Ρωσία: Πυραυλικά συστήματα Bastion-P «ταξιδεύουν» προς τα σύνορα με την Φινλανδία [vid]

Η Ρωσία άρχισε να μετακινεί βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων πυραυλικών συστημάτων, προς τα σύνορα με τη Φινλανδία , λίγες ημέρες αφότου το Κρεμλίνο προειδοποίησε τον βόρειο γείτονά του να μην ενταχθεί στο NATO, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail.

Ένα βίντεο που ανέβηκε χθες το βράδυ, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από την Φινλανδία ή τη Ρωσία, φαίνεται να δείχνει δύο ρωσικά παράκτια αμυντικά πυραυλικά συστήματα να κινούνται κατά μήκος ενός δρόμου στη ρωσική πλευρά των συνόρων που οδηγεί στο Ελσίνκι.

Τα πυραυλικά συστήματα, τα οποία εθεάθησαν να περνούν δίπλα από μια πινακίδα προς τη φινλανδική πρωτεύουσα, πιστεύεται ότι είναι το κινητό παράκτιο αμυντικό σύστημα K-300P Bastion-P. Τα ρωσικά οχήματα εντοπίστηκαν στον αυτοκινητόδρομο A-181, ο οποίος οδηγεί από την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας στη Φινλανδία.

Η κίνηση αυτή από τη Ρωσία έρχεται καθώς η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Sanna Marin, δήλωσε ότι η κυβέρνησή της «θα καταλήξει πριν από τα μέσα του καλοκαιριού» στην απόφαση για το αν θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις από μια φινλανδική εταιρεία έρευνας έδειξαν ότι το 84% των Φινλανδών θεωρούν τη Ρωσία ως «σημαντική στρατιωτική απειλή», αύξηση κατά 25% σε σχέση με πέρυσι.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προειδοποίησε το Όσλο ότι η κίνηση δεν θα «βελτίωνε» την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη, ενώ ο αξιωματούχος της Μόσχας, Βλαντιμίρ Τζαμπάροφ, πρόσθεσε πιο «ωμά» ότι θα σήμαινε «την καταστροφή της χώρας».

«Έχουμε πει επανειλημμένα ότι η συμμαχία παραμένει ένα εργαλείο προσανατολισμένο προς την αντιπαράθεση και η περαιτέρω επέκτασή της δεν θα φέρει σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο», είπε ο Πεσκόφ.