OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Λαμπροί εορτασμοί για τα 75χρονα από τη μάχη του Στάλινγκραντ

02/02/2018 - 12:40
Share on FacebookShare on Twitter

Με λαμπρότητα και υπερηφάνεια η Ρωσία γιορτάζει σήμερα τα 75 χρόνια από τη νίκη των σοβιετικών στρατευμάτων στη μάχη του Στάλινγκραντ, την πρώτη ήττα της Γερμανίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που τιμάται ακόμη και σήμερα από τους Ρώσους ως το γεγονός που έσωσε την Ευρώπη από το ναζισμό. Με την ευκαιρία της γιορτής το Βόλγκογκραντ μετονομάστηκε και πάλι, μόνο για σήμερα, σε Στάλινγκραντ.

Η πόλη, στις όχθες του ποταμού Βόλγα, σημαιοστολίστηκε ενώ παντού αναρτήθηκαν αφίσες που θυμίζουν τους ήρωες και τους πεσόντες της ιστορικής μάχης.Χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στο κέντρο της πόλης για να παρακολουθήσουν τη στρατιωτική παρέλαση.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης, βετεράνοι και μέλη του ΚΚ θα καταθέσουν κατά τη διάρκεια της ημέρας στεφάνια και θα αφήσουν ένα κόκκινο γαρίφαλο στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στη Λεωφόρο των Ηρώων. Παραδοσιακά συγκεντρώνεται πολύς κόσμος με πανό, τα περισσότερα από τα οποία έχουν το σύνθημα «Ευχαριστούμε για τη νίκη».Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να επισκεφθεί την πόλη αργότερα.

«Η μάχη του Στάλινγκραντ είναι το λαμπρότερο σύμβολο του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου (όπως αποκαλείται στη Ρωσία ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος), του πολέμου που είναι ακόμη χαραγμένος στη μνήμη των ανθρώπων που τον έζησαν και των οικείων τους» είχε αναφέρει πρόσφατα ο ιστορικός Βιτάλι Ντιμάρσκι.

Στις 2 Φεβρουαρίου 1943 τα στρατεύματα του γερμανού στρατάρχη Φρίντριχ φον Πάουλους συνθηκολόγησαν, περικυκλωμένα από τον Κόκκινο Στρατό μετά από μια λυσσαλέα σύγκρουση που είχε ξεκινήσει τον Ιούλιο του 1942 στο Στάλινγκραντ, τη δίοδο προς τον Καύκασο και τα πλούσια πετρελαϊκά αποθέματα της περιοχής.

Η παράδοση της 6ης Στρατιάς του φον Πάουλους ήταν η πρώτη των ναζί από την έναρξη του πολέμου και άλλαξε το ρου των συγκρούσεων, τόσο σε επίπεδο στρατηγικής όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο αφού αναπτέρωσε το ηθικό των Σοβιετικών οι οποίοι μέχρι τότε είχαν υποστεί πολλές ήττες.

Ήταν ταυτόχρονα και μία από τις φονικότερες στην παγκόσμια ιστορία: μετά τους συνεχείς βομβαρδισμούς από τη γερμανική αεροπορία οι δρόμοι της πόλης μετατράπηκαν σε θέατρο μάχης με τους γερμανούς στρατιώτες από τη μια και τους σοβιετικούς στρατιώτες και πολίτες από την άλλη, στους οποίους ο Στάλιν είχε δώσει την ιστορική εντολή: «Ούτε βήμα πίσω!».

Στο ίδιο διάστημα οι αντιμαχόμενοι είχαν να αντιμετωπίσουν δύο κοινούς εχθρούς: την πείνα και το ρωσικό χειμώνα που πλησίαζε.Συνολικά, σύμφωνα με τα επίσημα ρωσικά στοιχεία, στη μάχη του Στάλινγκραντ έχασαν τη ζωή τους 2 εκατομμύρια άνθρωποι και από τις δύο πλευρές. Το Τσαρίτσιν, όπως ήταν το όνομά του κατά την τσαρική εποχή, μετονομάστηκε σε Στάλινγκραντ το 1925 προς τιμή του Ιωσήφ Στάλιν.

Πήρε το όνομα Βόλγκογκραντ το 1961, όταν ο τότε ηγέτης της ΕΣΣΔ Νικίτα Χρουτσόφ ξεκίνησε την αποσταλινοποίηση. Πρόσφατα, με απόφαση των τοπικών αρχών, αποφασίστηκε η πόλη να αποκαλείται ξανά Στάλινγκραντ για πέντε ημέρες κάθε χρόνο, όταν γιορτάζονται σημαντικές ιστορικές επέτειοι. 



Tags: Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣΝΑΖΙΡΩΣΙΑΣΤΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ

Related Posts

FPV drones
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: 3 εκατομμύρια FPV drones παραδόθηκαν στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις το 2025

24/12/2025 - 21:38
Ρωσία - Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Η πλειοψηφία των Ρώσων αναμένει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει το 2026, σύμφωνα με δημοσκόπηση

24/12/2025 - 20:57
Ορμούζ - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο για «λαθρεμπόριο καυσίμων»

24/12/2025 - 20:24

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1995 ξεκινά η κρίση των Ιμίων με το τουρκικό πλοίο Φιγκέν Ακάτ

Ουκρανία: 3 εκατομμύρια FPV drones παραδόθηκαν στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις το 2025

Ρωσία: Η πλειοψηφία των Ρώσων αναμένει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει το 2026, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο για «λαθρεμπόριο καυσίμων»

Τουρκία: Ο πιλότος του Falcon-50 είχε εκπέμψει πολλαπλά σήματα κινδύνου πριν από τη συντριβή

MQ-9B SeaGuardian: Οκτώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη αγοράζει το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό για 1,52 δισεκατομμύρια ευρώ

Λιβύη: Τριήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του αντιστράτηγου Μοχάμεντ αλ Χαντάντ, μετά τη συντριβή του αεροσκάφους του στην Τουρκία

Παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο έκαναν τουρκικό ATR-72 και UAV

Top News

Η Σμαράγδα Καρύδη μετά το reunion του «Πάρα Πέντε»: Η αγάπη σας θα μας ζεσταίνει την καρδιά για άλλα 20 χρόνια

Εριέττα Μανούρη: Υπάρχουν μέρες που σκέφτομαι πως θα ήθελα παιδιά και άλλες που λέω "τι ωραία που είμαι ανεξάρτητη"

Νετανιάχου και Τραμπ συγκυβερνήτες σε βομβαρδιστικό Β-2 που περνάει πάνω από το Ιράν - Το AI βίντεο «μήνυμα» του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού

Μπλόκα αγροτών: «Εκεχειρία» για τις γιορτές και μετά πάλι αποκλεισμοί δρόμων - Με χαμηλές ταχύτητες η έξοδος των Χριστουγέννων

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert