Δορυφορικές εικόνες από την αεροπορική βάση Μπελάγια στη Ρωσία δείχνουν τις ζημιές στα ρωσικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη που επλήγησαν από ουκρανικά drones την περασμένη Κυριακή, στο πλαίσιο της μεγάλης μυστικής επιχείρησης «Ιστός Αράχνης» της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών SBU.
Οι εικόνες δείχνουν ότι πολλά στρατηγικά βομβαρδιστικά καταστράφηκαν και υπέστησαν σοβαρές ζημιές, σύμφωνα με αναλυτές πληροφοριών ανοιχτού κώδικα.
Η Ουκρανία στόχευσε τουλάχιστον τέσσερις αεροπορικές βάσεις σε όλη τη Ρωσία χρησιμοποιώντας 117 drones που είχαν εισαχθεί λαθραία και εκτοξεύτηκαν από φορτηγά, τα οποία ήταν σταθμευμένα κοντά στους στόχους.
Η Capella Space, μια εταιρεία δορυφορικών υπηρεσιών, παρείχε στο Reuters μια εικόνα ενός από αυτά τα αεροδρόμια, που βρίσκονται στην περιοχή Ιρκούτσκ της Σιβηρίας. Η εικόνα τραβήχτηκε στις 2 Ιουνίου, την επόμενη μέρα μετά την επιχείρηση της SBU.
Τα δεδομένα προέρχονται από δορυφόρους ραντάρ συνθετικού διαφράγματος (SAR) που καταγράφουν καλύτερα και με μεγαλύτερη ευκρίνεια τις λεπτομέρειες στο έδαφος.
Η ασπρόμαυρη εικόνα φαίνεται να δείχνει τα συντρίμμια αρκετών αεροσκαφών που βρίσκονται κατά μήκος του διαδρόμου προσγείωσης της αεροπορικής βάσης Μπελάγια (Belaya).

«Με βάση τα συντρίμμια, τη σύγκριση με πρόσφατες δορυφορικές εικόνες και το δημοσιευμένο υλικό από drone, μπορώ να δω την καταστροφή αρκετών αεροσκαφών», δήλωσε ο John Ford, ερευνητικός συνεργάτης στο Κέντρο Μελετών James Martin με έδρα την Καλιφόρνια.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι στις εικόνες που εξασφάλισε το Reuters φαίνονται τα απομεινάρια δύο κατεστραμμένων Tu-22, των στρατηγικών βομβαρδιστικών μεγάλης εμβέλειας που έχουν χρησιμοποιηθεί για την εκτόξευση πυραυλικών επιθέσεων κατά της Ουκρανίας.
Επίσης, δέιχνουν τέσσερα στρατηγικά βαρέα βομβαρδιστικά Tu-95 να έχουν καταστραφεί ή να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, πρόσθεσε.
Ο Μπρέιντι Άφρικ, αναλυτής πληροφοριών ανοιχτού κώδικα, συμφώνησε ότι οι εικόνες της αεροπορικής βάσης του Ιρκούτσκ έδειξαν ότι πολλά Tu-95 και Tu-22 είχαν καταστραφεί και υποστεί ζημιές.

«Αλλά είναι σαφές ότι η επίθεση σε αυτήν την αεροπορική βάση ήταν πολύ επιτυχημένη», υπογράμμισε. Ο Άφρικ πρόσθεσε ότι η αεροπορική βάση Μπελάγια φιλοξενεί πολλά αεροσκάφη-δολώματα, τα οποία, όπως είπε, προφανώς δεν κατάφεραν να παραπλανήσουν τα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε αυτή την περίπτωση.
Bίντεο από drone της βάσης Olenya που παρείχαν οι ουκρανικές αρχές και επαληθεύτηκε από το Reuters έδειχνε άλλα τρία βομβαρδιστικά τύπου Tu-95 να έχουν πληγεί.

Η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Ουκρανίας, η SBU, ανέλαβε την ευθύνη για την επιχείρηση, με την ονομασία «Ιστός Αράχνης», και δήλωσε ότι συνολικά χτυπήθηκαν 41 ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε την επίθεση, η οποία έπληξε στόχους σε απόσταση έως και 4.300 χιλιομέτρων από την πρώτη γραμμή του πολέμου, «απολύτως επιτυχημένη».
Ο Αντρίι Κοβαλένκο, αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε ότι από τα περισσότερα από 40 αεροπλάνα που χτυπήθηκαν, τα 13 καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Η SBU δήλωσε ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν από την επιχείρηση ανήλθαν σε 7 δισεκατομμύρια δολάρια και ότι επλήγησαν το 34% των στρατηγικών βομβαρδιστικών στα κύρια αεροδρόμια της Ρωσίας.
✈️🔥 Consequences of the destruction at the Belaya air base in the Irkutsk region.
❗️The destruction of at least 11 Russian strategic bombers is visible – 7 Tu-95 (and one, probably, damaged), 4 Tu-22 M3 and one An-12 cargo plane, which does not belong to strategic aviation. pic.twitter.com/XZI3Z0mnNh
— MAKS 25 🇺🇦👀 (@Maks_NAFO_FELLA) June 3, 2025
Ορισμένοι ειδικοί δήλωσαν ότι η επιχείρηση δεν θα ήταν αρκετή για να σταματήσει τη Ρωσία από το να εξαπολύσει πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας στρατηγικά βομβαρδιστικά, αλλά θα ήταν δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να αντικατασταθούν τα κατεστραμμένα αεροπλάνα, επειδή ορισμένα από αυτά δεν παράγονται πλέον.
Η επίθεση ήταν επίσης πιθανό να αναγκάσει τη Ρωσία να αναδιαμορφώσει την αεράμυνά της, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Μελέτης του Πολέμου (ISW).

«Η επιχείρηση θα αναγκάσει τους Ρώσους αξιωματούχους να εξετάσουν το ενδεχόμενο ανακατανομής των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας ώστε να καλύπτουν ένα πολύ ευρύτερο φάσμα εδάφους και ενδεχομένως την ανάπτυξη κινητών ομάδων αεράμυνας που θα μπορούν να αντιδράσουν πιο γρήγορα σε πιθανές παρόμοιες επιθέσεις με ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο μέλλον», αναφέρει το ISW.
Πηγή: Reuters / Φωτογραφίες Reuters




