OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Μετά τον Σοϊγκού, αψηφούν και τον Πούτιν Πριγκόζιν και Wagner – «Πράσινο φως» από τη Βουλή για στρατολόγηση εγκληματιών

14/06/2023 - 14:38
Ρωσία
Share on FacebookShare on Twitter

Η κάτω βουλή στη Ρωσία αναμένεται αργότερα σήμερα με ψηφοφορία να δώσει την αρχική της στήριξη σε νομοθεσία που θα επιτρέψει στο υπουργείο Άμυνας να στρατολογεί, δηλαδή να υπογράφει συμβόλαια με ύποπτους ή καταδικασθέντες εγκληματίες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Περισσότερους από 15 μήνες μετά την έναρξη αυτού που η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, η Μόσχα – οι δυνάμεις της οποίας έχουν υποστεί βαριές απώλειες – προσπαθεί να στρατολογήσει περισσότερους στρατιώτες για τον μεγαλύτερο χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με βάση τις προτεινόμενες αλλαγές, θα μπορεί να υπογράφεται συμβόλαιο με κάποιον εις βάρος του οποίου διενεργείται έρευνα για διάπραξη εγκλήματος, που η υπόθεσή του εξετάζεται από δικαστήριο ή μετά την καταδίκη του, αλλά προτού αποκτήσει νομική ισχύ η ετυμηγορία, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Κρατικής Δούμας, δηλαδή της κάτω βουλής.

Καταδικασθέντες για σεξουαλικά εγκλήματα, προδοσία, τρομοκρατία ή εξτρεμισμό δεν θα μπορούν να υπογράφουν συμβόλαια.

Όσοι υπογράφουν θα απαλλάσσονται από ποινικές ευθύνες με τη συμπλήρωση του συμβολαίου τους ή αν βραβευτούν για τις επιδόσεις τους στις μάχες.

Προηγουμένως, η μισθοφορική οργάνωση Wagner επιτρεπόταν να στρατολογεί κατάδικους από τις φυλακές για να πολεμούν στην Ουκρανία, αλλά τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε ότι σταμάτησε αυτή την πρακτική.

Οι νέες αλλαγές που εξετάζονται από τη Δούμα δεν καλύπτουν την στρατολόγηση ανθρώπων που ήδη εκτίουν ποινές, ενώ το υπουργείο Άμυνας δεν έχει σχολιάσει.

Νέο «άκυρο» στον Σοϊγκού από τον Πριγκόζιν

Πάντως, ο αρχηγός της Wagner, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, επανέλαβε σήμερα την άρνηση των μαχητών του να υπογράφουν συμβόλαια με το υπουργείο Άμυνας στη Ρωσία.

«Κανένας από τους μαχητές της Wagner δεν είναι έτοιμος να περπατήσει ξανά στο μονοπάτι της ντροπής. Αυτός είναι ο λόγος που δεν θα υπογράψουν τα συμβόλαια», όπως δήλωσε ο Πριγκόζιν σε μια σπάνια επίδειξη περιφρόνησης προς τον ρώσο ηγέτη, μια ημέρα μετά την δήλωση Πούτιν ότι τα συμβόλαια αυτά είναι απαραίτητα.

Wagner’s Prigozhin rebuffs Putin’s demand for fighters to sign defence ministry contracts https://t.co/JMlXQGVO8Z

— breakingnews.ie (@breakingnewsie) June 14, 2023

Χθες ο Πούτιν στήριξε την έκκληση του υπουργείου Άμυνας για την αποστολή «εθελοντών» μαχητών στην Ουκρανία με στόχο να υπογράψουν συμβόλαια με τη στρατιωτική διοίκηση της χώρας, που θεωρείται ευρέως ένας τρόπος άσκησης ελέγχου επί της Wagner.

Όπως είπε ο Πούτιν, τα συμβόλαια είναι απαραίτητα για να επιτρέψουν σε όλους τους συμμετέχοντες στη ρωσική εκστρατεία στην Ουκρανία να λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα που δικαιούνται. Αυτά περιλαμβάνουν αποζημίωση για τους μαχητές που τραυματίζονται και για τις οικογένειές τους σε περίπτωση που εκείνοι σκοτωθούν στη μάχη.

Ο Πριγκόζιν έχει εμπλακεί σε ανοιχτή κόντρα με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και με τον αρχηγό του στρατού στη Ρωσία από τον περασμένο χρόνο κατηγορώντας τους ότι δεν παρείχαν επαρκή στήριξη και πυρομαχικά στις δυνάμεις της Wagner στην Ουκρανία οδηγώντας έτσι σε μεγάλες απώλειες στις τάξεις τους.

Ωστόσο, στα σημερινά του σχόλια εκτίμησε ότι μια «συμβιβαστική λύση» ανάμεσα στον Πούτιν και στη βουλή θα μπορούσε να βρεθεί ώστε να επιτρέψει στους μαχητές της Wagner να λαμβάνουν τόσο κοινωνικές εγγυήσεις όσο και πιστοποιημένο καθεστώς μαχητή.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Tags: ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝΓΕΒΓΚΕΝΙ ΠΡΙΓΚΟΖΙΝΡΩΣΙΑΣΕΡΓΚΕΙ ΣΟΙΓΚΟΥΣΤΡΑΤΟΛΟΓΗΣΗ

Related Posts

drones
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Καταστροφικές επιθέσεις ουκρανικών drones σε στρατιωτικά εργοστάσια και διοικητικά κέντρα [vids]

07/02/2026 - 15:50
Κίνα
ΚΟΣΜΟΣ

Washington Post: Η «πυρηνική κόντρα» ΗΠΑ με Κίνα και το ρευστό status quo μετά την εκπνοή της New START

07/02/2026 - 14:56
Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Με 400 drones και 40 πυραύλους επιτέθηκε η Ρωσία – Τα ουκρανικά πυρηνικά εργοστάσια μείωσαν την παραγωγή τους

07/02/2026 - 13:29

Διαβάστε Επίσης

Ο Σμήναρχος είχε τετ α τετ με Κινέζο σύνδεσμο στην Αθήνα – Οι θέσεις «κλειδιά» και οι σχέσεις με απόστρατους [vid]

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» πληρωμών από τις 9 έως τις 13 Φεβρουαρίου

Δένδιας: Το SAFE είναι μόνο η αρχή – Πρέπει να παραταθεί η προθεσμία και να αυξηθούν τα κονδύλια για επενδύσεις

Πολεμική Αεροπορία: Οι 330 και 347 Μοίρες εντυπωσίασαν με F-16 στο Tactical Leadership Programme του NATO

Ρωσία: Καταστροφικές επιθέσεις ουκρανικών drones σε στρατιωτικά εργοστάσια και διοικητικά κέντρα [vids]

Washington Post: Η «πυρηνική κόντρα» ΗΠΑ με Κίνα και το ρευστό status quo μετά την εκπνοή της New START

Ζελένσκι: Με 400 drones και 40 πυραύλους επιτέθηκε η Ρωσία – Τα ουκρανικά πυρηνικά εργοστάσια μείωσαν την παραγωγή τους

Ρωσία: Συνελήφθησαν και θα ανακριθούν δύο ύποπτοι για την απόπειρα δολοφονίας του αντιστράτηγου Αλεξέγεφ

Top News

Αννίτα Πάνια και Νίκος Σαμοΐλης εμφανίστηκαν μαζί στη ραδιοφωνική της εκπομπή μετά τις φήμες χωρισμού

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο Παύλος Ντε Γκρες με γαλανόλευκη γραβάτα, η Μαρί Σαντάλ και ο Νικόλαος Ντε Γκρες στην τελετή έναρξης

Καρυστιανού για την τραγωδία στη Χίο: «Η λέξη εισβολή μετατράπηκε σε εισβολείς, οτιδήποτε λέω δολίως παρερμηνεύεται»

Το ραντεβού του σμήναρχου με τον Κινέζο σύνδεσμό του στην Αθήνα, οι σχέσεις με απόστρατους και οι συγγενείς που «πέφτουν από τα σύννεφα»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert