Ρουμανία: Ο «γερμανός» Κλάους Γιοχάνις νέος πρόεδρος

Πρώτη Δημοσίευση – 2014-11-17 09:13:08
Τελευταία Ενημέρωση – 2014-11-17 14:13:08

Ο Κλάους Γιοχάνις , ο υποψήφιος της ρουμανικής δεξιάς είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών εξασφαλίζοντας το 54% των ψήφων και καταφέροντας ισχυρό πλήγμα στο φαβορί της αναμέτρησης σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα της καταμέτρησης που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Ο Κλάους Γιοχάνις, 55 ετών, δήμαρχος της πόλης Σίμπιου και μέλος της γερμανικής μειονότητας της Ρουμανίας αναδείχθηκε νικητής σε πολλές περιφέρειες θεωρούμενες προπύργια της αριστεράς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προέρχονται από την καταμέτρηση του 96% των ψήφων.

Τη δέσμευση ότι θα συνεχίσει τη συνεργασία της Ρουμανίας με τους εταίρους της και θα αποδείξει ότι η χώρα είναι σοβαρή και αξιόπιστη διατύπωσε ο νεοκλεγμένος πρόεδρος.
«Θα συνεχίσω τις συνεργασίες που αποτελούν τους πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της Ρουμανίας- τη στρατηγική εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ρόλο και τη θέση μας στο ΝΑΤΟ, το ρόλο και τη θέση μας στην ΕΕ. Θα αποδειχθεί ότι η Ρουμανία είναι μια σοβαρή, αξιόπιστη χώρα και μακροπρόθεσμος εταίρος» δήλωσε σήμερα ο κ. Γιοχάνις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βουκουρέστι, μετά τη νίκη του στο χθεσινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου, Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος και υποψήφιος της Χριστιανοφιλελεύθερης Συμμαχίας στις προεδρικές εκλογές τόνισε ότι θα είναι πρόεδρος όλων των Ρουμάνων.»Θα είμαι πρόεδρος των Ρουμάνων. Θα είμαι ελεύθερος πρόεδρος. Θα σας εκπροσωπώ» υποσχέθηκε ο κ. Γιοχάνις.
Ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος κάλεσε ακόμα τη ρουμανική κυβέρνηση να καταθέσει το συντομότερο δυνατό τον προϋπολογισμό του 2015 στη Βουλή. «Όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο» τόνισε.

Ο Βίκτορ Πόντα, 42 ετών, ο οποίος είχε επικρατήσει στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και οι δημοσκοπήσεις του έδιναν προβάδισμα 8 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του αντιπάλου του στον δεύτερο γύρο, απέκλεισε το ενδεχόμενο παραίτησής του από την πρωθυπουργία, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει «να εκπληρώνει το χρέος τους του προς τη χώρα». O κυβερνών συνασπισμός θα παραμείνει μέχρι τις εκλογές του 2016, διευκρίνισε.

Ο Βίκτορ Πόντα παραδέχθηκε την ήττα του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία και συνεχάρη τον Κλάους Γιοχάνις.

«Διαψεύδω τις φήμες ότι θα παραιτηθώ, όσο κανείς από τους συναδέλφους μου δεν μου έχει ζητήσει να το κάνω. Δεν έχω λόγο να παραιτηθώ», δήλωσε ο Βίκτορ Πόντα σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο. «Συνεχάρην τον κ. Γιοχάνις για τη νίκη του. Ο λαός έχει πάντα δίκιο», δήλωσε ο 42χρονος πρωθυπουργός, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις έφερναν φαβορί των προεδρικών εκλογών.

Μάχη για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην πολιτική είναι έτοιμος να δώσει ο νικητής Κλάους Γιοχάνις.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Γιοχάνις ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι ως δήμαρχος (της πόλης Σιμπίου) έμαθε «πώς να ενεργοποιεί ανθρώπους και να αναπτύσσει διάφορα πρότζεκτ».

Ο Κλάους Γιοχάνις χρησιμοποίησε ως βάση της προεκλογικής του εκστρατείας την υπόσχεση ότι θα καταπολεμήσει τη διαφθορά, διατρανώνοντας, μάλιστα, πως κανείς δεν θα μπορέσει να οχυρωθεί πίσω από την πολιτική. «Η μάχη κατά της διαφθοράς πρέπει να συνεχιστεί. Δεν μπορεί να υπάρχει ασυλία από τη δίωξη για πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής του κράτους» τόνισε.

Στη συνέντευξή του στο DPA, ο κ. Γιοχάνις παραδέχεται ότι το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διαφθοράς παραμένει και πως ακόμη και το κόμμα του, το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) δεν είναι άτρωτο απ’ αυτήν.
«Υπάρχουν διεφθαρμένοι πολιτικοί σε κάθε κόμμα- και στο δικό μου κόμμα, επίσης. Δεν θα προσπαθήσω, ωστόσο, να το καλύψω αυτό κι είναι εκείνο που θα πρέπει να αλλάξουμε. Όλα τα κόμματά μας χρειάζονται να αναμορφωθούν» τόνισε.

Αυτό, πρόσθεσε, θα βοηθήσει τη Ρουμανία να ενσωματωθεί περαιτέρω στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία εντάχθηκε το 2007.

Ένα από τα αποτελέσματα – κλειδιά μιας ισχυρότερης έννομης τάξης, σύντομα, θα είναι η ένταξη της χώρας στη ζώνη του Σένγκεν, σημείωσε ο κ. Γιοχάνις, ο οποίος απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ρουμανία στην εφαρμογή της έννομης τάξης αποτελούν απόδειξη ότι εντάχθηκε πολύ πρώιμα στην ΕΕ. «Αυτό είναι λάθος. Φανταστείτε τώρα, στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης, τι θα είχε συμβεί εάν η Ρουμανία δεν είχε ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Δεν θα ήμασταν πουθενά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Κλάους Γιοχάνις, ο οποίος έχει γερμανικές ρίζες, εντάχθηκε στο PNL το 2013 και αναδείχθηκε πρόεδρός του την τρέχουσα χρονιά. Εδώ και 14 χρόνια είναι δήμαρχος Σιμπίου, έχοντας κερδίσει σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις και μάλιστα με πλειοψηφία δύο τρίτων. Στο μεταξύ, το Σιμπίου έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο επενδυτικό προορισμό στη Ρουμανία.

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία ανήλθε στο 64%, ποσοστό ρεκόρ σε μία χώρα όπου η απάθεια των ψηφοφόρων αυξάνεται εξαιτίας της διαφθοράς και της φτώχειας που κυριαρχούν από τη δημοκρατική μετάβαση της δεκαετίας του ’90.

Η συμμετοχή ήταν μεγάλη μεταξύ των νέων ψηφοφόρων, των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων και της μεγάλης ρουμανικής διασποράς οι ψήφοι των οποίων έκλιναν αποφασιστικά την πλάστιγγα υπέρ του Κλάους Γιοχάνις.

Χθες το βράδυ, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τους Ρουμάνους της διασποράς που εμποδίσθηκαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα εξαιτίας της ανεπάρκειας εκλογικών τμημάτων. Ωστόσο, οι εκδηλώσεις αυτές διαμαρτυρίας μετατράπηκαν σύντομα σε εκδηλώσεις πανηγυρισμού μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Στο Βουκουρέστι, 20.000 άνθρωποι επιφύλαξαν το βράδυ θριαμβευτική υποδοχή στον Κλάους Γιοχάνις που πήγε να τους χαιρετήσει στην ιστορική για τη δημοκρατική μετάβαση Πλατεία του Πανεπιστημίου στο κέντρο της πρωτεύουσας.