Ρωσία: «Αναχαιτίσαμε UAV του NATO που έφτασε κοντά στις ακτές της Κριμαίας»

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις της αναχαίτισαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος του NATO πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, όπως μετέδωσε χθες το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Το πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι το ρωσικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου (EW) εμπόδισε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος του NATO (UAV) ενώ προσπαθούσε να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και να πλησιάσει τις ακτές της Κριμαίας.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου κατάφεραν να διακόψουν την αποστολή του συμμαχικού UAV». Η αναφορά δεν αναφέρει την ακριβή ώρα του υποτιθέμενου συμβάντος ούτε την ακριβή τοποθεσία.

Το RIA Novosti ανέφερε επίσης πηγές στην Κριμαία υποστηρίζουν ότι το EW στη Ρωσία «στοχεύει» πλοία του NATO στη Μαύρη Θάλασσα που προσπαθούν να πλησιάσουν τις ακτές της χερσονήσου.

Το NATO διεξάγει αναγνωριστικές επιχειρήσεις πάνω από τον ουρανό της ανατολικής πλευράς της συμμαχίας στα σύνορα με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, συλλέγοντας βασικές πληροφορίες για τη σύγκρουση.

Παράλληλα, αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη «χτενίζουν» την Μαύρη Θάλασσα. Πιο συγκεκριμένα, ένα από τα πιο προηγμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAF), το περίφημο RQ-4 Global Hawk, πραγματοποιεί σχεδόν καθημερινά αποστολές παρακολούθησης και συλλογής πληροφοριών πάνω από την Μαύρη Θάλασσα, «επικίνδυνα» κοντά στις ουκρανικές ακτές.

 

Η διαδρομή του αμερικανικού drone Global Hawk στις 04/05/2022.

Με πληροφορίες από: Newsweek / Φωτογραφία αρχείου