RQ-4 Global Hawk: Φεύγουν από την Ιαπωνία τα αμερικανικά «γεράκια» [pics]

Τα αμερικανικά πολεμικά κατασκοπευτικά RQ-4 Global Hawk, που βρίσκονταν εδώ και καιρό στις υπηρεσίες της Ιαπωνίας, επιστρέφουν σπίτι τους. Αφήνοντας τον σύμμαχο των ΗΠΑ εκτεθειμένο.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ είχε στείλει μια μοίρα RQ-4 Global Hawk, από την βάση «Andersen», στην Αεροπορική Βάση της Yokota στην Ιαπωνία πριν τρεις μήνες. Σύμφωνα με δήλωση που δημοσίευσε η επιτροπή «Airlift Wing Public Affairs», η αποστολή των Global Hawks στην Ιαπωνία ήταν απαραίτητη για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ κρίνουν πως κάτι τέτοιο επετεύχθη και ανακαλούν τα αεροσκάφη τους.

Το κατασκοπευτικό «θηρίο» των ΗΠΑ

Το αεροσκάφος Global Hawk αποτελεί ένα μοντέρνο σύστημα εναέριας αναγνώρισης, μεγάλης αντοχής, που έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει μέσω τεχνολογικής απομακρυσμένης πιλοτικής κίνησης.Το αεροσκάφος έχει σχεδιαστεί για να παρέχει συνεχόμενες, ημερήσιες και νυχτερινές, εικόνες υψηλής ανάλυσης μεγάλων γεωγραφικών περιοχών, με μια σειρά από ενσωματωμένους αισθητήρες και κάμερες.

Εκτός από τις ικανότητες λήψης πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR), το Global Hawk μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανθρωπιστική βοήθεια και επιχειρήσεις αντιμετώπισης καταστροφών. Μία από τις πιο αξιοσημείωτες αποστολές του ήταν η υποστήριξη της ανθρωπιστικής βοήθειας και των προσπαθειών για την αντιμετώπιση καταστροφών κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Tomodachi μετά τον σεισμό του 2011 και το τσουνάμι.

Σύμφωνα με πληροφορίες από: Defence Blog