Ρωσία: «Άκυρο» στο ΝΑΤΟ και στην Ουκρανία για ασκήσεις στην Θάλασσα του Αζόφ

Λόγω της διμερούς συνθήκης που υπογράφηκε από το Κίεβο και τη Μόσχα, η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει κοινά ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Θάλασσα του Αζόφ, διότι αυτό προϋποθέτει τη συγκατάθεση της Ρωσίας, δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη του σήμερα.

«Τώρα, η Ουκρανία θέλει να διεξάγει ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Θάλασσα του Αζόφ, αλλά αυτό είναι αδύνατο να συμβεί επειδή η συνθήκη μας με την Ουκρανία απαιτεί αμοιβαία συγκατάθεση για τη διέλευση πολεμικών πλοίων στη Θάλασσα του Αζόφ», ανέφερε ο Λαβρόφ.

Το ΝΑΤΟ είναι ήδη ιδιαίτερα δραστήριο κοντά στα ρωσικά σύνορα, σημείωσε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών.

«[Βλέπουμε] την εγκατάσταση οπλικών συστημάτων στα σύνορά μας μαζί με την προσπάθεια αναβάθμισης της υποδομής των μεταφορών στην Ευρώπη, ώστε να είναι ευκολότερο για τα βαριά όπλα των ΗΠΑ και ίσως για τα όπλα άλλων χωρών του ΝΑΤΟ να ασκήσουν πίεση στα σύνορά μας, ενώ επίσης επιδιώκουν να πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις στην Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μαύρη Θάλασσα «, προσέθεσε στη συνέχεια.

Επιπρόσθετα, το Κίεβο προβάλλει διεκδικήσεις στη Θάλασσα του Αζόφ, όπου η στρατιωτική δραστηριότητα ρυθμίζεται από συμφωνία με τη Ρωσία. Οι ασκήσεις των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο στην ακτή της Αζοφικής, σημείωσε ο Λαβρόφ.

Πηγή: TASS