Ρωσία: Στο ΥΠΕΞ κλήθηκε ο Νορβηγός πρέσβης στη Μόσχα για τη σύλληψη Ρώσων πολιτών

Το υπουργείο Εξωτερικών στη Ρωσία γνωστοποίησε σήμερα ότι κάλεσε τον Νορβηγό πρέσβη για τη σύλληψη -με «πολιτικά κίνητρα» σύμφωνα με τη Μόσχα- Ρώσων πολιτών για φερόμενη παράνομη χρήση drones.

«Επισημάνθηκε ότι οι ποινές σε βάρος των Ρώσων ήταν πολιτικά υποκινούμενες και δεν είχαν καμία σχέση με τις αρχές της δίκαιης και αμερόληπτης δικαιοσύνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Αρκετοί Ρώσοι πολίτες φέρεται να έχουν συλληφθεί από τις νορβηγικές αρχές επειδή πετούσαν drones κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία στην Αρκτική ή για λήψη φωτογραφιών σε απόρρητες εγκαταστάσεις, καθώς η Νορβηγία ενισχύει την ασφάλεια έπειτα από ύποπτες δολιοφθορές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στο βυθό της Βαλτικής Θάλασσας.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Στέφεν Ραβνόσεν είχε δηλώσει ότι δύο Ρώσοι συνελήφθησαν στις 22 Οκτωβρίου στην περιοχή Νούρλαν στο βόρειο τμήμα της χώρας και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παράνομη φωτογράφιση.

«Θα τεθούν υπό κράτηση. Η υπόθεση θα διαβιβασθεί στην υπηρεσία ασφαλείας της νορβηγικής αστυνομίας, η οποία θα ερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση», τόνισε ο Ραβνόσεν.

Πρόσφατα στην Νορβηγία είχαν συλληφθεί και εν συνεχεία αφέθησαν ελεύθεροι τέσσερις Ρώσοι που φωτογράφησαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Μετά την έρευνα η αστυνομία πείσθηκε ότι οι Ρώσοι ήταν απλώς τουρίστες. Ωστόσο οι υπόθεσή τους δεν θα κλείσει, ενώ με το κατηγορητήριο και τις περαιτέρω λεπτομέρειες θα ασχοληθεί η νορβηγική υπηρεσία ασφαλείας (PST).

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters