Ρωσία: Εκτεταμένες πολεμικές ναυτικές ασκήσεις στη Νορβηγική Θάλασσα

Η Ρωσία στέλνει δύο ομάδες πολεμικών πλοίων του Βόρειου Στόλου, βόρεια για ασκήσεις με πυρά στη Νορβηγική θάλασσα κοντά στον Αρκτικό Κύκλο. Το ΝΑΤΟ έχει τοποθετήσει επιπλέον θαλάσσια περιπολικά σκάφη για την παρακολούθηση των ρωσικών πλοίων.

Τα ρωσικά ναυτικά σκάφη πλέουν σήμερα έξω από τη δυτική ακτή της Νορβηγίας και επιστρέφουν στο βορρά αφού μέχρι σήμερα συμμετείχαν στην άσκηση Ocean Shield στη Βαλτική Θάλασσα.

«Έχουμε δώσει την άδεια σε ρωσικά πλοία να πραγματοποιήσουν ασκήσεις πυρών σε θαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται εκτός των ακτών του Helgeland και του Lofoten για την περίοδο από τις 14 έως τις 17 Αυγούστου», δήλωσε ο Sigurd Tonning-Olsen, εκπρόσωπος Τύπου στο επιχειρησιακό αρχηγείο των Νορβηγικών Ενόπλων Δυνάμεων, στον Barents Observer κατα τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης.

Επισημαίνοντας ότι αυτό είναι «μία ασυνήθιστα υψηλή δραστηριότητα» από το ρωσικό ναυτικό, την οποία «παρακολουθούν με προσοχή».

Η υπηρεσία Τύπου του Βόρειου Στόλου λέει ότι δύο ομάδες τακτικών ναυτικών πλοίων σχηματίζονται στη Βόρειο Θάλασσα και «θα συνεχίσουν με προγραμματισμένες αποστολές μάχης».

Το πολεμικό πλοίο Marshal Ustinov, το μεγάλο αντι-υποβρυχιακό πλοίο Severomorsk και το ρυμουλκό διάσωσης SB-406 αποτελούν την πρώτη ομάδα, ενώ η δεύτερη αποτελείται από το πολυλειτουργικό πλοίο υποστήριξης Elbrus, το ρυμουλκό διάσωσης Nikolay Chiker και τη φρεγάτα  Gorskhov.

Πηγή: Arctic Today / Φωτογραφία Reuters