Άρματα μάχης Τ 72 και αεροσκάφη Su 35 θα αγοράσει η Βενεζουέλα

Η Βενεζουέλα ενδιαφέρεται για την αγορά από τη Ρωσία αρμάτων μάχης T-72B1V και καταδιωκτικών Su-35. Σχετική δήλωση για τα μαχητικά αεροσκάφη έκανε ο Πρόεδρος  της χώρας αυτής της Λατινικής Αμερικής Ούγκο Τσάβες, ενώ με στόχο την υπογραφή συμβολαίου για τα τανκς επισκέφθηκε πρόσφατα την Μόσχα αντιπροσωπεία της Βενεζουέλας, της οποίας ηγείτο ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας Τεμίρ Πόρρας.

 Η Ρωσία είναι ένας από τους κύριους προμηθευτές εξοπλισμών στη Βενεζουέλα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2011  η χώρα αυτή κατέλαβε την 1η θέση ανάμεσα στους εισαγωγείς ρωσικών εξοπλισμών για τα χερσαία στρατεύματα στην κατάταξη της αξιολόγησης του Κέντρου Ανάλυσης του Παγκόσμιου Εμπορίου Όπλων.Μάλιστα τον περασμένο μήνα οι στρατιωτικοί της Βενεζουέλας παρουσίασαν στην παρέλαση, που έγινε με την ευκαιρία της 201ης επετείου της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας στην πρωτεύουσα της χώρας Καράκας, πολυάριθμα δείγματα ρωσικής στρατιωτικής τεχνολογίας, τα οποία έχουν παραληφθεί το τελευταίο διάστημα.

Ανάμεσά τους τεθωρακισμένα Т-72 των τελευταίων εκδόσεων, διάφορα αντιαεροπορικά όπλα, στρατιωτικά οχήματα πεζικού BMP-3 και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BTR-80, αυτοκινούμενα οβιδοβόλα, συστήματα μαζικών πυρών Grad. Η παρέλαση ολοκληρώθηκε με πτήσεις ρωσικών στρατιωτικών ελικοπτέρων Mi-35М και στρατιωτικών μεταγωγικών ελικοπτέρων Mi-17V-5, καθώς και μαχητικών πολλαπλών στόχων Su-30МК2.
Οι προμήθειες στρατιωτικού εξοπλισμού σ΄ αυτή τη χώρα της Λατινικής Αμερικής,ανέφερε η εφημερίδα «Κομμερσάντ», αποτελούν μέρος του οικονομικού »επεκτατισμού» της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Βενεζουέλα. Κατά τη διάρκεια της περσινής επίσκεψης του πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργού Ίγκορ Σέτσιν στο Καράκας  είχαν υπογραφεί  μεγάλες συμφωνίες-και ενεργειακές. 
Ο στόχος της πρόσφατης  επίσκεψης του υψηλόβαθμου αξιωματούχου από τη Λατινική Αμερική στην Ρωσία ήταν η συμφωνία για νέες προμήθειες στο Καράκας ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού και συγκεκριμένα αρμάτων μάχης T-72B1V. Ο στρατός της Βενεζουέλας διαθέτει ήδη 92 άρματα μάχης αυτής της κατηγορίας μετά από  παραγγελία που είχε εκπληρωθεί από τη Ρωσία φέτος το Μάρτιο. Αυτή τη φορά, αν ολοκληρωθεί η παραγγελία η Βενεζουέλα θα πάρει άλλα σχεδόν 100 τανκ T-72B1V.
Η χρηματοδότηση της συμφωνίας θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του ρωσικού δανείου ύψους 4 δισεκ. δολαρίων με ενέχυρο μερικά μεγάλα πετρελαϊκά σχέδια και για την αγορά από τη Βενεζουέλα ρωσικών όπλων.