Ρωσία – Tupolev: «Δεν υπήρξε έκρηξη στο αεροσκάφος»

 
Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο η συντριβή του στρατιωτικού αεροσκάφους, τύπου Tupolev, στη Μαύρη Θάλασσα την Κυριακή να ήταν αποτέλεσμα «τρομοκρατικής ενέργειας», ωστόσο αυτή είναι μόνο μία από τις θεωρίες που εξετάζονται γράφει το πρακτορείο ειδήσεων Associate Press.

«Δεν υπήρξε έκρηξη στο αεροσκάφος», δήλωσε ο Σεργκέι Μπαϊνέτοφ, επικεφαλής της Επιτροπής που διερευνά τη συντριβή του αεροσκάφους στο Υπουργείου Άμυνας.
«Αλλά αυτό δεν είναι το μοναδικό είδος τρομοκρατικής ενέργειας… Θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε είδος μηχανικού προβλήματος, άρα δεν αποκλείουμε μια τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε ο Μπαϊνέτοφ.

Όπως γράφει το Associated Press που επικαλείται δηλώσεις του Μπαϊνετοφ απο την συνέντευξη τύπου που έγινε νωρίτερα σήμερα, τα μαύρα κουτιά δεν αποκάλυψαν ενδείξεις έκρηξης στο αεροσκάφος τύπου Tupolev που συνετρίβη, σκοτώνοντας και τους 92 επιβάτες, αλλά οι ερευνητές δεν έχουν αποκλείσει μια σκόπιμη μηχανική βλάβη.

 

O Σεργκέι Μπαϊνέτοφ, δήλωσε οτι το μάυρο κουτί αποκάλυψε συζήτηση στο πιλοτήριο την οποία τα λόγια του καπετάνιου δείχνουν μια «ειδική περίπτωση» να εχει ξεκινήσει να εκτυλίσσεται επί του αεροσκάφους.

Ο ΜπαΪνέτοφ δεν σχολίασε τι μπορεί να οδήγησε στην συντριβή του αεροσκάφους αλλά σημείωσε ότι πιθανόν να είχε προκληθεί από «διάφορους παράγοντες».

Οι δηλώσεις του ρώσου αξιωματούχου φαίνεται να αντικρούουν προηγούμενες δηλώσεις του κορυφαίου οργανισμού εσωτερικής ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας της Ρωσίας, FSB, που είχε δηλώσει ότι “δεν βρέθηκαν ενδείξεις ή στοιχεία που να υποδεικνύουν μια τρομοκρατική επίθεση ή μια πράξη δολιοφθοράς.»

Ο οργανισμός δήλωσε οτι ερευνητές έψαχναν κατά πόσον η συντριβή θα μπορούσε να έχει προκληθεί από κακά καύσιμα, λάθος του πιλότου, βλάβη του εξοπλισμού ή αντικειμένων που είχαν κολλήσει στους κινητήρες.
Οι ερευνητές πήραν δείγματα από μια δεξαμενή καυσίμων που χρησιμοποιείται για τον ανεφοδιασμό του αεροπλάνου, το οποίο πέταξε από το Chkalovsky, στρατιωτικό αεροδρόμιο της Μόσχας, και σταμάτησε στο Σότσι για ανεφοδιασμό.

Σε μια προφανή προσπάθεια να υποβαθμίσει τη δήλωση του ΜπαΪνέτοφ, ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών Maxim Sokolov τόνισε ότι “η έκδοση τρομοκρατικής επίθεσης δεν εξετάζεται ως η κύρια έκδοση για την συντριβή του αεροσκάφους.»