OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: «Υπόλογη» ενώπιον του ΟΗΕ για πρόκληση παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης

30/03/2022 - 07:02
ΟΗΕ
Share on FacebookShare on Twitter

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η Ρωσία κατηγορήθηκε χθες Τρίτη πως προκάλεσε «παγκόσμια επισιτιστική κρίση», ήγειρε κίνδυνο «λιμού» εξαπολύοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον «σιτοβολώνα της Ευρώπης».

Ο Ρώσος πρόεδρος «Βλαντιμίρ Πούτιν άρχισε αυτόν τον πόλεμο. Δημιούργησε αυτή την παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Και είναι αυτός που μπορεί να την σταματήσει», υποστήριξε η δεύτερη τη τάξει της διπλωματίας των ΗΠΑ, η Γουέντι Σέρμαν, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ΣΑ αφιερωμένης στην ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία.

Για την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών «η Ρωσία και ο πρόεδρος Πούτιν φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειες αυτού του πολέμου στην παγκόσμια διατροφική ασφάλεια».

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ, ο Νικολά ντε Ριβιέρ, προειδοποίησε πως «η επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας αυξάνει τον κίνδυνο λιμού απ’ άκρου σ’ άκρο του κόσμου», με «τους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών να είναι οι πρώτοι που πλήττονται». Ο Γάλλος διπλωμάτης πρόσθεσε πως «η Ρωσία ασφαλώς θα προσπαθήσει να μας κάνει να πιστέψουμε ότι είναι οι κυρώσεις που υιοθετήθηκαν σε βάρος της αυτές που αποσταθεροποίησαν την παγκόσμια διατροφική ασφάλεια».

«Υστερία» της Δύσης

Ο Ρώσος ομόλογός του Βασίλι Νεμπένζια πράγματι αντέτεινε ότι «οι αληθινοί λόγοι των σοβαρών αναταράξεων στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων δεν οφείλονται στις ενέργειες της Ρωσίας, αλλά μάλλον στην ανεξέλεγκτη υστερία των κυρώσεων της Δύσης» σε βάρος της Μόσχας.

Σε κάθε περίπτωση, προειδοποίησε η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, η Τζόις Εμσούγια, η σύρραξη στην Ουκρανία «απειλεί να κάνει ακόμη χειρότερα τα πράγματα όσον αφορά τις μεγάλες ανθρωπιστικές κρίσεις του πλανήτη, όπως στο Αφγανιστάν, στην Υεμένη και (κρατών) στο Κέρας της Αφρικής».

«Οι χώρες αυτές ήδη πάσχιζαν να αντιμετωπίσουν τη διατροφική ανασφάλεια, την τρωτότητα των οικονομιών τους, την αύξηση των τιμών των τροφίμων, των καυσίμων, των λιπασμάτων, που θα πλήξουν σκληρά την τρέχουσα και τις επόμενες» περιόδους σποράς και συγκομιδής, ανέλυσε η Τανζανή.

Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ), ο Ντέιβιντ Μπίζλι, όπως και η Γουέντι Σέρμαν, υπενθύμισαν ότι η Ουκρανία και η Ρωσία είναι «μεγάλοι παραγωγοί» σιτηρών, αντιπροσωπεύουν μαζί «το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, το 20% των εξαγωγών καλαμποκιού και το 75% των εξαγωγών ηλιελαίου».

Περίπου «το 50% των σιτηρών που αγοράζουμε προέρχεται από την Ουκρανία και τρέφαμε 125 εκατομμύρια ανθρώπους» χάρη σ’ αυτά πριν από τον πόλεμο, υπογράμμισε ο κ. Μπίζλι, προειδοποιώντας εναντίον του «καταστροφικού» αντίκτυπου της συνεχιζόμενης σύρραξης στις επιχειρήσεις του ΠΕΠ.

Την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξήγγειλε πρωτοβουλία για να αμβλυνθούν οι ελλείψεις τροφίμων και ζωοτροφών που προκαλεί ο πόλεμος. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ θέλουν να υπάρξει πολυμερής δέσμευση εναντίον των περιορισμών στις εξαγωγές αγροτικών πρώτων υλών.

Ελλείψεις σιτηρών που μπορεί να προκαλέσουν ταραχές και λιμό εκφράζονται φόβοι πως θα ενσκήψουν στη Μέση Ανατολή, στη βόρεια Αφρική, στην Ασία. Η Αίγυπτος, η Τουρκία, το Μπανγκλαντές και η Νιγηρία –χώρες με μεγάλους πληθυσμούς– είναι ανάμεσα στα κράτη που κάνουν τις μεγαλύτερες εισαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Πηγή: AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗΟΗΕΡΩΣΙΑ

Related Posts

Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Ο Νετανιάχου δεν κατάφερε να τον πείσει να αναλάβει δράση κατά του Ιράν – «Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις»

11/02/2026 - 21:57
Συρία: Οι αμερικανικές δυνάμεις εγκατέλειψαν την βάση αλ Τανφ και μεταφέρθηκαν στην Ιορδανία
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Οι αμερικανικές δυνάμεις εγκατέλειψαν την βάση αλ Τανφ και μεταφέρθηκαν στην Ιορδανία

11/02/2026 - 20:49
Τουρκία
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Σε ρινγκ μετατράπηκε η Εθνοσυνέλευση στην ορκωμοσία του νέου υπουργού Δικαιοσύνης [vids]

11/02/2026 - 19:43

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1878 δύναμη 2.000 Κρητών επαναστατών επιτίθεται στο φρούριο Ιτζεδίν στα Χανιά

Τραμπ: Ο Νετανιάχου δεν κατάφερε να τον πείσει να αναλάβει δράση κατά του Ιράν – «Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις»

Ο Αρχηγός ΓΕΣ παρακολούθησε τη χειμερινή εκπαίδευση της ΣΜΥ – Δείτε φωτογραφίες

Συρία: Οι αμερικανικές δυνάμεις εγκατέλειψαν την βάση αλ Τανφ και μεταφέρθηκαν στην Ιορδανία

Δαβάκης για «Ατζέντα 2030»: «Κάνουμε ένα μεγάλο βήμα για την ένταξη της εγχώριας βιομηχανίας στις διεθνείς αλυσίδες»

Τουρκία: Σε ρινγκ μετατράπηκε η Εθνοσυνέλευση στην ορκωμοσία του νέου υπουργού Δικαιοσύνης [vids]

Ο Νετανιάχου έφτασε «διακριτικά» στον Λευκό Οίκο για τη συνάντησή του με τον Τραμπ – Στο επίκεντρο το ζήτημα του Ιράν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον 1.417 Αφρικανοί πολεμούν στο πλευρό του ρωσικού στρατού

Top News

Συνταγή για ούρφα κεμπάπ με πρόβειο κιμά

Eurovision 2026, «Sing for Greece» - Η Κατερίνα Βρανά αυτοτρολάρεται για την ταχύτητα που μιλάει: «Θα έχουμε τελειώσει σε 4,5 – 5 ώρες»

Ευαγγελία Μουμούρη: Υπέγραψα σύμφωνο συμβίωσης φορώντας μαγιό και γούνα, δεν έχω καμία φωτογραφία

Όλα όσα συνέβησαν στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Τουρκία: Το «πηγαδάκι», τα κομπολόγια , οι δηλώσεις και το «αυτοκρατορικό» μενού

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert