Άρματα μάχης στέλνουν στο Αφγανιστάν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν άρματα μάχης στο Αφγανιστάν για πρώτη φορά στη διάρκεια του εννιαετούς πολέμου κατά των ταλιμπάν, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Washington Post.

    Επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους του υπουργείου Αμυνας, που διατήρησαν την ανωνυμία τους, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, διοικητής των αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ενέκρινε την αποστολή των αρμάτων μάχης τον περασμένο μήνα.

    «Η ανάπτυξη ενός λόχου αρμάτων μάχης τύπου M1 Abrams, που θα επανδρωθεί από τους πεζοναύτες στα νοτιοδυτικά της χώρας, θα επιτρέψει στις επίγειες δυνάμεις να βάζουν στο στόχαστρό τους τους αντάρτες από μεγαλύτερη απόσταση- και με πιο φονικά αποτελέσματα- απ΄ό,τι είναι δυνατό να γίνει από οποιοδήποτε άλλο στρατιωτικό όχημα», γράφει η Post. 

    Το σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη, σε πρώτη φάση, 16 αρμάτων μάχης που θα χρησιμοποιηθούν σε τμήματα της επαρχίας Χελμάντ, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στους πεζοναύτες και τους ταλιμπάν, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    Προσθέτει ακόμα ότι καναδοί και δανοί στρατιώτες έχουν χρησιμοποιήσει έναν μικρό αριθμό αρμάτων μάχης στο νότιο Αφγανιστάν.