Ρωσική επίθεση με Καλάσνικοφ στη παγκόσμια αγορά όπλων

Υπό το θρυλικό όνομα Kalashnikov ενώθηκαν σε κοινοπραξία οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές φορητών όπλων της Ρωσίας, με σκοπό να ενισχύσουν τη θέση τους στην παγκόσμια αγορά, αλλά και να αντιμετωπίσουν την πειρατική χρήση της ιστορικής επωνυμίας.

Η μεγαλύτερη Ρωσική εταιρία κατασκευής όπλων «Izmash», μετονομάστηκε επίσημα σε «Kalashnikov». Ήταν το επόμενο βήμα στην πορεία για μια κάθετα ενοποιημένη κοινοπραξία κατασκευαστών φορητών όπλων, την δημιουργία της οποίας είχε ανακοινώσει στις 13 Αυγούστου ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Ρογκόζιν. Ο ίδιος, μάλιστα, έστειλε τις ευχές του στην επιχείρηση γράφοντας στο λογαριασμό του στο Twitter, «Χρόνια πολλά! Εύχομαι επιτυχίες στο μεγάλο έργο σας!».

Η παρουσίαση και τα πανηγυρικά εγκαίνια της κοινοπραξίας με την παρουσία των ανώτερων αξιωματούχων της κράτους, έγιναν την περασμένη εβδομάδα, στις 19 Σεπτεμβρίου στο Ιζέβσκ, και στις 21 του ιδίου μηνός, στη Μόσχα.

Η ιδέα της δημιουργίας της κοινοπραξίας υπό μια ενιαία εμπορική μάρκα εμφανίστηκε μετά τη συγκέντρωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2011, σύμφωνα με τα οποία οι απώλειες της «Izmash», του μεγαλύτερου παραγωγού πολεμικών τυφεκίων της Ρωσίας, ήταν 41 εκατ. 250 χιλ. ευρώ.

Η πρωτοβουλία του κ. Ρογκόζιν για μια ένωση αρκετών επιχειρήσεων γύρω από την «Izmash» με την ονομασία «Kalashnikov», υποστηρίχθηκε από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ ο θρυλικός σχεδιαστής Μιχαήλ Καλάσνικοφ που εργάστηκε πολλά χρόνια στην «Izmash», έδωσε την έγκρισή του για τη χρήση του ονόματός του.

Πλέον, με την εμπορική μάρκα και την προώθησή της θα ασχοληθεί η ειδική ομάδα που έχει συσταθεί, στα καθήκοντα της οποίας θα συμπεριλαμβάνεται επίσης και η συνεργασία με τις εταιρίες που χρησιμοποιούν το brand name χωρίς άδεια.

Τον περσινό Νοέμβριο ο Ρογκόζιν είχε γράψει στο Twitter του: «Με αυτό το όνομα ως σημαία, όχι μόνο θα αναγεννήσουμε την κατασκευή σύγχρονων όπλων στο Ιζέβσκ, τα οποία θα είναι ανώτερα σε αξιοπιστία και δύναμη από τα αντίστοιχα ξένα, αλλά και θα φράξουμε το δρόμο στην άνευ αδείας, πειρατική παραγωγή Καλάσνικοφ στις πρώην σοβιετικές χώρες που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ».


Διεύρυνση της παραγωγής

Η πρώην εταιρία επιστημονικών ερευνών και παραγωγής «Izmash» είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στρατιωτικών αυτόματων και όπλων ελεύθερων σκοπευτών, κατευθυνόμενων βλημάτων πυροβολικού, καθώς και ενός ευρέως φάσματος προϊόντων μη στρατιωτικής χρήσης. Η επιχείρηση, η οποία ιδρύθηκε το 1870, προμηθεύει με την παραγωγή της 27 χώρες του κόσμου, μεταξύ αυτών τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ταϊλάνδη.

Εκτός από την «Izmash», στην κοινοπραξία «Kalashnikov» προγραμματίζεται να προσχωρήσουν το Μηχανολογικό Εργοστάσιο «Ιζέβσκ» (Izhmech), το Εργοστάσιο κατασκευής μηχανών «Βιάτσκιε Πολιάνι Molot», το Επιστημονικό-ερευνητικό τεχνολογικό Ινστιτούτο «Progress», το Σχεδιαστικό Γραφείο φυσιγγίων και τεχνολογικού εξοπλισμού «L.N.Koshkin», καθώς και άλλες επιχειρήσεις στον τομέα των όπλων και πυρομαχικών. Η δημιουργία της κοινοπραξίας έχει στόχο να ενισχύσει τη θέση της Ρωσίας στην αγορά όχι μόνο στρατιωτικών όπλων, αλλά και κυνηγιού ή αθλητισμού για χρήση από πολίτες.

Ο γενικός διευθυντής της «Izmash», Κονσταντίν Μπουσίγκιν, διαβεβαίωσε ότι ο στόχος που έχει τεθεί είναι η βελτιστοποίηση της δομής διαχείρισης και των επιμέρους δραστηριοτήτων, η ανάπτυξη της βιομηχανικής συνεργασίας ώστε η ένωση να προσφέρει σε όλες τις πλευρές μόνο πλεονεκτήματα. Επίσης, ανέφερε ότι η «Kalashnikov» θα διαθέτει δυο ξεχωριστές βιομηχανικές μονάδες, αυτές της «Izmash» και της «Izhmech», οι γραμμές παραγωγής θα μείνουν εκεί που βρίσκονται και κανένας εργαζόμενος δεν πρόκειται να απολυθεί. Πρόσθεσε επίσης ότι η δημιουργία της κοινοπραξίας θα οδηγήσει στη μείωση λειτουργικών εξόδων λογιστικής και μεταφορών, καθώς και στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος εξοπλισμού σε εργαλεία και μηχανήματα.

«Προίκα» συμβόλαιο 325 εκατ. ευρώ

Είναι ήδη γνωστό ότι σε συνεργασία με άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες θα ενταχθούν στην κοινοπραξία, η πρώην «Izmash» θα εκτελέσει το συμβόλαιο με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για την προμήθεια των πυραύλων «Vihr-1» αξίας 325 εκατ. ευρώ. Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της «Izmash» στον τομέα παραγωγής, Αντρέι Σεμιόν, το συμβόλαιο αυτό θα δώσει μια θετική ώθηση για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων που συνθέτουν την κοινοπραξία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παραγγελία θα επιτρέψει τη δημιουργία πάνω από 300 θέσεων εργασίας για υψηλά καταρτισμένους εργαζόμενους και μηχανικούς. 

ΠΗΓΗ: Η Ρωσία Τώρα