Το Ρωσικό ναυτικό καταρρέει!

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως το 2015 η Ρωσία θα εντείνει τη ναυτική της παρουσία. Ωστόσο ο ρωσικός στόλος δεν είναι σε θέση, αυτή την στιγμή, να αναλάβει μια τέτοια αποστολή, καθώς τα πλοία του είναι γερασμένα. “Η ρωσική ναυτική παρουσία θα ενταθεί κατά 50%, εντός του 2015, σε σχέση με το 2013”, είχε δηλώσει ο Ρώσος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Γερασίμοφ.

Είναι όμως έτσι; Το Ρωσικό ναυτικό διαθέτει σήμερα 270 πολεμικά σκάφη κάθε τύπου. Από αυτά όμως μόνο τα 125, περίπου, είναι σε επιχειρησιακή κατάσταση, εκ των οποίων μόνο τα 45-50 έχουν την απαραίτητη ακτίνα δράσης για να επιχειρούν στους ωκεανούς, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Το Αμερικανικό ναυτικό διαθέτει 290 πλοία, το σύνολο, σχεδόν, των οποίων είναι επιχειρησιακά. Βέβαια τα 45-50 ρωσικά σκάφη που μπορούν να επιχειρήσουν στους ωκεανούς είναι ισχυρά και καλά οπλισμένα, αλλά παλαιά και σύντομα θα πρέπει να αποσυρθούν από την ενεργό δράση, ή τουλάχιστον να εκσυγχρονιστούν ριζικά.

Το Ρωσικό ναυτικό είναι, στην ουσία, σοβιετικό. Ελάχιστα νέα πλοία έχουν ναυπηγηθεί στη μετασοβιετική εποχή, ειδικά όσον αφορά την κατηγορία των μεγάλων πολεμικών. Τα επόμενα χρόνια η χρησιμοποίησή τους θα καταστεί ιδιαίτερα κοστοβόρα, που δεν θα είναι πλέον χρηστική. Ο πρόεδρος Πούτιν έχει επεξεργαστεί πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του στόλου, αλλά ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι πολύ πιο εύκολο να σχεδιαστεί,παρά να υλοποιηθεί, καθώς λείπουν οι πόροι.

Το Ρωσικό ναυτικό χρειάζεται νέα βαριά καταδρομικά, σύγχρονα αντιτορπιλικά και αεροπλανοφόρα, καθώς το μόνο ρωσικό αεροπλανοφόρο, το “Kuznetsov”, είναι, πλέον, ελάχιστα αξιόμαχο, έχοντας πίσω του 30 χρόνια υπηρεσίας. Το σοβιετικό ναυτικό είχε σχεδιαστεί ώστε να αντιμετωπίζει τα αμερικανικά Carierr Groups (Ομάδες μάχης Αεροπλανοφόρων). Το νέο Ρωσικό ναυτικό όμως κινδυνεύει να εξελιχθεί σε δύναμη ικανή μόνο να επιτηρεί τις ρωσικές ακτές.

Έτσι οι ανακοινώσεις περί τις έντασης της ρωσικής ναυτικής παρουσίας, κατά 50%, εντός του τρέχοντος έτους, είναι κενός λόγος. Την ίδια ώρα τόσο το Αμερικανικό, όσο και το Κινεζικό ναυτικό θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Ήδη το νέο ναυτικό πρόγραμμα των ΗΠΑ προβλέπει την ύπαρξη 315 αξιόμαχων πολεμικών πλοίων, μέχρι το 2020.

Πηγή: War is borring
Απόδοση-Επιμέλεια: On Alert