Ρωσία: «Εκκαθαρίσεις» αξιωματικών στην FSB με εντολή Πούτιν

Ο επικεφαλής τους ιστότοπου ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat, Χρίστο Γκρόζεφ, ανέφερε ότι έγινε μια μεγάλη εκκαθάριση στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) στη Ρωσία, με εντολή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Γκρόζεφ, θύματα της εκκαθάρισης υπήρξαν 150 αξιωματικοί της 5ης υπηρεσίας, που ασχολούνταν με το «ουκρανικό ζήτημα». Ο πρώην επικεφαλής της 5ης υπηρεσίας της FSN αντισυνταγματάρχης Σεργκέι Μπεσέντα, ο οποίος είχε τεθεί σε κατ’οίκον περιορισμό μέσα στον Μάρτιο, έχει ήδη συλληφθεί και μεταφέρθηκε στη φυλακή Λεφόρτοβο.

Η υπόθεσή του διερευνάται από το Στρατιωτικό Ανακριτικό Τμήμα της Ανακριτικής Επιτροπής στη Ρωσία (GVSU SK).

Οι «εσωτερικές εκκαθαρίσεις» στη Ρωσία έχουν ξεκινήσει ήδη και από άλλα τμήματα. Ειδικότερα, ο ερευνητής δημοσιογράφος είχε αναφέρει σε παλαιότερη ανάρτησή του στο Twitter, ότι η Υπηρεσία Ασφαλείας FSB στη Ρωσία συνέλαβε τον υποδιευθυντή της Ρωσικής Εθνικής Φρουράς, Roman Gavrilov, επικαλούμενος ανεξάρτητες πηγές.

«Τρεις ανεξάρτητες πηγές αναφέρουν ότι ο στρατηγός Roman Gavrilov, ο αναπληρωτής αρχηγός της Ρωσικής Φρουράς (τμήμα του εσωτερικού στρατού της Ρωσικής Ομοσπονδίας που υπέστη τεράστιες απώλειες στην Ουκρανία), συνελήφθη από την FSB. Ο Gavrilov εργαζόταν επίσης στο παρελθόν στην Προεδρική Φρουρά, δηλαδή στην προσωπική ασφάλεια του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν», γράφει ο Γκρόζεφ.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Deutsche Welle / Φωτογραφία Wikipedia Commons