OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: «Βαθιά λύπη» για το κλείσιμο συνόρων από τη Φινλανδία – Αντίδραση για το εμπάργκο στην εισαγωγή διαμαντιών

20/11/2023 - 14:01
Πεσκόφ
Share on FacebookShare on Twitter

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τη Μόσχα για την απόφαση της Φινλανδίας να κλείσει σημεία διέλευσης στα σύνορά της με τη Ρωσία, μια κίνηση που – όπως λέει το Κρεμλίνο – αντανακλά την υιοθέτηση από το Ελσίνκι μιας αντιρωσικής στάσης.

Η Φινλανδία, χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, από φέτος, της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, έκλεισε τέσσερα σημεία διέλευσης στα σύνορά της με τη Ρωσία προχθές, Σάββατο 18.11.2023, καθώς επιδιώκει να αναχαιτίσει την εισροή αιτούντων άσυλο που όπως λέει υποκινείται από τη Μόσχα.

Το Ελσίνκι έχει κατηγορήσει τις ρωσικές αρχές ότι διοχετεύουν μετανάστες στα περάσματα σε αντίποινα για την απόφασή του να αυξήσει τη στρατιωτική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατηγορία που απέρριψε το Κρεμλίνο.

Τα συνοριακά σημεία διέλευσης που έκλεισαν είναι τα πλέον πολυσύχναστα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, αρνήθηκε και πάλι την κατηγορία της Φινλανδίας ότι η Ρωσία ωθεί σκόπιμα παράτυπους μετανάστες προς τα σύνορα και είπε πως οι Ρώσοι συνοριακοί φρουροί εκτελούν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τους κανόνες.

Ερωτηθείς για το κλείσιμο των τεσσάρων σημείων διέλευσης, ο Πεσκόφ είπε: «Προκαλεί μόνο βαθιά λύπη, επειδή είχαμε μακροχρόνιες, πολύ καλές σχέσεις με τη Φινλανδία, ρεαλιστικές, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού. Και, ασφαλώς, λυπούμαστε που οι σχέσεις αυτές έχουν αντικατασταθεί από μια τέτοια εντελώς ρωσοφοβική θέση, την οποία οι ηγέτες αυτής της χώρας άρχισαν να την εγκολπώνονται».

Η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.340 χλμ. με τη Ρωσία που χρησιμεύουν επίσης και ως το εξωτερικό σύνορο της ΕΕ.

«Το εμπάργκο στα διαμάντια θα γίνει μπούμερανγκ…»

Εντωμεταξύ, αντιμέτωπο με την προοπτική απαγόρευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση των εισαγωγών ρωσικών διαμαντιών, το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως οι κυρώσεις της ΕΕ τείνουν να έχουν «αποτέλεσμα μπούμερανγκ» σε εκείνους που τις εφαρμόζουν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίαζε μια προτεινόμενη από την ΕΕ απαγόρευση των εισαγωγών διαμαντιών από τη Ρωσία στο πλαίσιο ενός νέου πακέτου κυρώσεων εναντίον της Μόσχας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο παραγωγός ακατέργαστων διαμαντιών από άποψη όγκου. Ο Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως μια τέτοια κίνηση αναμενόταν εδώ και πολύ καιρό, αλλά είναι πιθανό να αποτύχει.

«Κατά κανόνα, αποδεικνύεται πως προκαλείται εν μέρει ένα αποτέλεσμα μπούμερανγκ: πλήττονται τα συμφέροντα των ίδιων των Ευρωπαίων. Μέχρι τώρα μπορέσαμε να βρούμε τρόπους να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές συνέπειες των κυρώσεων», είπε.

Διπλωματικές πηγές της ΕΕ δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα πως η υπό συζήτηση πρόταση έχει στόχο να απαγορευθούν οι απευθείας εισαγωγές διαμαντιών από τη Ρωσία από την 1η Ιανουαρίου, και πως από τον Μάρτιο θα τεθεί σε εφαρμογή μηχανισμός ανιχνευσιμότητας που θα εμποδίζει τις εισαγωγές ρωσικών πολύτιμων λίθων που επεξεργάζονται τρίτες χώρες.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗΚΡΕΜΛΙΝΟΚΥΡΩΣΕΙΣΡΩΣΙΑΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Related Posts

FPV drones
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: 3 εκατομμύρια FPV drones παραδόθηκαν στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις το 2025

24/12/2025 - 21:38
Ρωσία - Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Η πλειοψηφία των Ρώσων αναμένει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει το 2026, σύμφωνα με δημοσκόπηση

24/12/2025 - 20:57
Ορμούζ - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο για «λαθρεμπόριο καυσίμων»

24/12/2025 - 20:24

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1995 ξεκινά η κρίση των Ιμίων με το τουρκικό πλοίο Φιγκέν Ακάτ

Ουκρανία: 3 εκατομμύρια FPV drones παραδόθηκαν στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις το 2025

Ρωσία: Η πλειοψηφία των Ρώσων αναμένει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει το 2026, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο για «λαθρεμπόριο καυσίμων»

Τουρκία: Ο πιλότος του Falcon-50 είχε εκπέμψει πολλαπλά σήματα κινδύνου πριν από τη συντριβή

MQ-9B SeaGuardian: Οκτώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη αγοράζει το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό για 1,52 δισεκατομμύρια ευρώ

Λιβύη: Τριήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του αντιστράτηγου Μοχάμεντ αλ Χαντάντ, μετά τη συντριβή του αεροσκάφους του στην Τουρκία

Παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο έκαναν τουρκικό ATR-72 και UAV

Top News

Η Σμαράγδα Καρύδη μετά το reunion του «Πάρα Πέντε»: Η αγάπη σας θα μας ζεσταίνει την καρδιά για άλλα 20 χρόνια

Εριέττα Μανούρη: Υπάρχουν μέρες που σκέφτομαι πως θα ήθελα παιδιά και άλλες που λέω "τι ωραία που είμαι ανεξάρτητη"

Νετανιάχου και Τραμπ συγκυβερνήτες σε βομβαρδιστικό Β-2 που περνάει πάνω από το Ιράν - Το AI βίντεο «μήνυμα» του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού

Μπλόκα αγροτών: «Εκεχειρία» για τις γιορτές και μετά πάλι αποκλεισμοί δρόμων - Με χαμηλές ταχύτητες η έξοδος των Χριστουγέννων

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert