Ρασλάν: Σήμερα η απόφαση στη δίκη Σύρου συνταγματάρχη που κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Η γερμανική δικαιοσύνη πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα την απόφασή της στην ιστορική δίκη ενός πρώην συνταγματάρχη των υπηρεσιών Πληροφοριών της Συρίας, του Ρασλάν, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Είναι η πρώτη δίκη που διεξάγεται παγκοσμίως για τις ωμότητες που έχει διαπράξει το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο 58χρονος Ανουάρ Ρασλάν, πρώην συνταγματάρχης της Κρατικής Ασφάλειας από την οποία λιποτάκτησε το 2012, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια για τον φόνο 58 ανθρώπων και τον βασανισμό 4.000 άλλων στο κέντρο κράτησης αλ Χάτιμπ, γνωστό και ως παράρτημα 251, στη Δαμασκό από τις 29 Απριλίου 2011 ως τις 7 Σεπτεμβρίου 2012.

Ωστόσο η εισαγγελία επισήμανε ότι στη διάρκεια της δίκης μπόρεσε να παρουσιάσει στοιχεία για τον φόνο μόνο 30 ανθρώπων.

Σχεδόν ένδεκα χρόνια μετά την εξέγερση στη Συρία, αυτή είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που δικαστήριο εξετάζει τα εγκλήματα που αποδίδονται στο συριακό καθεστώς και έχουν καταγραφεί από Σύρους ακτιβιστές και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Στο πρώτο σκέλος αυτής της δίκης, που παρακολουθεί η μεγάλη κοινότητα των προσφύγων της Συρίας, το Ανώτατο Δικαστήριο του Κόμπλεντς καταδίκασε τον Φεβρουάριο του 2021 τον Εγιάντ αλ Γάριμπ, πρώην μέλος των υπηρεσιών Πληροφοριών, σε τέσσερα χρόνια και έξι μήνες φυλάκιση.

Συστηματική επίθεση

Στην απόφασή του το δικαστήριο είχε αναγνωρίσει “μια ευρεία και συστηματική επίθεση εναντίον των αμάχων” την οποία διεξήγαγε το καθεστώς Άσαντ τον Μάρτιο του 2011, όταν οι Σύροι είχαν βγει στους δρόμους ζητώντας δημοκρατία.

Ο Ανουάρ Ρασλάν, επικεφαλής της υπηρεσίας ερευνών του παραρτήματος 251, παρέμεινε σιωπηλός σε όλη τη διάρκεια της δίκης, που ξεκίνησε στις 23 Απριλίου 2020.

Τον Μάιο του 2020 οι δικηγόροι του Ρασλάν παρέδωσαν μια γραπτή δήλωση του πελάτη τους, στην οποία ο πρώην συνταγματάρχης αρνούνταν την εμπλοκή του στον φόνο και τον βασανισμό κρατουμένων. Οι δικηγόροι του δεν έπαψαν να ισχυρίζονται ότι λιποτάκτησε ήδη από το 2012 και ότι προσπάθησε να βοηθήσει τους κρατούμενους.

Η Γερμανία εφάρμοσε τη νομική αρχή της οικουμενικής δικαιοδοσίας, που επιτρέπει σε μια χώρα να προσάγει τους δράστες σοβαρών εγκλημάτων ανεξαρτήτως εθνικότητας και του τόπου όπου αυτά διαπράχθηκαν.

Στη διάρκεια της δίκης του Ρασλάν κατέθεσαν περισσότεροι από 80 μάρτυρες, ανάμεσά τους 12 λιποτάκτες και πολλά θύματα που αναφέρθηκαν στα βασανιστήρια που υπέστησαν σε αυτό το μυστικό κέντρο κράτησης.

Κάποιοι μάρτυρες αρνήθηκαν να εμφανιστούν, ενώ άλλοι κατέθεσαν με κρυμμένο το πρόσωπο ή φορώντας περούκα φοβούμενοι για τυχόν αντίποινα εναντίον συγγενών τους που παραμένουν στη Συρία.

Για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν σε δικαστήριο φωτογραφίες που τράβηξε ο “Καίσαρας”. Αυτός ο πρώην στρατιωτικός φωτογράφος έβγαλε από τη Συρία, διακινδυνεύοντας τη ζωή του, περισσότερες από 50.000 φωτογραφίες από χιλιάδες κρατούμενους που φονεύθηκαν.

Άλλος Σύρος κατέθεσε για την ύπαρξη ομαδικών τάφων στους οποίους ρίχνονταν τα πτώματα των κρατούμενων που πέθαιναν.

Με δεδομένη τη σημασία της απόφαση για τους Σύρους πρόσφυγες, το δικαστήριο, αν και αρνήθηκε να βιντεοσκοπηθεί η διαδικασία, αποφάσισε να ανακοινώσει την απόφασή του ταυτόχρονα και στα αραβικά.

Ο Ρασλάν, που κρατείται εδώ και τρία χρόνια, δεν έκρυψε το παρελθόν του όταν αναζήτησε καταφύγιο στο Βερολίνο μαζί με την οικογένειά του το 2014. Ο ίδιος, ζητώντας αστυνομική προστασία, διηγήθηκε την ιστορία του στους αστυνομικούς τον Φεβρουάριο του 2015.

Πηγή: AFP / dpa / ΑΠΕ-ΜΠΕ