Ρωσία: «Δεν θα υπάρξουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο» – «Καταρρίψαμε ουκρανικά Su-25 και MiG-29»

Η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλεξέι Ζάιτσεφ.

Ο Ζάιτσεφ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, ένας κίνδυνος τον οποίο έχουν συζητήσει δημόσια Δυτικοί αξιωματούχοι, δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρησή της στην Ουκρανία.

«Τα σενάρια της πιθανής χρήσης πυρηνικών όπλων περιγράφονται ξεκάθαρα στα ρωσικά δογματικά έγγραφα. Δεν ισχύουν για την υλοποίηση των καθηκόντων που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία».

«Η Ρωσία τηρεί σταθερά την αρχή ότι δεν μπορούν να υπάρξουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο και δεν πρέπει να εξαπολυθεί», τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο διευθυντής της CIA στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ουίλιαμ Μπερνς, δήλωσε στις 14 Απριλίου πως, με δεδομένες τις ήττες που έχει υποστεί ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία, «κανένας μας δεν μπορεί να παίρνει ελαφρά την απειλή της ενδεχόμενης καταφυγής σε τακτικά πυρηνικά όπλα ή (πυρηνικά όπλα) μικρής ισχύος».

Εξάλλου το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν μια μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών στην πόλη Κραματόρσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Ανέφερε επίσης πως η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε δύο ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη, ένα Su-25 και ένα MiG-29, στην ανατολική περιφέρεια Λουχάνσκ.

Δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί αυτοί από ανεξάρτητη πηγή.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου