Ρωσία: Στο κενό η «μπλόφα» – Επιστρέφει στη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών

Η Ρωσία ανακοίνωσε πως επαναλαμβάνει τη συμμετοχή της στην Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, θα αποκατασταθεί η δραστηριότητα στον «διάδρομο των σιτηρών».

Όπως είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το μεσημέρι της Τετάρτης, 2/11/2022, μετά από διαπραγματεύσεις με τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, υπήρξε συμφωνία με τη Ρωσία για την απρόσκοπτη επανάληψη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών και λιπασμάτων από τη Μαύρη Θάλασσα.

Κατά τον Σοϊγκού, για να επιστρέψει στη συμφωνία αυτή η Ρωσία, έλαβε γραπτές εγγυήσεις από την Ουκρανία να μην κάνει χρήση του «διαδρόμου των σιτηρών».

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία είχε υποστηρίξει – χωρίς να παρουσιάσει κανένα στοιχείο – πως η Ουκρανία είχε χρησιμοποιήσει τον ασφαλή διάδρομο των σιτηρών για τα USV (τα Μη Επανδρωμένα Σκάφη Επιφανείας) που έπληξαν ρωσικά πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην Σεβαστούπολη της Κριμαίας πριν από λίγες μέρες και εξαιτίας αυτού του ισχυρισμού είχε αποχωρήσει από τη συμφωνία για την εξαγωγή των προϊόντων.

Η Ουκρανία είχε αρνηθεί τις κατηγορίες που εξαπέλυσε η Ρωσία, κάνοντας λόγο για εκβιασμό της Μόσχας, με θύματα εκατομμύρια πολίτες κυρίως στις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

«Γιατί μια χούφτα ανθρώπων κάπου στο Κρεμλίνο μπορούν να αποφασίσουν αν οι άνθρωποι στην Αίγυπτο ή το Μπαγκλαντές θα έχουν φαγητό στα τραπέζια τους;», είχε αναρωτηθεί τότε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ρωσία επιχείρησε μάλιστα να σταματήσει πλοία που ξεκίνησαν από την Οδησσό για να διασχίσουν τη Μαύρη Θάλασσα, ωστόσο οι απειλές της έμειναν μόνον σε λεκτικό επίπεδο, αφού τα πλοία πέρασαν χωρίς… παρατράγουδα.

Όπως αναφέρει ο αρχισυντάκτης της Wall Street Journal, Γιάροσλαβ Τροφίμοφ, «Ηνωμένα Έθνη, Τουρκία και Ουκρανία απάντησαν στην μπλόφα της Μόσχας, συνεχίζοντας τις αποστολές πλοίων με σιτηρά. Αντιμέτωπος με την επιλογή να βυθίσει ένα εμπορικό πλοίο τρίτης χώρας ή να προχωρήσει σε ντροπιαστική αποκλιμάκωση, ο Πούτιν διάλεξε την αποκλιμάκωση…».