RS-80 «OSKOL» : Αυτός είναι ο νέος υπερσύγχρονος πύραυλος των Ουκρανών

Οι μη κατευθυνόμενοι πύραυλοι αεροσκαφών “Oskol” πέρασαν με επιτυχία ακόμα ένα στάδιο δοκιμών, όπου χρησιμοποιήθηκαν από ένα βομβαρδιστικό Su – 24M της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην ανακοίνωση Τύπου της Ukroboronprom, του Συνδέσμου Ουκρανικών Επιχειρήσεων Αμυντικής Βιομηχανίας, αναφέρεται ότι το RS-80 Oskol ικανοποίησε με επιτυχία τα τακτικά και τεχνικά κριτήρια, καθώς επίσης επιβεβαιώθηκε και η ετοιμότητα χρήσης του σε στρατιωτικά αεροπλάνα σε δοκιμές που διενεργήθηκαν, παρουσία του αγοραστή.

Η Ukroboronprom σημείωσε ότι το 80mm RS-80 Oskol είναι υπερηχητικός πύραυλος και προορίζεται να χρησιμοποιηθεί από ελικόπτερα, αεροπλάνα και επίγειες πλατφόρμες εκτόξευσης.

Σύμφωνα με την έκθεση της, το RS-80 έχει σχεδιαστεί για να καταστρέψει εχθρικές δυνάμεις πεζικού, τεθωρακισμένα οχήματα και άλλους στόχους, ενώ προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη καταστροφή του εχθρού, ο πύραυλος RS-80 θα είναι εξοπλισμένος με διαφορετικές κεφαλές και συστήματα πυροδότησης.

Για παράδειγμα, ο προγραμματιζόμενος πυροκροτητής καθιστά δυνατή την έκρηξη του πυραύλου στον αέρα, αρκετά μέτρα από τον στόχο. Σε σύγκριση με την κανονική έκρηξη, η οποία συμβαίνει όταν το βλήμα χτυπά τον στόχο, η έκρηξη στον αέρα στέλνει μεγαλύτερο αριθμό θραυσμάτων προς τον εχθρό, αυξάνοντας σημαντικά την καταστροφικότητά του πυραύλου..

Η εμβέλεια των βλημάτων για τους στόχους εδάφους είναι μεγαλύτερη από 7 χιλιόμετρα και μπορεί επίσης να είναι εξοπλισμένη με κεφαλές υψηλής εκρηκτικής ύλης, ιδανικές κατά αρμάτων μάχης.

Τέλος, η έκθεση αναφέρει πως το βομβαρδιστικό Su-24 είναι ένα από τα πιο ισχυρά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας, σχεδιασμένο για επιθέσεις και βομβαρδισμούς ενάντια σε εχθρικές δυνάμεις στο έδαφος αλλά επίσης είναι ικανό να μεταφέρει ένα ευρύ φάσμα όπλων και να μεταφέρει μέχρι και 8 τόνους πυρομαχικών.

Διαθέτει βελτιωμένα συστήματα αεροδυναμικής που του επιτρέπουν να φτάσει ταχύτητες μέχρι και 1.700 χιλιομέτρων ανά ώρα και έτσι χάρη στις προηγμένες δυνατότητές του ήταν κατάλληλο για να δοκιμαστεί το RS-80 Oskol σε διάφορες αποστολές και δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Πηγή: UAWire