Ρωσία και Κίνα καταδικάζουν τον φόνο Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Κίνας, σε συνομιλία τους με τον Ιρανό ομόλογό τους, κατέκριναν την επίθεση των ΗΠΑ με στόχο τον Σουλεϊμανί.

Ιράκ

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ιρανό ομόλογό του Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ χθες σχετικά με τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ο Λαβρόφ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του» για το γεγονός, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Οι υπουργοί τόνισαν ότι τέτοιες ενέργειες εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου».

Η Κίνα από την πλευρά της κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ «να μην κάνουν κατάχρηση ισχύος».

«Η επικίνδυνη αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση παραβιάζει τους θεμελιώδεις διεθνούς κανόνες και θα επιδεινώσει τις περιφερειακές εντάσεις και αναταράξεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι στον Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατά την διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας με αφορμή την επιχείρηση με στόχο τον Σουλεϊμανί, σύμφωνα με ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Κίνα «είναι αντίθετη με την προσφυγή στην βία στις διεθνείς σχέσεις. Τα στρατιωτικά μέσα όπως και η ακραία πίεση είναι καταδικασμένα σε αποτυχία», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση του Γουάνγκ Γι .

Από το Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε ότι συζήτησε την κατάσταση στην Μέση Ανατολή με τους Γερμανό και Κινέζο ομολόγους του Χάικο Μάας και Γουάνγκ Γι και ότι και οι τρεις συμφώνησαν για την ανάγκη αποφυγής κλιμάκωσης της έντασης, μετά τον φόνο του Σουλεϊμανί.

«Ολοι επισημάναμε ότι συμφωνούμε ως προς την σημασία της διαφύλαξης της σταθερότητας και της κυριαρχίας του Ιράκ και ολόκληρης της περιοχής γενικά, καθώς και για την ανάγκη αποφυγής κάθε νέας παραβίασης της Συμφωνίας της Βιένης εκ μέρους του Ιράν», πρόσθεσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ και Ιράν υπέγραψαν το μνημόνιο κατανόησης, ανοίγουν τα Στενά του Ορμούζ – Στις Βερσαλλίες υπέγραψε τη συμφωνία ο Τραμπ

Μπροστά στα μάτια του Γάλλου προέδρου κι όλων όσων βρέθηκαν στο επίσημο δείπνο στις Βερσαλλίες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε με κάθε επισημότητα τη συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν

Μακρόν - G7
ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν στην G7: «Να ασκηθεί περισσότερη πίεση στη Ρωσία – Πάντα είχα εμπιστοσύνη στον πρόεδρο Τραμπ»

«Είναι η πρώτη φορά που παρατηρούμε τέτοια σύγκλιση απόψεων στη G7. Και είναι η πρώτη φορά που καταλήγουμε σε τόσο σαφή συμπεράσματα», εκτίμησε ο Μακρόν.