Ρωσία: Δεν σχεδιάζουμε προσάρτηση του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία

Η Ρωσία δεν σχεδιάζει να προσαρτήσει τις μη ελεγχόμενες από το Κίεβο περιοχές του Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία-σ.σ), δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Ρώσος αξιωματούχος προχώρησε σε αυτή την τοποθέτηση, σχολιάζοντας ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με την οποία η Ρωσία προτίθεται να προσαρτήσει την αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

«Η Ρωσία δεν σχεδίαζε και δεν σχεδιάζει να καταβροχθίσει κανέναν, ποτέ δεν ασχολούνταν με αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο Πεσκόφ και κατά το παρελθόν έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι ζήτημα ένταξης του Ντονμπάς στην Ρωσία δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξη του Κρεμλίνου. Παράλληλα υπογράμμιζε ότι η Ρωσία ακολουθεί συνεπή και υπεύθυνη στάση στο θέμα της υπεράσπισης των συμφερόντων του ρωσόφωνου πληθυσμού στις περιοχές αυτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι δήλωσε πρόσφατα ότι η Ρωσία δεν έχει αποσύρει στρατιωτικό εξοπλισμό από την περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία αφότου ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα την απόσυρση των δυνάμεών της.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν αναμένει η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα, να οδηγήσει σε ένα Σχέδιο Δράσης για μια Ένταξη (MAP) της στον οργανισμό, διότι ορισμένα κράτη μέλη ανησυχούν ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει τη Μόσχα.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters