Ρωσική ναυτική παρουσία μέχρι το 2015 στη Μεσόγειο

Η Ρωσία θα εξασφαλίσει την μόνιμη παρουσία της στη Μεσόγειο Θάλασσα μέχρι το 2015, ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Mάλιστα η Μοίρα που προβλέπεται να καταπλεύσει θα είναι μικτή,θα αποτελείται δηλαδή από πλοία των  Στόλων της Μαύρης, της Βόρειας και της Βαλτικής Θάλασσας της Ρωσίας.

Όπως μετέδωσε  η <<Φωνή της Ρωσίας>> η  νέα μονάδα συγκροτείται κατ ‘εικόνα της 5ης Επιχειρησιακής Μοίρας του Πολεμικού Ναυτικού της άλλοτε  ΕΣΣΔ. Και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου  αυτή η μοίρα εκτελούσε αποστολές  στην περιοχή της Μεσογείου. Εκείνη την περίοδο ο κύριος εχθρός της σοβιετικής μοίρας ήταν ο 6ος  Στόλος των ΗΠΑ. Ένα χρόνο μετά την διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης,στις 31 Δεκεμβρίου του 1992,  η 5η μοίρα διαλύθηκε .

Οι Ρωσοι ειδικοί εκτιμούν σήμερα ότι  ο χρόνος έχει δείξει ότι το βήμα αυτό ήταν βιαστικό. Η μεσογειακή περιοχή εξακολουθεί να είναι το κέντρο συγκρούσεων των συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων του κόσμου. Αυτό εκδηλώνεται ιδιαίτερα ανάγλυφα τα τελευταία χρόνια – και εξηγούν : τα γεγονότα της «Αραβικής Άνοιξης», η ανατροπή του Καντάφι στη Λιβύη, ο παρατεταμένος εμφύλιος πόλεμος στη Συρία κλπ είναι τα σημαντικά γεγονότα που επιβεβαιώνουν την θέση αυτή.
 
Πριν 10 ημέρες ο  επικεφαλής του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας επισκέφθηκε τον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας και μιλώντας στα στελέχη τόνισε ότι στην περιοχή της Μεσογείου είναι συγκεντρωμένες οι πιο σημαντικές απειλές για τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας.

Ο στόχος είναι πολύ σοβαρός:  Θα πρέπει να δημιουργηθεί σύστημα υλικο-τεχνικού εφοδιασμού της νέας 5ης Μοίρας. Σήμερα η μοναδική βάση  του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας στο εξωτερικό είναι το συριακό λιμάνι της Ταρτούς. Εκτός απ’ αυτό, χρειάζεται μέσα σε 2-3 χρόνια να ανανεωθεί η σύνθεση των πλοίων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, είπε ο σύμβουλος του Διοικητή του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας, πρώην διοικητής του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ναύαρχος Ιγκόρ Κασατόνοφ.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι η ρωσική ηγεσία δίνει προσοχή εδώ και αρκετά χρόνια στο ζήτημα της ανανέωσης του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Τώρα κατασκευάζονται 3 ντίζελ-ηλεκτροκίνητα υποβρύχια και 3 φρεγάτες. Όσον αφορά τους σκοπούς μιας τέτοιας μονάδας, είναι πολύ κατανοητοί, θεωρεί ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Εξαγωγές όπλων» Αντρέι Φρολόφ.

<< Νομίζω ότι, πρόκειται πρώτα απ’ όλα για την επίδειξη της σημαίας, καθώς επίσης και ορισμένων ρωσικών φιλοδοξιών στο διεθνές επίπεδο. Επίδειξη ότι η Ρωσία ύστερα από 20 χρόνια επανήλθε σε ό,τι είχε η Σοβιετική Ένωση. Τέλος, πρόκειται για τη δυνατότητα πιο γρήγορης αντίδρασης σε κάποιες καταστάσεις>>, εξηγεί.

Μέχρι να γίνουν τα νέα πλοία, μετέδωσε η Φωνή της Ρωσίας,  οι ειδικοί πιστεύουν ότι  θα αντεπεξέρχονται σ΄αυτό το καθήκον και τα πλοία που υπάρχουν σήμερα. Το ρωσικό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε ότι η σύμπραξη στο πλαίσιο της μελλοντικής μεσογειακής μονάδας δοκιμάστηκε ήδη κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, που διεξήχθησαν στην περιοχή τον περασμένο Ιανουάριο.