OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία: Νέος Πρόεδρος εξελέγη ο ευρωπαϊστής και κεντρώος Νικουσόρ Νταν

19/05/2025 - 08:06
Ρουμανία

Ο νέος Πρόεδρος της Ρουμανίας Νικούσορ Νταν / REUTERS / Stoyan Nenov

Share on FacebookShare on Twitter

Οι ψηφοφόροι στην Ρουμανία, οι οποίοι πήγαν πολύ πιο μαζικά στα εκλογικά τμήματα χθες Κυριακή (18..05.2025), εξέλεξαν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών νέο αρχηγό του κράτους τον κεντρώο δήμαρχο του Βουκουρεστίου, διαψεύδοντας τα προγνωστικά αρκετών και προκρίνοντας τη συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και της υποστήριξης στην Ουκρανία αντί της στροφής στην άκρα δεξιά.

Μολονότι δεν ήταν πολλοί όσοι στοιχημάτιζαν σ’ αυτόν πριν από δυο εβδομάδες, ο Νικουσόρ Νταν, 55 ετών, έλαβε σχεδόν το 54% των ψήφων, κατά τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα της καταμέτρησης, αποτέλεσμα που προκάλεσε αγαλλίαση στα κεντρικά γραφεία της εκστρατείας του.

Ο ίδιος είδε «νίκη των χιλιάδων πολιτών που πίστεψαν ότι η Ρουμανία μπορεί να αλλάξει προς τη σωστή κατεύθυνση», όπως τόνισε σε υποστηρικτές του, με φόντο συνθήματα και τραγούδια που υμνούσαν την Ευρώπη ή ειρωνεύονταν τη Ρωσία. Απευθυνόμενος σε όσους τον ψήφισαν τους κάλεσε να «πιάσουν δουλειά» και να οικοδομήσουν «ενωμένη Ρουμανία».

Οι εκλογές παρακολουθούνταν στενά από τη διεθνή κοινότητα. Αφού έγινε σαφές το αποτέλεσμα, άρχισαν να φθάνουν συγχαρητήρια μηνύματα. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξήρε την επιλογή των Ρουμάνων υπέρ της «ισχυρής Ευρώπης». Ομοίως ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, που τόνισε πως επικράτησε η «δημοκρατία» παρά τις «πολυάριθμες προσπάθειες χειραγώγησης».

Στη γειτονική Ουκρανία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε ικανοποίηση για την «ιστορική» επιτυχία τονίζοντας τη «σημασία που έχει η Ρουμανία να είναι αξιόπιστος εταίρος» της χώρας του. Πέντε μήνες μετά την πολύ σπάνια όσο και θεαματική ακύρωση των εκλογών, λόγω υποψιών περί ανάμιξης της Ρωσίας, στο Βουκουρέστι εκφράζονται ελπίδες πως το θυελλώδες κεφάλαιο αυτό θα κλείσει.

Όμως ο διχασμός είναι βαθύς. Αφού αρχικά αρνήθηκε να αποδεχτεί την ήττα του, παρά την ετυμηγορία της κάλπης (έλαβε 46%), καταγγέλλοντας νοθεία, ο εθνικιστής Τζόρτζε Σιμιόν εντέλει συνεχάρη τον αντίπαλό του, υποσχόμενος να «συνεχίσει τη μάχη».

Ο παθιασμένος οπαδός του Ντόναλντ Τραμπ, 38 ετών, κέρδισε τον πρώτο γύρο, την 4η Μαΐου, συγκεντρώνοντας ποσοστό σχεδόν 41% των ψήφων, διπλάσιο από αυτό του δημάρχου Βουκουρεστίου, καβαλώντας το κύμα της οργής εναντίον των «κλεφτών πολιτικών» στην εξουσία από το 1999 και μετά και για τις οικονομικές δυσκολίες στη χώρα, από τις φτωχότερες στην ΕΕ.

Ο επικριτής των «παράλογων» πολιτικών των Βρυξελλών κατά τα φαινόμενα όμως πλήρωσε ακριβά τα faux pas μεταξύ των δυο γύρων, από την «επιθετικότητα» που επέδειξε ως την απουσία του από τηλεμαχίες, καθώς και τη «σχεδόν άνευ προηγουμένου κινητοποίηση» αυτών που ήθελαν να «προασπίσουν τη δημοκρατία», σχολίασε μιλώντας στο AFP ο αναλυτής Σέρτζου Μισκόιου.

Το ποσοστό συμμετοχής στον β΄ γύρο πλησίασε το 65%, έναντι του 53% στον α΄ γύρο, σύμφωνα με την εφορευτική επιτροπή. «Ουδέποτε είχαν διεξαχθεί εκλογές τόσο αποφασιστικές» για το μέλλον της χώρας, με «τόσο έκδηλες γεωπολιτικές συνέπειες», πρόσθεσε ο ειδικός.

Ο εκάστοτε πρόεδρος της Ρουμανίας κάνει διορισμούς σε θέσεις κλειδιά, συμμετέχει στις συνόδους της ΕΕ και του NATO και λαμβάνει αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας. Πιστό μέλος της ΕΕ, η χώρα των 19 εκατομμυρίων κατοίκων χαρακτηρίζεται καίριας σημασίας πυλώνας του NATO από την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Νικουσόρ Νταν, μαθηματικός που σπούδασε στη Γαλλία προτού γίνει ακτιβιστής κατά της διαφθοράς, είναι πεισμένος Ευρωπαίος και υποστηρικτής του Κιέβου.

Ο Τζόρτζε Σιμιόν από την πλευρά του έλεγε πως θα βάλει τέλος στην υποστήριξη στην Ουκρανία, θα απαιτούσε «αποζημίωση» για τη βοήθεια που προσφέρθηκε μέχρι τώρα από το Βουκουρέστι στο Κίεβο και δήλωνε οπαδός της «ουδετερότητας, όχι της κλιμάκωσης μέσω της αποστολής οπλισμού», ενώ υπεραμυνόταν του ότι χαρακτηρίζεται «φίλος του Βλαντίμιρ Πούτιν», του Ρώσου προέδρου.

Εμφανίστηκε ξανά χθες μαζί με τον Καλίν Τζορτζέσκου. Αυτός ο τελευταίος είχε προκαλέσει αίσθηση καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση την 24η Νοεμβρίου στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, έπειτα από εκστρατεία κυρίως μέσω TikTok, με άρωμα Μόσχας για αρκετούς.

Αλλά ο πρώην δημόσιος λειτουργός αντιμετωπίζει πλέον δίωξη για παρατυπίες ως προς τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του κι αποκλείστηκε από την επαναληπτική ψηφοφορία — κάτι που πυροδότησε διαδηλώσεις, ενίοτε βίαιες. «Ο Καλίν Τζορτζέσκου πρόεδρος!», φώναζε μικρό πλήθος που είχε πάει να υποδεχτεί τον έκπτωτο ήρωά του.

Βγαίνοντας από εκλογικά κέντρα, αρκετοί εξέφραζαν την ελπίδα πως ο «εφιάλτης» θα τέλειωνε. «Επικρατεί τέτοιο χάος στη Ρουμανία» μετά την ακύρωση των εκλογών, είπε 55χρονη, εργαζόμενη σε εταιρεία που οργανώνει σεμινάρια. «Δεν υπήρξε ποτέ πριν τέτοια κατάσταση, πιθανόν ακόμα και σε ευρωπαϊκή κλίμακα», υποστήριξε η ίδια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: ΕΚΛΟΓΕΣΡΟΥΜΑΝΙΑ

Related Posts

Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ δεν αποκλείει την πιθανότητα ενός πολέμου στη Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο ξέρει ακριβώς τι θέλω»

19/12/2025 - 22:07
Βόρεια Μακεδονία
ΚΟΣΜΟΣ

Μίτσκοσκι: «Για μένα το όνομα Μακεδονία είναι ιερό», λέει ο πρωθυπουργός της γείτονος χώρας

19/12/2025 - 21:38
Βενεζουέλα - ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δεν ανησυχούν για τη «ρητορική στήριξη» της Ρωσίας στη Βενεζουέλα – «Απαράδεκτη» η κατάσταση με το καθεστώς Μαδούρο

19/12/2025 - 20:46

Διαβάστε Επίσης

Ο Τραμπ δεν αποκλείει την πιθανότητα ενός πολέμου στη Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο ξέρει ακριβώς τι θέλω»

Μίτσκοσκι: «Για μένα το όνομα Μακεδονία είναι ιερό», λέει ο πρωθυπουργός της γείτονος χώρας

ΗΠΑ: Δεν ανησυχούν για τη «ρητορική στήριξη» της Ρωσίας στη Βενεζουέλα – «Απαράδεκτη» η κατάσταση με το καθεστώς Μαδούρο

Arrow 3: Ισραήλ και Γερμανία υπέγραψαν επέκταση σύμβασης ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το σύστημα αεράμυνας

Ρούμπιο: Έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, «αλλά έχουμε ακόμη δρόμο»

«Στο κόκκινο» το θερμόμετρο στο Αιγαίο: Παραβιάσεις από οπλισμένα τουρκικά F-16 και μία εμπλοκή

F127: Εξοπλισμένες σαν «αστακοί» οι νέες γερμανικές φρεγάτες με 96 κελιά κάθετης εκτόξευσης

Ευθεία απειλή πολέμου από τον Πούτιν στην Ευρώπη: «Κάτω τα χέρια από το Καλίνινγκραντ»

Top News

«Ο Νίκος Παππάς λέει ψέμματα: Με χτύπησε και με γρονθοκόπησε πισώπλατα» λέει ο δημοσιογράφος Νίκος Γιαννόπουλος

Ο Πούτιν απειλεί την Ευρώπη με πόλεμο: Μην τολμήσετε να προχωρήσετε σε αποκλεισμό του Καλίνινγκραντ

Άρης Μουγκοπέτρος: Φοράω το χέρι τρεις μέρες, ήρθαν οι κόρες μου, το χαϊδέψαν και είπαν «μπαμπά το μιμί πέρασε»

Καιρός τα Χριστούγεννα: Βροχές παραμονή και ανήμερα - Οι περιοχές που θα βραχούν σίγουρα και τριήμερη πρόγνωση

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert