OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ρούμπιο: Το Ιράν πρέπει να εγκαταλείψει τον εμπλουτισμό ουρανίου και την ανάπτυξη πυραύλων μεγάλης εμβέλειας

02/05/2025 - 13:00
Ιράν

REUTERS / Caren Firouz / File Photo

Share on FacebookShare on Twitter

Το Ιράν πρέπει να «εγκαταλείψει» τον εμπλουτισμό ουρανίου και την ανάπτυξη πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και θα πρέπει να επιτρέψει στην πρόσβαση Αμερικανών επιθεωρητών στις εγκαταστάσεις του, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, καθώς ένας νέος γύρος συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ακυρώθηκε.

Οι δηλώσεις του Ρούμπιο υπογραμμίζουν τη μεγάλη διάσταση απόψεων που εξακολουθεί να υπάρχει στις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με την επίλυση της μακρόχρονης διαμάχης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να απειλεί ότι θα βομβαρδίσει το Ιράν αν δεν υπάρξει συμφωνία.

«Πρέπει να εγκαταλείψουν τη χρηματοδότηση τρομοκρατών, πρέπει να εγκαταλείψουν τη βοήθεια στους Χούθι (στην Υεμένη), πρέπει να εγκαταλείψουν την κατασκευή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που δεν έχουν άλλο λόγο ύπαρξης παρά την κατοχή πυρηνικών όπλων, και πρέπει να εγκαταλείψουν τον εμπλουτισμό», δήλωσε ο Ρούμπιο σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News.

Speaking last night to Fox News, Secretary of State and now National Security Advisor Marco Rubio stated that in a deal with the United States, Iran will be allowed to maintain its nuclear energy program, but that it must agree to halt the enrichment of uranium, only importing… pic.twitter.com/G216NJ1f24

— OSINTdefender (@sentdefender) May 2, 2025

Το Ιράν έχει πει κατ΄επανάληψη πως δεν θα εγκαταλείψει το πρόγραμμα πυραύλων του ή τον εμπλουτισμό ουρανίου, μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή καυσίμου για σταθμούς πυρηνικής ενέργειας αλλά μπορεί επίσης να αποδώσει υλικό για ατομική πυρηνική κεφαλή.

Την Πέμπτη, υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στο Ρόιτερς πως ο τέταρτος γύρος των συνομιλιών που είχε προγραμματιστεί να λάβει χώρα στη Ρώμη αύριο, Σάββατο, ακυρώθηκε και πως μια νέα ημερομηνία θα οριστεί «ανάλογα με την προσέγγιση των ΗΠΑ».

Ο Ρούμπιο είπε πως το Ιράν θα πρέπει να εισάγει εμπλουτισμένο ουράνιο για το πυρηνικό πρόγραμμά του αντί να το εμπλουτίζει σε οποιοδήποτε επίπεδο. «Αν έχετε την ικανότητα να εμπλουτίζετε στο 3,67%, χρειάζονται μόνο λίγες εβδομάδες να το φθάσετε στο 20%, μετά στο 60% και μετά στο 80% και το 90% που χρειάζεστε για ένα όπλο», είπε.

Το Ιράν έχει πει πως έχει το δικαίωμα να εμπλουτίζει ουράνιο βάσει των όρων της Συνθήκης μη διάδοσης πυρηνικών όπλων. Αρνείται ότι θέλει να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα.

Ο Ρούμπιο είπε επίσης πως το Ιράν πρέπει να δεχθεί ότι Αμερικανοί μπορούν να εμπλέκονται σε οποιοδήποτε καθεστώς επιθεώρησης και πως οι επιθεωρητές θα απαιτούν πρόσβαση σε όλες τις εγκαταστάσεις, περιλαμβανομένων και των στρατιωτικών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΟΥΡΑΝΙΟΥΗΠΑΙΡΑΝ

Related Posts

KAAN
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

KAAN: Παραδόθηκαν 10 κινητήρες F110 για τα τουρκικά μαχητικά – Σε εξέλιξη συνομιλίες για ακόμη 80

26/12/2025 - 18:25
Ισραήλ - Μοσάντ - Νετανιάχου
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ αναγνώρισε ως ανεξάρτητο κράτος τη Σομαλιλάνδη, την αποσχισθείσα περιοχή της Σομαλίας

26/12/2025 - 17:19
Γερμανία
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: «Δεν θα συμμετάσχουμε σε διεθνή δύναμη σταθεροποίησης της Γάζας»

26/12/2025 - 17:00

Διαβάστε Επίσης

KAAN: Παραδόθηκαν 10 κινητήρες F110 για τα τουρκικά μαχητικά – Σε εξέλιξη συνομιλίες για ακόμη 80

IRIS-T: Η Γερμανία παρέδωσε το ένατο σύστημα αεράμυνας στην Ουκρανία – Ετοιμάζει νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας

Το Ισραήλ αναγνώρισε ως ανεξάρτητο κράτος τη Σομαλιλάνδη, την αποσχισθείσα περιοχή της Σομαλίας

Γερμανία: «Δεν θα συμμετάσχουμε σε διεθνή δύναμη σταθεροποίησης της Γάζας»

AMRAAM-ER: «Πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για την πώληση 236 πυραύλων στη Δανία – Θα εξοπλίσουν τα συστήματα NASAMS

Ισραήλ: Δύο νεκροί από επίθεση Παλαιστινίου – Παρέσυρε 68χρονο και μαχαίρωσε μία 19χρονη

Συρία: Νεκροί από έκρηξη σε τέμενος της πόλης Χομς – «Απέλπιδα προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας»

Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε συνάντηση με τον Τραμπ στις 28 Δεκεμβρίου στην Φλόριντα: «Το ειρηνευτικό σχέδιο έχει συμφωνηθεί κατά 90%»

Top News

Άρης Μουγκοπέτρος: Το ατύχημα, οι followers, η κρίση στον γάμο του και η σύλληψη

Στέφανος Παπαδόπουλος: «Ευτυχία είναι να κοιμάσαι ήσυχος με τη συνείδησή σου» - Η νέα ανάρτηση μετά τη μήνυση στον Γιώργο Μαζωνάκη

Συνταγή για γκουζέρ, φουσκωτά τυροσουδάκια με τσένταρ

Ζελένσκι: «Στις 28 Δεκεμβρίου η συνάντηση με τον Τραμπ - Το ειρηνευτικό σχέδιο έχει συμφωνηθεί κατά 90%»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert