OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ρώσος πιλότος αποκαλύπτει τα μυστικά του! Πως κερδίζει κάθε αερομαχία (vid)

30/03/2020 - 08:33
Su-57
Share on FacebookShare on Twitter

Οι ελιγμοί κατά τη διάρκεια μιας αερομαχίας είναι πολύπλοκοι και κρύβουν διάφορες προκλήσεις τόσο για τον πιλότο όσο και για το ίδιο το αεροσκάφος.

Μπορεί οι ελιγμοί των μαχητικών αεροσκαφών να προκαλούν τον θαυμασμό εκείνων που τις παρακολουθούν στο πλαίσιο ενός σόου επίδειξης αλλά, τη στιγμή μιας αερομαχίας, παίζουν καθοριστικό ρόλο και είναι μια πρόκληση για κάθε πιλότο.

Έτσι, ο Ρώσος πιλότος, Ανατόλι Κβότσουρ, εξηγεί μερικούς από τους ελιγμούς καθώς και τη δυσκολία τους.

Δύο απαιτητικοί ελιγμοί

Αρχικά, ο ελιγμός με την ονομασία «Pugachev’s Cobra» που πήρε το όνομά του από πιλότο της σοβιετικής εποχής, επέτρεψε στα πληρώματα των μαχητικών αεροσκαφών Su-27 να ξεγελάσουν έναν αντίπαλό τους χωρίζει και να ανταλλάζουν ρόλους.

Su-57

Έπειτα, υπάρχει και ο ελιγμός «Kvochur’s Bell», ο οποίος χρησιμοποιείται από τους πιλότους για να ξεγελάσουν τα εχθρικά ραντάρ και τους κατευθυνόμενους πυραύλους αέρα, καθώς και για να μειώσουν γρήγορα την ταχύτητα πριν από την εμπλοκή τους με στόχους εδάφους.

Μάλιστα, οι προαναφερθέντες ελιγμοί μπορούν να γίνουν από ένα Su-57, χωρίς καν να υπάρχει ο κίνδυνος συντριβής.

Μόνο για τους καλύτερους πιλότους
Η πίεση κατά τη διάρκεια των ελιγμών, στο πλαίσιο μιας αερομαχίας, μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 9G γι’ αυτό ο κ. Κβότσουρ στέκεται και στην ικανότητα των πιλότων.

Ειδικότερα, ο ίδιος επισημαίνει:

«Αρχικά, τα χέρια και τα πόδια γίνονται βαρύτερα, γίνεται πιο δύσκολο να ελεγχθεί το αεροσκάφος. Στη συνέχεια, το κεφάλι του ξεκινά να κλίνει προς τα κάτω. Στο 6G, ένα πέπλο εμφανίζεται μπροστά στα μάτια. Υπό την επίδραση της βαρύτητας, το αίμα κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης πηγαίνει στα πόδια, αφήνοντας τον εγκέφαλο άνευ οξυγόνου, αναγκάζοντάς τον να κλείσει. Δεν βλέπετε πλέον καθαρά και χάνετε την ικανότητα να αντιλαμβάνεστε σωστά την τρέχουσα κατάσταση».
Οι έμπειροι πιλότοι μπορούν ακόμη και να αισθάνονται ενστικτωδώς όταν πρέπει να μειώσουν τη γωνία επίθεσης κατά τη διάρκεια ενός ελιγμού, προκειμένου να αποφευχθεί η λεγόμενη απώλεια συνείδησης.

Su-35

Οι ειδικές στολές

Στη μάχη εναντίον της υπερβολικής πίεσης έχει μπει και η τεχνολογία -εδώ και δεκαετίες- αναπτύσσοντας ειδικά διαμορφωμένες στολές για τους πιλότους.

Αυτά τα κοστούμια καλύπτουν ολόκληρο το σώμα του πιλότου και αρχίζουν αυτόματα να ασκούν πίεση στα κάτω μέρη όταν αρχίζει να γίνεται ο ελιγμός. Έτσι, πιέζοντας τα πόδια του πιλότου και το υπόλοιπο κάτω μέρος του σώματος, η στολή ωθεί το αίμα πίσω στον εγκέφαλο, δίνοντάς του αρκετό οξυγόνο για να λειτουργήσει μέχρι το τέλος των ακροβατικών.

Ο κ. Κβότσουρ μπόρεσε να δοκιμάσει μια από τα πιο πρόσφατες στολές για τους Ρώσους πιλότους και δήλωσε ότι «βοήθησε πραγματικά» όταν έφτασε σε επίπεδο έντασης 11,5G, το οποίο συνήθως απαγορεύεται στους πιλότους, καθώς η παρατεταμένη έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε τραύμα ή ακόμα και στον θάνατο.

Στο παρακάτω βίντεο Ρώσοι πιλότοι μας δίνουν μία γεύση των ικανοτήτων τους:

Πηγή: Sputnik

Tags: SU-35SU-57ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΡΩΣΙΑ

Related Posts

FSB
ΚΟΣΜΟΣ

FSB: Συνελήφθη ο κύριος ύποπτος για την απόπειρα δολοφονίας του αντιστράτηγου Αλεξέγεφ [vid]

08/02/2026 - 10:20
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν σε ΗΠΑ: «Δεν εγκαταλείπουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου ακόμα και αν μας επιβληθεί πόλεμος»

08/02/2026 - 10:15
Συμβούλιο Ειρήνης
ΚΟΣΜΟΣ

Το Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στις 19 Φεβρουαρίου – Ο Όρμπαν δήλωσε συμμετοχή

08/02/2026 - 09:29

Διαβάστε Επίσης

FSB: Συνελήφθη ο κύριος ύποπτος για την απόπειρα δολοφονίας του αντιστράτηγου Αλεξέγεφ [vid]

Ιράν σε ΗΠΑ: «Δεν εγκαταλείπουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου ακόμα και αν μας επιβληθεί πόλεμος»

«Πήραν τα μέτρα» των Eurofighter: Εντυπωσιακό το «αποτύπωμα» των ελληνικών Rafale στη Σαουδική Αραβία

Το Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στις 19 Φεβρουαρίου – Ο Όρμπαν δήλωσε συμμετοχή

Γροιλανδία: «Η κρίση με τις ΗΠΑ δεν έχει τελειώσει και δεν έχουμε ακόμα λύση αλλά δεν υπάρχει απειλή»

Γερμανία: Υπέρ της παροχής μεγαλύτερης βοήθειας στην Ουκρανία τάσσεται η πλειοψηφία των πολιτών – Τι δείχνει δημοσκόπηση

Συνάντηση Τραμπ – Νετανιάχου την Τετάρτη για το πυραυλικό και πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Καιρός σήμερα: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχοπτώσεις – Δείτε αναλυτικά

Top News

Γη της ελιάς - spoiler: Η Ασπασία παθαίνει έμφραγμα στη φυλακή

Ο Bad Bunny φέρνει την κόντρα με τον Τραμπ στο Super Bowl - Από το «ICE out» στο μεγαλύτερο show των ΗΠΑ

Έλλη Τρίγγου: «Απ’ όλα έχω βιώσει στις σχέσεις µου, και μπερδέματα - Μεγαλώνω, είμαι 36»

Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Μαρτίου – Ποιοι πληρώνονται πρώτοι

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert