Ρωσία: «Θέλει να στρατολογήσει Αφγανούς κομάντο για να πολεμήσουν στην Ουκρανία»

Η Ρωσία προσπαθεί να στρατολογήσει πρώην στελέχη, που υπηρετούσαν σε μονάδες ειδικών επιχειρήσεων του αφγανικού στρατού, για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων AP, λέγοντας ότι η Μόσχα θέλει να «προσελκύσει» τους επίλεκτους Αφγανούς στρατιώτες και να τους εντάξει σε μια »λεγεώνα ξένων».

Ειδικότερα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μισθός που τους προσφέρεται, υπολογίζεται περίπου στα 1.500 ευρώ τον μήνα, ενώ ακόμα τους υπόσχονται άσυλο και ασφαλή καταφύγια για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς διέφυγαν στο Ιράν για να σωθούν από την προέλαση των Ταλιμπάν, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.

Αφού δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους καθώς κινδυνεύουν να πεθάνουν από τους Ταλιμπάν, δεν έχουν άλλη εναλλακτική επιλογή βιοπορισμού και για να προστατεύσουν τις οικογένειές τους και έτσι η Ρωσία βρήκε την ευκαιρία να τους κάνει μια δελεαστική πρόταση, που είναι αρκετά δύσκολο να αρνηθούν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του AP, η διαβόητη εταιρεία μισθοφόρων Wagner έχει αναλάβει την στρατολόγηση και μάλιστα στην διαδικασία εμπλέκεται και πρώην ανώτερος αξιωματικός των αφγανικών δυνάμεων που μιλάει την ρωσική γλώσσα και λειτουργεί σαν «μεσάζοντας».

Υπενθυμίζεται ότι οι Αφγανοί κομάντο έχουν εκπαιδευτεί εκτενώς από τα αμερικανικά στρατεύματα για αρκετά χρόνια, έχουν γνώση και εμπειρία από σκληρές μάχες και θεωρούνται στρατιώτες υψηλής ποιότητας που θα μπορούσαν να προσφέρουν τα μέγιστα, σε σύγκριση με ανεκπαίδευτους και άπειρους Ρώσους επίστρατους εφέδρους.

Με πληροφορίες και από: Euronews / Φωτογραφίες αρχείου Reuters