OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Στηρίζει άνευ όρων τη Σερβία – «Θα βελτιώσουμε επίσης την αεράμυνα της Μόσχας»

31/05/2023 - 14:58
Ρωσία
Share on FacebookShare on Twitter

Η Ρωσία «σημείωσε» την «απουσία καταδίκης» της επίθεσης με drones που δέχθηκε η Μόσχα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στην χθεσινή επιδρομή των drones σε περιοχές της ρωσικής πρωτεύουσας, την ευθύνη για την οποία η ρωσική πλευρά επιρρίπτει στην Ουκρανία. Το Κίεβο αρνείται κάθε ανάμειξη.

Το Κρεμλίνο παραδέχθηκε ότι, αν και η αντιαεροπορική άμυνα της Μόσχας είναι αποτελεσματική, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. «Θα συνεχίσουμε το έργο της βελτίωσης της αντιαεροπορικής άμυνας της Μόσχας», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ. Το Κρεμλίνο εξέφρασε επίσης «ανησυχία» για τον βομβαρδισμό της περιοχής του Μπέλγκοροντ, επαρχίας που συνορεύει με την Ουκρανία και έχει δεχθεί σειρά επιθέσεων κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

«Στηρίζουμε άνευ όρων την Σερβία και τους Σέρβους»,

Σε ό,τι αφορά την κρίση στο Κόσοβο, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι όλα τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα του σερβικού πληθυσμού πρέπει να προστατευθούν. «Στηρίζουμε άνευ όρων την Σερβία και τους Σέρβους», είπε. Η Μόσχα παρακολουθεί στενά τις ταραχές στο Κόσοβο, πρόσθεσε.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι είναι πιθανή η αποστολή επιπλέον 700μελούς στρατιωτικού σώματος στο Κόσοβο, ενώ έχει θέσει σε επίπεδο υψηλού συναγερμού ακόμη ένα τάγμα. Περί τους 4.000 νατοϊκοί στρατιώτες σταθμεύουν ήδη στο Κόσοβο.

Ο πρόεδρος της Σερβίας έχει θέσει τον σερβικό στρατό σε κατάσταση συναγερμού και έχει διατάξει στρατιωτικές μονάδες να προωθηθούν προς το σύνορα. Η Ρωσία, η οποία διατηρεί στενούς πολιτισμικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με την Σερβία, κατηγόρησε το Κόσοβο και τις δυτικές χώρες για την κλιμάκωση της έντασης.

Οι αμερικανικές και νατοϊκές δυνάμεις

Αμερικανοί στρατιώτες για τη διατήρηση της ειρήνης στέκονταν πίσω από συρματοπλέγματα καθώς διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κρατώντας σερβικές σημαίες έξω από το κτίριο του δημαρχείου στο Λεπόσαβιτς του βόρειου Κοσόβου, σε μια εθνοτικά διαιρεμένη περιοχή όπου μέρες ταραχών ώθησαν το ΝΑΤΟ να στείλει επιπλέον στρατεύματα.

Έπειτα από συγκρούσεις προχθές Δευτέρα στο Ζβέτσαν, μια άλλη πόλη του βόρειου Κοσόβου, κατά τις οποίες 30 στρατιώτες και 52 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι θα στείλει άλλους 700 στρατιώτες στο Κόσοβο για να ενισχύσουν την αποστολή του που αριθμεί 4.000 μέλη. Δεν είναι σαφές πότε θα φθάσουν οι στρατιώτες. Πολωνοί στρατιώτες φρουρούσαν σήμερα το δημαρχείο στο Ζβέτσαν, καθώς διαδηλωτές στην άλλη πλευρά του φράχτη ξεδίπλωσαν μια μεγάλη σερβική σημαία υπό τους ήχους χειροκροτημάτων και σφυριγμάτων.

Το υπόβαθρο των εντάσεων

Η αναταραχή στην περιοχή εντάθηκε μετά τις εκλογές του Απριλίου τις οποίες μποϊκόταραν οι Σέρβοι, με αποτέλεσμα η συμμετοχή να φθάσει μόλις το 3,5% και αλβανικής εθνότητας υποψήφιοι να κερδίσουν σε τέσσερις δήμους με σερβική πλειοψηφία πληθυσμού. Την περασμένη εβδομάδα οι αλβανικής εθνότητας δήμαρχοι ανέλαβαν καθήκοντα, μια απόφαση που προκάλεσε επίπληξη της Πρίστινας από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της την Παρασκευή.

Ο αλβανικής εθνότητας δήμαρχος του Λεπόσαβιτς παρέμενε στο δημαρχείο σήμερα αφού είχε εισέλθει σε αυτό εν μέσω διαδηλώσεων των Σέρβων τη Δευτέρα. Δεν κατέστη μέχρι στιγμής δυνατή η επικοινωνία μαζί του για σχόλια. «Ενώ μπορεί να έχουν εκλεγεί σύμφωνα με τον νόμο, δεν θεωρούμε την εκλογή τους νόμιμη», δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Ντράγκαν, Σέρβος που ζει στο Λεπόσαβιτς. «Ζητάμε αυτό που ζητάει η διεθνής κοινότητα — να απομακρυνθούν από εδώ ειρηνικά», είπε.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: NATOΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ DRONESΗΠΑΚΟΣΟΒΟΚΡΕΜΛΙΝΟΡΩΣΙΑΣΕΡΒΙΑ

Related Posts

Ζελένσκι - Πολωνία
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Η Ουκρανία προσφέρεται να βοηθήσει την Πολωνία με τεχνολογία αντι-drone, σε αντάλλαγμα για μαχητικά MiG-29

19/12/2025 - 17:00
Ουκρανία - Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Οι σοροί 1.003 πεσόντων στρατιωτών επέστρεψαν στην Ουκρανία – Η Ρωσία παρέλαβε 26 σορούς

19/12/2025 - 16:07
Orlan-10
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ρωσικό drone τύπου Orlan-10 έπεσε κοντά στην Κωνσταντινούπολη

19/12/2025 - 15:32

Διαβάστε Επίσης

Ζελένσκι: Η Ουκρανία προσφέρεται να βοηθήσει την Πολωνία με τεχνολογία αντι-drone, σε αντάλλαγμα για μαχητικά MiG-29

ΓΕΕΘΑ: Yπεγράφη το «Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδας – Αρμενίας» για το 2026

Οι σοροί 1.003 πεσόντων στρατιωτών επέστρεψαν στην Ουκρανία – Η Ρωσία παρέλαβε 26 σορούς

Τουρκία: Ρωσικό drone τύπου Orlan-10 έπεσε κοντά στην Κωνσταντινούπολη

Ειρωνικά μηνύματα και ερωτήματα Ρώσων στη συνέντευξη του Πούτιν

Καβγάς Καιρίδη – Δαβάκη για την απουσία Δένδια από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας της Βουλής

Το Ισραήλ απήγγειλε κατηγορίες εις βάρος ενός Ρώσου πολίτη για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν

SBU: Η Ουκρανία έπληξε με drone πετρελαιοφόρο του ρωσικού «σκιώδους στόλου» στη Μεσόγειο [vid]

Top News

Γιώργος Μαζωνάκης: «Δεν έχω λόγο να πω ψέματα» λέει ο νεαρός που του έκανε μήνυση - «Ο Γιώργος δεν ήθελε να συνεργαστεί μαζί του» υποστηρίζει συνεργάτης του τραγουδιστή

Επεισόδιο στη Βουλή ανάμεσα σε Καιρίδη και Δαβάκη: «Που είναι ο Νίκος Δένδιας; Προσβάλλει την Επιτροπή» - «Είσαι απαράδεκτος»

Άρης Μουγκοπέτρος: Φοράω το χέρι τρεις μέρες, ήρθαν οι κόρες μου, το χαϊδέψαν και είπαν «μπαμπά το μιμί πέρασε»

Νίκος Παππάς: Σε καμία περίπτωση δεν τον γρονθοκόπησα - Καταδικάζω την πράξη μου και ντρέπομαι

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert