Ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα για το Ιράκ – ΒΙΝΤΕΟ

Άλλα δύο ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα Mi-28NE παραδόθηκαν στις ιρακινές δυνάμεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρακινού υπουργείου Άμυνας. “Η ιρακινή Αεροπορία Στρατού έλαβε άλλα δύο ελικόπτερα Mi-28NE από τη Ρωσία”, αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση. Τα δύο ελικόπτερα μεταφέρθηκαν με μεταγωγικό An-124-100.

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές Ιράκ και Ρωσία έχουν υπογράψει συμφωνία για την παράδοση, από την δεύτερη, 28 ελικοπτέρων Mi-35M και 15 ελικοπτέρων Mi-28NE. Τα πρώτα ελικόπτερα παραδόθηκαν στις 28 Αυγούστου 2014.



Το ελικόπτερο Mi-28NE έχει σχεδιαστεί να επιχειρεί ημέρα και νύκτα, υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Είναι εξοπλισμένο με πυροβόλο των 30χλστ. με αναχορηγία 250 βολών, ενώ μπορεί να μεταφέρει διαφόρους τύπους πυραύλων και ρουκετών, αλλά και πυραύλους αέρος-αέρος, ή επιπλέον πυροβόλα σε ειδικά ατρακτίδια.
Το Mi-28NE θεωρείται το ρωσικό αντίστοιχο του αμερικανικού ΑΗ-64 Apache.

Δεν είναι γνωστό πια διαμόρφωση οπλισμού θα έχουν τα ιρακινά ελικόπτερα, με δεδομένο όμως το είδος του αγώνα που καλούνται να εκτελέσουν, κατά των τζιχανστιστών, το πιθανότερο είναι να φέρουν όπλα κατά προσωπικού και «σκληρών» στόχων εδάφους.

Πηγή: Spurnik
Απόδοση-Επιμέλεια: On Alert