Ρωσία: Μήνυμα στην Άγκυρα – Ελπίζουμε ότι η Τουρκία «θα απόσχει» από μια επίθεση στη Συρία

Η Ρωσία ελπίζει ότι η Τουρκία «θα απόσχει» από μια επίθεση στη βόρεια Συρία, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας αναφερόμενη στις απειλές του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά των Κούρδων μαχητών.

«Ελπίζουμε ότι η Άγκυρα θα απόσχει από ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια επικίνδυνη επιδείνωση της ήδη δύσκολης κατάστασης στη Συρία», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα σε ανακοίνωση.

«Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τη Συρία ως διαπραγματευτικό χαρτί για την Ουκρανία»

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ δήλωσε σήμερα πως σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό της για να ξεκινήσει πιθανές δύσκολες συνομιλίες σχετικά με τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία από την Τουρκία, αλλά δεν θα αφήσει τη Μόσχα να χρησιμοποιήσει το θέμα αυτό ως «διαπραγματευτικό χαρτί» για την Ουκρανία.

Η εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας που επιτρέπει τις διασυνοριακές παραδόσεις πρόκειται να λήξει στις 10 Ιουλίου. Ωστόσο, η σύμμαχος της Συρίας, η Ρωσία, έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην ανανέωση της επιχείρησης, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και ότι θα πρέπει να παρασχεθεί περισσότερη βοήθεια από το εσωτερικό της χώρας.

«Δεν θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία ή η κατάσταση στη Συρία ως διαπραγματευτικό χαρτί για τους Ρώσους», προειδοποίησε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη πριν από τις διαπραγματεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επιχείρηση βοήθειας στη Συρία.

Η Μόσχα εγγυάται τον ασφαλή διάπλου της Μαύρης Θάλασσας για τα πλοία που μεταφέρουν σιτηρά από την Ουκρανία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε σήμερα ότι τα πλοία που μεταφέρουν σιτηρά μπορούν να αποπλεύσουν από τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα μέσω «ανθρωπιστικών διαδρόμων» και ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να εγγυηθεί την ασφάλειά τους, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υπογραμμίζει επίσης ότι η Μόσχα δεν θα εκμεταλλευθεί την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία για τους σκοπούς της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως αποκαλεί την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters