Ρωσία: «Στάζει μέλι» για την Τουρκία – «Είναι το πιο κυρίαρχο κράτος του NATO και ο Ερντογάν τεράστιος πολιτικός ηγέτης»

Η Ρωσία και πιο συγκεκριμένα το Κρεμλίνο «στάζει μέλι» για την Τουρκία και τον Ερντογάν, αφού ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ προχώρησε σε δηλώσεις, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας, και ήταν κατηγορηματικός για την στάση που έχει διατηρήσει η Άγκυρα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Οπως μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Πεσκόφ είπε ότι: Η Τουρκία έχει γίνει το πιο κυρίαρχο κράτος του NATO, ειδικά κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία είναι άριστες και ο [Τούρκος Πρόεδρος] Ερντογάν είναι ένας μεγάλος και ισχυρός πολιτικός ηγέτης. Μπορεί η Ρωσία και η Τουρκία να έχουν διαφορετικές απόψεις σε ορισμένα σημεία, με αποτέλεσμα οι δύο πλευρές να μην καταλαβαίνουν πλήρως η μία την άλλη, αλλά η σχέση μας είναι κυρίαρχη και βασίζεται σε αμοιβαία συμφέροντα».

Στη συνέχεια, ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες προχωρούν στην ανάπτυξη μεγάλων οικονομικών έργων και προγραμμάτων, ενώ έχει μεγάλη οικονομική σημασία το γεγονός ότι η Τουρκία δεν συμμετέχει στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, γι’αυτό και οι δύο χώρες συνεχίζουν τον εποικοδομητικό διάλογο.

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό είναι πολύ πολύτιμο. Αποδίδουμε μεγάλη αξία σε αυτό. Είμαστε ευχαριστημένοι που ο Ερντογάν βρήκε τη δύναμη να υπερασπιστεί και να ακολουθήσει τα συμφέροντά του, τα συμφέροντα της χώρας του, και δεν ακολουθεί την mainstream «γραμμή» [όπως η Ευρώπη]. Η Τουρκία ήταν πάντα μια αρκετά μεγάλη περιφερειακή δύναμη και έχει την πολυτέλεια να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της».