OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Οι Ρώσοι προωθούνται στο Κουρσκ, αλλά οι Ουκρανοί τους πιέζουν στο Μπέλγκοροντ

28/03/2025 - 16:04
ρωσικές δυνάμεις - Ουκρανία

Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Share on FacebookShare on Twitter

Η Ρωσία ανακατέλαβε σήμερα άλλο ένα χωριό στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, όπου επιδιώκει να εκδιώξει οριστικά τα ουκρανικά στρατεύματα έπειτα από σχεδόν εννέα μήνες μαχών.

Όμως προσκείμενοι στη Μόσχα στρατιωτικοί μπλόγκερ εξέφρασαν ανησυχία για την κατάσταση στο Μπέλγκοροντ, μια παρακείμενη ρωσική περιφέρεια όπου ουκρανικά στρατεύματα εισέβαλαν αυτόν τον μήνα.

Στο Κουρσκ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε πως οι δυνάμεις του ανακατέλαβαν το χωριό Γκογκολέφκα, έναν από μόλις μια χούφτα οικισμούς που εξακολουθεί να κατέχει η Ουκρανία από περίπου 100 που κατέλαβε τον περασμένο Αύγουστο.

Το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως ο ουκρανικός στρατός σταμάτησε 18 ρωσικές επιθέσεις στην περιφέρεια του Κουρκ τις τελευταίες 24 ώρες. Δεν σχολίασε την κατάσταση στο Μπέλγκοροντ.

Χαρτογράφηση ανοικτού κώδικά από το Deep State, μια αξιόπιστη πηγή ουκρανικών στρατιωτικών ιστολογίων, δείχνει πως ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν ένα μέρος άλλο όχι ολόκληρη την Γκογκολέφκα, και τα στρατεύματα του Κιέβου εξακολουθούν να ελέγχουν λίγο λιγότερα από 80 τετραγωνικά χιλιόμετρα του Κουρσκ.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφθηκε το Κουρσκ αυτό τον μήνα σε μια ένδειξη αυξανόμενης αυτοπεποίθησης πως η Ρωσία σύντομα θα το ανακτήσει, στερώντας από την Ουκρανία ένα διαπραγματευτικό χαρτί σε μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες που οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να διευθετήσουν.

«Ανησυχητική» κατάσταση στο Μπέλγκοροντ

Στο Μπέλγκοροντ, η Ρωσία είχε πει για πρώτη φορά στις 18 Μαρτίου πως ουκρανικές μονάδες προσπάθησαν να προωθηθούν πέρα από τα σύνορα. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με πολεμικούς μπλόγκερ της Ρωσίας, ουκρανικά στρατεύματα διατηρούν ένα πάτημα στην περιοχή.

Ένας από αυτούς, ο Αρκαντζέλ Σπετσνάζα, ανέφερε ότι ουκρανικά στρατεύματα εξακολουθούν να βρίσκονται στον οικισμό Ποπόφκα, και οι μάχες συνεχίζονται, προσθέτοντας πως «η κατάσταση παραμένει τεταμένη».

Ένας άλλος, ο Ράιμπαρ, ανέφερε πως σφοδρές μάχες διεξάγονται στην Ποπόφκα και η κάθε πλευρά πλήττει την άλλη με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

Ένα τρίτο μπλογκ, το Two Majors, ανέφερε πως ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να διεξάγουν αμυντικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

«Υπάρχουν συνεχή πλήγματα σε συγκεντρώσεις των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, όμως ο εχθρός εξακολουθεί να έχει σοβαρές επιθετικές δυνατότητες για αυτή την κατεύθυνση και δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδια για περαιτέρω προώθηση, περιλαμβανομένων νέων περιοχών του μετώπου», ανέφερε το Two Majors σε ανάρτηση στο Telegram.

Σε μία άλλη εξέλιξη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον οικισμό Κράσνε Πέρσε στην ανατολική περιφέρεια Χάρκοβο της Ουκρανίας.

Αλληλοκατηγορίες για επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι στοχοθέτησε ενεργειακές υποδομές στο έδαφός της χθες, Πέμπτη, και σήμερα, παραβιάζοντας, σύμφωνα με την ίδια, εύθραυστη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που αποσκοπεί στην απαγόρευση των πληγμάτων σε στόχους αυτού του είδους.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε δημοσίως το Κίεβο να σταματήσει τις επιθέσεις του δεν ήταν παρά ένα «στρατήγημα» του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το υπουργείο πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του ότι ουκρανική επίθεση σήμερα με πυραύλους Himars, αμερικανικής κατασκευής, προκάλεσε κυρίως «ισχυρή πυρκαγιά» και σημαντικές καταστροφές στον σταθμό μέτρησης αερίου της Σούτζα, στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, όπου μαίνονται μάχες. Επίσης σημείωσε ότι η Ουκρανία επιτέθηκε σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στο Μπέλγκοροντ και προσπάθησε να πλήξει διυλιστήριο πετρελαίου στην περιφέρεια Σαράτοφ.

Οι ουκρανικές αρχές διέψευσαν αμέσως τις κατηγορίες που αφορούν τις εγκαταστάσεις στη Σούτζα. Ο Αντρίι Κοβαλένκο, ο εκπρόσωπος του ουκρανικού κυβερνητικού κέντρου κατά της παραπληροφόρησης, σημείωσε σε ανάρτησή του στο Telegram ότι η Ρωσία επιτέθηκε ξανά στην υποδομή αυτή, «η οποία δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχό της».

Παράλληλα ο ουκρανικός ενεργειακός όμιλος Naftogaz κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι έπληξε εγκαταστάσεις του φυσικού αερίου παραβιάζοντας την εύθραυστη συμφωνία που ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον και απαγορεύει τα πλήγματα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις των εμπόλεμων πλευρών.

«Ο εχθρός βομβάρδισε εγκαταστάσεις του ομίλου Naftogaz», προκαλώντας ζημιές σε εγκαταστάσεις παραγωγής αερίου, αναφέρει η κρατική εταιρεία σε ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζοντας το πλήγμα αυτό «απόπειρα των ρωσικών δυνάμεων να υπονομεύσουν την ενεργειακή σταθερότητα» της Ουκρανίας.

Ο ουκρανικός όμιλος δεν διευκρίνισε ποιες υποδομές του που υπέστησαν ζημιές ούτε την τοποθεσία τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, η Ρωσία στοχοθετεί εδώ και μερικούς μήνες εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, εστιάζοντας κυρίως στις περιφέρειες της Πολτάβα, στην κεντρική, και του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία.

«Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η Ουκρανία έχει χάσει σχεδόν το 40% της ικανότητάς της παραγωγής αερίου», και θα είναι εφεξής αναγκασμένη να εισαγάγει σημαντική ποσότητα τον επόμενο χειμώνα, σύμφωνα με το έγκριτο διαδικτυακό μέσο Ievropeïska Pravda.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΚΟΥΡΣΚΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑ

Related Posts

Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

04/12/2025 - 21:34
Βρετανία - Νορβηγία
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία και Νορβηγία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να «κυνηγούν» ρωσικά υποβρύχια και να προστατεύουν τις υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα

04/12/2025 - 21:10
Ισραήλ - Μοσάντ - Νετανιάχου
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Νέος επικεφαλής της Μοσάντ ο Ρόμαν Γκόφμαν, στρατιωτικός σύμβουλος του Νετανιάχου

04/12/2025 - 19:32

Διαβάστε Επίσης

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1831 αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

Βρετανία και Νορβηγία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να «κυνηγούν» ρωσικά υποβρύχια και να προστατεύουν τις υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα

Eastern Sentry: Η Γερμανία ανέπτυξε πέντε Eurofighter και 150 στρατιώτες στην Πολωνία

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

Top News

Καιρός: Σφοδρές καταιγίδες από την κακοκαιρία Byron - Οι 10 περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο

Η κακοκαιρία Byron «έπνιξε» Μάνδρα, Μέγαρα και Νέα Πέραμο - Βίντεο με τους ορμητικούς χειμάρρους

Συνεχίζεται το ράλι τιμών στα τρόφιμα: Πρωταθλητές με αυξήσεις έως 93%, ψάρια και θαλασσινά

Συνταγή για σούπα βελουτέ ψητής κολοκύθας με γαρίδες

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert