Ράφα: Το Ισραήλ συμφώνησε να «λάβει υπόψη» τις ανησυχίες των ΗΠΑ

Αξιωματούχοι των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ συζήτησαν χθες Πέμπτη 18/4/2024 τις αμερικανικές ανησυχίες για την επικείμενη ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα, που η ισραηλινή πλευρά συμφώνησε να «λάβει υπόψη» και να συζητήσει περαιτέρω.

Αυτό ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, προσθέτοντας πως θα οργανωθεί νέα συζήτηση «σύντομα».

«Οι δυο πλευρές συμφώνησαν στον κοινό στόχο (…) η Χαμάς να ηττηθεί στη Ράφα», σημειώνει δελτίο Τύπου της αμερικανικής προεδρίας, που διευκρινίζει πως τη συζήτηση του «συμβουλίου στρατηγικού διαλόγου» συγκάλεσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, για να συζητηθεί κυρίως η «άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με πυραύλους και drones» το σαββατοκύριακο.

Η διαβούλευση αυτή για τη Ράφα δημοσιοποιήθηκε λίγο πριν γίνει γνωστή η φερόμενη ως περιορισμένης κλίμακας επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, επίθεση που δεν παραδέχεται η Τεχεράνη, χαμηλώνοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης.

Υπενθυμίζεται πως τα αμερικανικά δίκτυα NBC και CBS, επικαλούμενα αντιστοίχως πηγές για το ζήτημα αυτό και έναν Αμερικανό αξιωματούχο, μετέδωσαν πως το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον για την επιχείρησή του στο Ιράν.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα μέσα στις ερχόμενες ημέρες εναντίον του Ιράν, δήλωσε στο CNN υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος.

«Όμως δεν εγκρίναμε την απάντηση», δήλωσε αυτός ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, σύμφωνα με το CNN.

Πηγές: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ