OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Η οικονομία δεν καταστράφηκε, όμως οι κυρώσεις λειτουργούν, λέει Ρώσος βετεράνος

20/09/2022 - 13:46
Ρωσία - οικονομία
Share on FacebookShare on Twitter

Η οικονομία στη Ρωσία αναμενόταν να καταγράψει αύξηση κατά 5%-6% το 2022, αν οι δυτικές κυρώσεις δεν είχαν εκτροχιάσει την ανάπτυξη για χρόνια και δεν είχαν ανοίξει τον δρόμο για μια περίοδο τεχνολογικής στασιμότητας, δήλωσε στο Reuters ο Ρώσος βετεράνος της οικονομίας Όλεγκ Βιούγκιν.

Ο Βιούγκιν είπε πως δεν υπήρξε καταστροφή, με τις σαρωτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν εναντίον της Μόσχας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία να είναι αποτελεσματικές μόνο κατά 30%-40%, καθώς η Ρωσία έχει βρει τρόπους να ξεπεράσει τους περιορισμούς, όμως προειδοποίησε για σοβαρά προβλήματα αν μειωθούν τα εκτινασσόμενα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές.

«Αν δεν υπήρχαν κυρώσεις, η ρωσική οικονομία θα μπορούσε να έχει αναπτυχθεί κατά 6% φέτος», είπε ο Βιούγκιν, ο οποίος διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας προτού συνταξιοδοτηθεί από το Χρηματιστήριο της Μόσχας φέτος, σε συνέντευξη στο Reuters.

«Τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο κάποιος μπορούσε να δει μια επερχόμενη απογείωση. Αποδεικνύεται ότι υπάρχει ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Αντί για αύξηση 5%, είχαμε μείωση 4%, άρα οι κυρώσεις λειτουργούν.»

Ρώσοι αξιωματούχοι δυσκολεύονται να παινέψουν το οικονομικό σθένος της Ρωσίας απέναντι στις κυρώσεις.

Ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν αναμένει μείωση του ΑΕΠ μόνο κατά 2% φέτος, μια πιο αισιόδοξη πρόβλεψη από εκείνην του υπουργείου Οικονομίας που αναμένει μείωση γύρω στο 3%, αλλά πολύ βελτιωμένη σε σύγκριση με την πρόβλεψη που έκανε τον Απρίλιο η Παγκόσμια Τράπεζα για κατάρρευση 11,2%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας –η διαφορά ανάμεσα στην αξία των εξαγωγών και εκείνην των εισαγωγών– τριπλασιάστηκε και πλέον τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022 φθάνοντας σε ύψη ρεκόρ, 183,1 δισεκ., καθώς τα έσοδα εκτινάχθηκαν ενώ οι κυρώσεις προκάλεσαν βύθιση των εισαγωγών, αν και η κεντρική τράπεζα αναμένει να συρρικνωθούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο Βιούγκιν δήλωσε πως η προοπτική είναι ζοφερή ενόσω δεν διακρίνεται ένα τέλος στη σύγκρουση.

«Οι αριθμοί μπορεί να ποικίλλουν, όμως το κύριο αποτέλεσμα των κυρώσεων είναι πως η διαδικασία οικονομικής ανάπτυξης στη Ρωσία έχει διακοπεί για αρκετά χρόνια», είπε.

«Όσο τα έσοδα από τις εξαγωγές είναι υψηλά, η οικονομία λαμβάνει πολύ ισχυρή υποστήριξη», είπε. «Αν οι εξαγωγές περιοριστούν πολύ… αυτό θα προκαλέσει σοβαρή ζημιά και θα δούμε τον επόμενο κύκλο πτώσης του ΑΕΠ».

Μετά την επιβολή των πιο αυστηρών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας στη σύγχρονη ιστορία, περιλαμβανομένης της αποκοπής μερικών από τις μεγαλύτερες τράπεζές της από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι δυτικές χώρες και οι σύμμαχοί τους ετοιμάζονται τώρα να περιορίσουν τη χρήση ρωσικού πετρελαίου και αερίου.

Στο μεταξύ, η Κίνα δρέπει τους καρπούς των φθηνότερων ενεργειακών εφοδιασμών από τη Ρωσία, καθώς η Μόσχα στρέφει το βλέμμα ανατολικά σε αναζήτηση εναλλακτικών αγορών.

Ο Βιούγκιν αναμένει πως ο αντίκτυπος ορισμένων κυρώσεων θα γίνει αισθητός με καθυστέρηση, ειδικότερα στον τεχνολογικό τομέα, όπου η εξάρτηση από τις εισαγωγές είναι μεγάλη.

Βιομηχανικές πηγές δήλωσαν στο Reuters τον περασμένο μήνα πως οι ρωσικές αερογραμμές, περιλαμβανομένης της κρατικής Aeroflot, άρχισαν να αποσυναρμολογούν αεροσκάφη προκειμένου να εξασφαλίσουν ανταλλακτικά που δεν μπορούν πλέον να αγοράζουν στο εξωτερικό λόγω των κυρώσεων.

«Ο κόσμος θα προχωρήσει μπροστά, αλλά η Ρωσία θα χρησιμοποιεί μόνο τεχνολογία δεύτερης διαλογής και θα ξοδεύει τεράστιους πόρους προκειμένου να αναδημιουργήσει αυτά που υπάρχουν ήδη στον κόσμο, αλλά δεν μπορούν να εισαχθούν», είπε ο Βιούγκιν.

«Αν η κατάσταση δεν αλλάξει, η Ρωσία θα δει μια σταδιακή μείωση σε επίπεδο τεχνολογικής ανάπτυξης.»

Πηγή: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΚΥΡΩΣΕΙΣΡΩΣΙΑΡΩΣΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Related Posts

Γερμανία
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Πέρασε από την Μπούντεσταγκ η νομοθεσία για τη στρατιωτική θητεία – Ποιες αλλαγές προβλέπει

05/12/2025 - 15:32
Πούτιν - Γουίτκοφ
ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο στηρίζει Γουίτκοφ: Δηλώνει έτοιμο να συνεχίσει να εργάζεται με την παρούσα αμερικανική ομάδα

05/12/2025 - 14:10
Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Κυβέρνηση Τραμπ: Αναπροσαρμόζει «την αμυντική στρατηγική» των ΗΠΑ και «βλέπει» πολιτισμική εξάλειψη της Ευρώπης

05/12/2025 - 13:53

Διαβάστε Επίσης

Γερμανία: Πέρασε από την Μπούντεσταγκ η νομοθεσία για τη στρατιωτική θητεία – Ποιες αλλαγές προβλέπει

Πολεμικό Ναυτικό: Τελετές ορκωμοσίας ναυτών με την Δ’ ΕΣΣΟ 2025 [pics]

Συμμετοχή αρχηγού ΓΕΣ στο 11ο Forum of Commanders of European Land Forces στη Σουηδία

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα, με την πρωτοβουλία της Πενταμερούς, επιδιώκει να καθιερώσει τη θέση της ως πυλώνας σταθερότητας

Κρεμλίνο στηρίζει Γουίτκοφ: Δηλώνει έτοιμο να συνεχίσει να εργάζεται με την παρούσα αμερικανική ομάδα

Κυβέρνηση Τραμπ: Αναπροσαρμόζει «την αμυντική στρατηγική» των ΗΠΑ και «βλέπει» πολιτισμική εξάλειψη της Ευρώπης

«Πεισματική βλακεία»: Αιχμηρό σχόλιο του απεσταλμένου του Πούτιν εναντίον του καγκελαρίου Μερτς

Γαλλία: Άνοιξε πυρ εναντίον drones πάνω από τη βάση των υποβρυχίων της γαλλικής δύναμης αποτροπής

Top News

Κακοκαιρία Byron: «Πνίγηκε» στα νερά και τις λάσπες πάλι το Θριάσιο - Αποκαλυπτικές εικόνες

Το Netflix εξαγοράζει τη Warner Bros για 82,7 δισ. δολ - Mega deal στην ψυχαγωγία και το streaming

Η efood υποσχέθηκε bonus σε όσους κάνουν delivery εν μέσω της σφοδρής καταιγίδας - Μετά τον σάλο σταμάτησε τη διανομή

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί τα σοκολατάκια «Kinder Μιx 3D pop-up»: «Δεν είναι εμφανείς οι αλλεργιόνες ουσίες»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert