από ρωσικά στρατεύματα. Χωρίς ψύξη, οι πυρηνικοί αντιδραστήρες μπορούν να λιώσουν σε μια περίοδο από δέκα ώρες έως 14 ημέρες. Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες διαπίστωσαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μεταφέρει οχήματα με εκρηκτικά στους αντιδραστήρες 4 και 6 του σταθμού. Δεν είναι γνωστό εάν ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας είχε πρόσβαση σε αυτές τις μονάδες κατά την επίσκεψή του στις 15 Ιουνίου.

Πηγή: Ukrainska Pravda / Φωτογραφία αρχείου Reuters