OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: «Νιέτ» σε ενδεχόμενη αναπτυξη ειρηνευτικού ευρωπαϊκού στρατιωτικού σώματος στην Ουκρανία

30/12/2024 - 12:27
Ρωσία - Ουκρανία
Share on FacebookShare on Twitter

Η ιδέα για την ανάπτυξη ευρωπαϊκού ειρηνευτικού στρατιωτικού σώματος στα – μήκους περίπου χιλίων χιλιομέτρων – σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία κυοφορείται εδώ και καιρό.

Διατυπώθηκε αμυδρά για πρώτη φορά από τον Εμανουέλ Μακρόν, ενώ αποτέλεσε και αντικείμενο συζήτησης του Γάλλου προέδρου με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ στα μέσα Δεκεμβρίου. Ήδη κάποιες χώρες εμφανίζονται θετικές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Κι αυτό ενόψει της εγκατάστασης στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ και ιδίως της ανησυχίας ότι οι ΗΠΑ θα «αποδεσμευθούν» από τον πόλεμο στην Ουκρανία ή θα πιέσουν ασφυκτικά για τερματισμό του πολέμου που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Σε μια πρώτη αντίδραση μετά την συνάντηση Μακρόν και Τουσκ, η Ρωσία είχε αναφέρει στις 16.12.2024 – δια του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ – ότι «είναι προφανώς πρόωρο να μιλήσουμε (…) για στρατιώτες διατήρησης της ειρήνης».

Στο θέμα επανήλθε σήμερα 30.12.2024 ο υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία αντιτίθεται σε ενδεχόμενη ανάπτυξη ευρωπαϊκού αποσπάσματος στην Ουκρανία σε περίπτωση που επιτευχθεί ειρήνη με τη Μόσχα.

«Οπωσδήποτε δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τις προτάσεις που διατυπώθηκαν εξ ονόματος των εκπροσώπων της ομάδας του νεοεκλεγέντος (Αμερικανού) προέδρου (Ντόναλντ Τραμπ) με σκοπό να μετατεθεί κατά 20 χρόνια η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και για ένα απόσπασμα διατήρησης της ειρήνης που θα αποτελείται από «βρετανικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις» στην Ουκρανία», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, όπως ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει πει από την πλευρά του ότι ο όρος για τις – προς το παρόν απίθανες – συνομιλίες με τη Ρωσία για ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός είναι η παροχή εγγυήσεων ασφαλείας εκ μέρους των δυτικών συμμάχων.

Όσο για τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, εξακολουθεί να απαιτεί την παράδοση της Ουκρανίας, την αποκήρυξη εκ μέρους της της ένταξης στο ΝΑΤΟ και αξιώνει η Ρωσία να διατηρήσει τα ουκρανικά εδάφη που έχει προσαρτήσει.

Πηγή: Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑΣΕΡΓΚΕΙ ΛΑΒΡΟΦ

Related Posts

Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

04/12/2025 - 21:34
Βρετανία - Νορβηγία
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία και Νορβηγία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να «κυνηγούν» ρωσικά υποβρύχια και να προστατεύουν τις υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα

04/12/2025 - 21:10
Ισραήλ - Μοσάντ - Νετανιάχου
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Νέος επικεφαλής της Μοσάντ ο Ρόμαν Γκόφμαν, στρατιωτικός σύμβουλος του Νετανιάχου

04/12/2025 - 19:32

Διαβάστε Επίσης

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1831 αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

Βρετανία και Νορβηγία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να «κυνηγούν» ρωσικά υποβρύχια και να προστατεύουν τις υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα

Eastern Sentry: Η Γερμανία ανέπτυξε πέντε Eurofighter και 150 στρατιώτες στην Πολωνία

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

Top News

Eurovision 2026: Παραμένει το Ισραήλ στον διαγωνισμό - Αποχωρούν Ολλανδία, Ισπανία, Ιρλανδία και Σλοβενία

Σκληρή σύγκρουση Κωνσταντοπούλου και Μαγειρία στην εξεταστική του ΟΠΕΚΕΠΕ: «Τρώτε με χρυσά κουτάλια» - «Είστε πλεύση λασπολογίας»

Σπύρος Μαρτίκας: Φίλος του τον διαψεύδει για την συμμορία των καζίνο - «Δεν γνωρίζω τα μέλη του κυκλώματος, του δάνεισα 200.000 ευρώ ως δάνειο»

Κακοκαιρία Byron: Νόμιμη η απουσία των δημοσίων υπαλλήλων που δεν θα μπορούν να προσέλθουν την Παρασκευή

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert