Ρωσία-Συρία: Η Μόσχα φτιάχνει αεροπορική βάση κοντά στη Λατάκεια

Μια νέα διάσταση δίνει είδηση του πρακτορείου Reuters, που επικαλείται στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNNTurk, σύμφωνα με την οποία εικάζεται ότι ο ρωσικός στρατός προτίθεται να κατασκευάσει μια αεροπορική βάση κοντά στη Λατάκεια, την ιδιαίτερη πατρίδα του Άσαντ. 
Η διάσταση αυτή ενισχύεται από την νέα παρέμβαση του Ρωσου Υπουργού Εξωτερικών κ. Σεργκέι Λαβρόφ με την οποία παραδέχθηκε  πως τα ρωσικά αεροπλάνα με προορισμό τη Συρία, την είσοδο των οποίων στον εναέριο χώρο της απαγόρευσε η Βουλγαρία, μεταφέρουν τόσο στρατιωτικό εξοπλισμό όσο και ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Μόσχα επέμενε μέχρι τώρα πως οι πτήσεις της στη Συρία μεταφέρουν μόνο ανθρωπιστική βοήθεια.

«Τα αεροπλάνα που στέλνει η Ρωσία στη Συρία μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό σύμφωνα με τα υπάρχοντα συμβόλαια (που έχουν υπογραφεί με τη Δαμασκό), και ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μόσχα.


» Η Ρωσία δεν έχει λάβει «επιπλέον μέτρα»

Ωστόσο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη ότι η Ρωσία δεν έχει λάβει «επιπλέον μέτρα» προκειμένου να ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της στη Συρία.»Ρώσοι στρατιωτικοί ειδικοί εργάζονται στη Συρία, βοηθούν τον συριακό στρατό να μάθει να χρησιμοποιεί τα όπλα μας. Η Ρωσία δεν λαμβάνει αυτή τη στιγμή κανένα επιπλέον μέτρο» ενίσχυσης της παρουσίας της, είπε ο κ.Λαβρόφ.

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο είχε αρνηθεί να σχολιάσει δηλώσεις που έκαναν στο Reuters δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ στον Λίβανο, σύμφωνα με τους οποίους ρωσικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να συμμετέχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.
Οι αντίπαλοι του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Δύση και σε κράτη του Κόλπου φοβούνται ότι η Ρωσία ενισχύει σημαντικά τη στρατιωτική υποστήριξή της στον Σύρο πρόεδρο. Η Μόσχα υποστηρίζει πως η στρατιωτική βοήθεια που παρέχει στον συριακό στρατό είναι απολύτως σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο.
«Η απειλή που προέρχεται από το »Ισλαμικό Κράτος» είναι προφανής… Η μόνη δύναμη που είναι ικανή να αντισταθεί είναι οι συριακές ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου κ. Ντμίτρι Πέσκοφ, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Ρωσίας πως ο σύμμαχός της Άσαντ θα πρέπει να συμμετάσχει στις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση των σκληροπυρηνικών ισλαμιστών.Καμία συνάντηση δεν προβλέπεται ακόμη ανάμεσα στον Πούτιν και στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, πρόσθεσε.

Ρώσοι »στρατιωτικοί ειδικοί» στην Συρία
Την Τετάρτη, η Ρωσία δήλωσε πως έχει στείλει στη Συρία «στρατιωτικούς ειδικούς». Δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν στο Ρόιτερς πως η Μόσχα έχει στείλει έναν μικρό αριθμό δυνάμεων στη Συρία τις τελευταίες ημέρες. Αναλυτές αμυντικών θεμάτων στη Μόσχα λένε πως οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες πρέπει επίσης να βρίσκονται εκεί.
Επίσης από το έχει αναφερθεί σε δηλώσεις αμερικανού αξιωματούχου, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία έχει στείλει τις τελευταίες δύο μέρες στη Λατάκεια της Συρίας δύο πλοία, πολεμικά αεροσκάφη και πεζοναύτες. Ωστόσο σημειώνεται ότι παραμένει άγνωστο που συνίσταται αυτή η κινητικότητα της Ρωσίας.

Εγκατάσταση σε αεροπορική βάση;

Πάντως σχετικά πρόσφατα (τέλη Αυγούστου) και το ειδησεογραφικό σάιτ YNET (με έδρα την Ιερουσαλήμ) είχε δημοσιοποιήσει ανάλυση με τίτλο «Ρωσικά αεροσκάφη στους συριακούς ουρανούς», όπου αναφερόταν ότι Ρώσοι πιλότοι αναμένεται να αρχίσουν να καταφθάνουν στη Συρία τις προσεχείς ημέρες, για να πιλοτάρουν μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα εναντίον δυνάμεων του ISIS και των αντικαθεστωτικών.
Όπως σημειώνεται στην αναφορά, η οποία επικαλείται Δυτικούς διπλωμάτες, ρωσική δύναμη έχει ήδη καταφθάσει στη χώρα και εγκατασταθεί σε αεροπορική βάση που ελέγχεται από το καθεστώς Άσαντ, που βρίσκεται κοντά στη Δαμασκό. «Τις επόμενες εβδομάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιωτικοί αναμένεται να φτάσουν στη Συρία, περιλαμβανομένων συμβούλων, εκπαιδευτών, προσωπικού επιμελητείας, τεχνικών κ.α.» σημειώνεται. Εχει ενδιαφέρον – καθώς τώρα  διαφαίνεται πιθανή έμμεση επιβεβαίωση – ότι στην αναφορά του ΥΝΕΤ επισημαίνεται ότι άλλες προηγούμενες αναφορές έκαναν λόγο για συνομιλίες για αγορά ενός «πακέτου» μαχητικών MiG-29 στις ένοπλες δυνάμεις του Άσαντ, καθώς και Yak-130.

Και φωτό με πτήσεις ρωσικών αεροσκαφών;
Με την δήλωση Λαβρόφ  για την αποστολή στρατιωτικού υλικού- παρόλο που δεν αναφέρεται ο ακριβής χρόνος μεταφοράς – ενδέχεται να σχετίζονται και πληροφορίες από  λογαριασμό στο Twitter που συνδέεται με την ακραία τζιχαντική οργάνωση Μέτωπο Αλ Νόσρα όπου προ ημερών δημοσιοποίησε 4 φωτογραφίες  αεροσκαφών, φερόμενων ως ρωσικών, μεταξύ των οποίων ίσως ενός  SU-34 και ενός UAV. Σύμφωνα με το tweet τα αεροσκάφη φέρεται να πετούσαν πάνω από την επαρχία Ιντλίμπ.