Ρωσία: «Σκέφτεται» να στείλει όπλα στις παράνομες δημοκρατίες της Ανατολικής Ουκρανίας

Η Ρωσία πρέπει να βοηθήσει τις αυτοανακηρυχθείσες από τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία δημοκρατίες του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ με την μορφή της αποστολής ορισμένων τύπων όπλων για να αναβαθμίσουν την αμυντική τους ικανότητα ενώπιον του ενδεχόμενου μιας επίθεσης από το Κίεβο, δήλωσε σήμερα ο πρώτος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) και γραμματέας του Γενικού Συμβουλίου του κυβερνώντος κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας» Αντρέι Τουρτσάκ.

«Θεωρώ ότι σ’ αυτές τις συνθήκες η Ρωσία πρέπει να παράσχει στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέντσκ και Λουγκάνσκ την αναγκαία βοήθεια με τη μορφή της αποστολής ορισμένων εξοπλισμών για να αναβαθμίσουν την αμυντική τους ικανότητα και να αναχαιτίσουν τη στρατιωτική επίθεση που εμφανώς ετοιμάζει το Κίεβο», δήλωσε ο Τουρτσάκ, τις δηλώσεις του οποίου μετέδιδε το ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι «Ρωσία24».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κόμμα «Ενιαία Ρωσία» αντιμετωπίζει με μεγάλη ανησυχία «την τροφοδοσία της Ουκρανίας με δυτικά θανατηφόρα όπλα». «Σχεδόν όλες οι κορυφαίες χώρες του NATO το κάνουν αυτό, και μάλιστα σε πολύ μεγάλη κλίμακα. Φανταστείτε ότι μόνο φέτος και μόνο από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες πτήσεις προς την Ουκρανία. (Στέλνονται) συστήματα ρουκετών, εκτοξευτές χειροβομβίδων, φορητά όπλα, νάρκες, πυρομαχικά και πολλά, πολλά άλλα», δήλωσε ο Τουρτσάκ, προσθέτοντας ότι οι χώρες του NATO «δεν αρνούνται ότι ασχολούνται με αυτό» (την αποστολή όπλων).

«Επιπλέον, με αυτό το πρόσχημα καταφθάνουν στην Ουκρανία μεγάλος αριθμός εκπαιδευτών και στρατιωτικά στελέχη του NATO. Μεταξύ άλλων, εκπαιδεύουν διάφορες ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες στον πόλεμο των πόλεων».

Αυξάνονται οι συγκρούσεις στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ 

«Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των βομβαρδισμών στις περιοχές Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ έχει πολλαπλασιαστεί, σκοτώνονται άμαχοι, ενώ την ίδια στιγμή οι δυτικοί καθοδηγητές πιέζουν την ουκρανική χούντα να εισβάλει άμεσα στο Ντονμπάς, εξοπλίζοντας το Εθνικό Μέτωπο, για το οποίο ο Μπαντέρα και ο Χίτλερ είναι ήρωες και η σβάστικα είναι το σεβαστό τους σύμβολο», δήλωσε ο Τουρτσάκ.

Οι δηλώσεις του Τουρτσάκ γίνονται λίγες μέρες μετά την πρόταση που κατέθεσε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) με την οποία ζητούσε από τον πρόεδρο Πούτιν να αναγνωρίσει τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες στην ανατολική Ουκρανία.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας είχε καταθέσει την πρόταση αυτή στις 19 Ιανουαρίου στην Κρατική Δούμα. Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Βιτσισλάβ Βολόντιν, είχε δηλώσει ότι θα υπάρξουν διαβουλεύσεις για το εν λόγω ζήτημα με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων και ότι εν συνεχεία σχεδιάζει να συζητήσει την πρόταση στο Συμβούλιο της Κρατικής Δούμας.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, από την πλευρά του, αναφερόμενος στην εν λόγω πρόταση, είχε ζητήσει από του κομμουνιστές να μην προσπαθούν να κερδίσουν πολιτικούς πόντους μ’ ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Reuters / TASS | Φωτογραφία αρχείου Reuters