OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Αρνείται κάθε ανάμιξη στην κυβερνοεπίθεση με στόχο κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

18/05/2021 - 12:28
κυβερνοεπίθεση
Share on FacebookShare on Twitter

Ο επικεφαλής της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR) Σεργκέι Ναρίσκιν αρνήθηκε σήμερα ότι η Μόσχα ευθύνεται για την κυβερνοεπίθεση εναντίον της αμερικανικής εταιρείας τεχνολογίας πληροφορικής SolarWinds, αλλά δήλωσε «κολακευμένος» από τις αμερικανικές και βρετανικές κατηγορίες ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες βρίσκονταν πίσω από μια τόσο προηγμένη κυβερνοεπίθεση –η οποία μάλιστα έχει χαρακτηριστεί η πιο προηγμένη παγκοσμίως– σημειώνοντας ότι δεν θέλει «να καρπωθεί τα δημιουργικά επιτεύγματα τρίτων».

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον ανταποκριτή του BBC στη Μόσχα, Στιβ Ρόζενμπεργκ, ο Ναρίσκιν απάντησε στις αιτιάσεις Ουάσινγκτον και Λονδίνου.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν κατηγορήσει την Ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR) για την κυβερνοεπίθεση, η οποία έπληξε σοβαρά εννέα αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες και εκατοντάδες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα.

Ο Ναρίσκιν υποστήριξε ότι οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών πιθανόν να οργάνωσαν την επιχείρηση και αποκάλυψε ότι έχει αποκατασταθεί η επικοινωνία με τον επικεφαλής των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, της MI6, και ότι προσβλέπει σε μια δια ζώσης επαφή σύντομα.

«Αυτοί οι ισχυρισμοί θυμίζουν μια κακογραμμένη νουβέλα κατασκοπείας», δήλωσε στα ρωσικά ο Ναρίσκιν, ο οποίος είναι στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν.

Δείτε επίσης: Νέα στοιχεία για την γιγαντιαία κυβερνοεπίθεση με στόχο τις ΗΠΑ

Ο ίδιος είπε ότι δεν θέλει να κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι βρίσκονται πίσω από την κυβερνοεπίθεση, αλλά επικαλέστηκε έγγραφα τα οποία είχε διαρρεύσει ο πρώην συνεργάτης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν για να υπαινιχθεί ότι η τακτική της επίθεσης ομοιάζει με εκείνη που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές και οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία χαρακτηρίζουν τη Ρωσία επικίνδυνη πρώην υπερδύναμη, η οποία –όπως ισχυρίζονται– έχει δηλητηριάσει αντιπάλους με νευροτοξικούς παράγοντες και ραδιοενεργά ισότοπα, έχει αναμειχθεί σε εκλογές δυτικών χωρών και έχει πραγματοποιήσει κυβερνοπειρατεία σε πολλές χώρες.

Ο Ναρίσκιν χαρακτήρισε παράλογες αυτού του είδους τις κατηγορίες και είπε ότι η Ρωσία δεν ευθύνεται για όλα όσα της καταλογίζουν.

Η κυβερνοεπίθεση με στόχο την SolarWinds έγινε αντιληπτή τον Δεκέμβριο. Η εταιρεία επιβεβαίωσε πως το Orion –το λογισμικό διαχείρισης δικτύου που αποτελεί τη «ναυαρχίδα» της– είχε χρησιμοποιηθεί ως «κερκόπορτα» για μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση κυβερνοκατασκοπείας.

Οι χάκερς είχαν εισάγει κακόβουλο κώδικα στα software updates του, φτάνοντας έτσι σε περίπου 18.000 πελάτες –μεταξύ των οποίων αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως τα αμερικανικά υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου, Εσωτερικής Ασφαλείας, Εξωτερικών και Άμυνας.

Η SolarWinds, με έδρα στο Τέξας, κατέχει ιδιαίτερα ισχυρή θέση στον κλάδο της. Τα κακόβουλα updates εστάλησαν μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας.

To λογισμικό Orion της SolarWinds επιτρέπει σε προσωπικό ΙΤ να έχει πρόσβαση εξ αποστάσεως σε υπολογιστές εταιρικών δικτύων. Οι χάκερς απέκτησαν πρόσβαση σε αυτό μέσω μιας «supply-chain attack» και μετά είχαν πρόσβαση στα δίκτυα των πελατών. Οι δράστες «πείραξαν» τα software updates έτσι ώστε να περιλαμβάνουν κακόβουλο λογισμικό, το οποίο, αφού εγκατασταθεί, επιτρέπει στους χάκερς να παρακολουθούν τα συστήματα του πελάτη, σύμφωνα με την εταιρεία ασφαλείας FireEye –η οποία πρόσφατα επίσης έπεσε θύμα κυβερνοπειρατείας.

Πηγή: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΒΡΕΤΑΝΙΑΗΠΑΚΥΒΕΡΝΟΕΠΙΘΕΣΗΡΩΣΙΑ

Related Posts

Κατάρ
ΚΟΣΜΟΣ

Κατάρ: Υπό έλεγχο η φωτιά στην κυριότερη μονάδα LNG μετά από ιρανική επίθεση – Αναχαιτίσεις σε Εμιράτα και Ριάντ

18/03/2026 - 22:18
Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ έπληξε πάνω από 5 πολεμικά πλοία του Ιράν στην Κασπία Θάλασσα, σύμφωνα με το Axios

18/03/2026 - 22:12
Ισπανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Αποσύρει 300 στρατιώτες από το Ιράκ λόγω της κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή

18/03/2026 - 21:24

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 2003 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους διατάσσει την επίθεση κατά του Ιράκ

Κατάρ: Υπό έλεγχο η φωτιά στην κυριότερη μονάδα LNG μετά από ιρανική επίθεση – Αναχαιτίσεις σε Εμιράτα και Ριάντ

Το Ισραήλ έπληξε πάνω από 5 πολεμικά πλοία του Ιράν στην Κασπία Θάλασσα, σύμφωνα με το Axios

Ισπανία: Αποσύρει 300 στρατιώτες από το Ιράκ λόγω της κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Ουκρανία: Χτυπήσαμε ρωσικά εργοστάσια κατασκευής και συντήρησης αεροσκαφών Ilyushin

Τουρκία: Προτείνει επέκταση του πετρελαιαγωγού της μέχρι τη Βασόρα του Ιράκ ως εναλλακτική στα Στενά του Ορμούζ

France Libre: «Ελεύθερη Γαλλία» το όνομα του αεροπλανοφόρου που θα αντικαταστήσει το Charles de Gaulle [pics]

Phantom MK-1: Ανθρωποειδή ρομπότ θα δοκιμάσει η Ουκρανία στα πεδία των μαχών [vid, pic]

Top News

Η Αγγελική Ηλιάδη για την αποκάλυψη περί κακοποίησης από τον Μπάμπη Λαζαρίδη: Δεν φοβάμαι πια, νιώθω περήφανη που μίλησα

Γαλάτεια Βασιλειάδη: Με τον Γιώργο Παπαδόπουλο μείναμε 2 μήνες χώρια και κατάλαβα ότι δεν μπορώ να ζήσω χωρίς αυτόν

Eurovision: Το Ισραήλ «φλερτάρει» με αποκλεισμό από τον διαγωνισμό λόγω νομοσχεδίου για τη δημόσια τηλεόραση

Απίστευτη γκάφα στο «The Chase»: Οι παίκτες έδωσαν την ίδια λανθασμένη απάντηση με τη «Γυναίκα με τα μαύρα»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert