Ρωσία: Γιατί η νέα κούρσα του διαστήματος θα είναι πιο επικίνδυνη

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει προειδοποιήσει για μια κούρσα εξοπλισμών στο διάστημα που θα μπορούσε να είναι πιο έντονη από την αντίστοιχη κούρσα του 20ου αιώνα για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων καταστροφής. Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε πρόσφατα το Πεντάγωνο να δημιουργήσει μια νέα «Διαστημική Δύναμη» που αποτελεί ξεχωριστό κλάδο του στρατού που αποσκοπεί στην εξασφάλιση αμερικανικής υπεροχής στο διάστημα. Ωστόσο, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η κίνηση φαίνεται να υποδηλώνει την πρόθεση της Ουάσιγκτον να αναπτύξει όπλα στο διάστημα. Προειδοποίησε ότι η στρατιωτικοποίηση του διαστήματος «θα μπορούσε να είναι γεμάτη με συνέπειες όχι λιγότερο επιβλαβείς από μία κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών».

Η Ζαχάροβα δήλωσε ότι “η τοποθέτηση όπλων στο διάστημα θα ανατρέψει τη στρατηγική σταθερότητα και τη διεθνή ασφάλεια”. Σημείωσε ότι η Ρωσία και η Κίνα έχουν προτείνει μια διεθνή συνθήκη που θα απαγορεύει τα διαστημικά όπλα. Μια συνθήκη που σταματούσε τη τοποθέτηση πυρηνικών όπλων στο διάστημα, υπογράφηκε από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ το 1967, πριν επικυρωθεί από την Κίνα. Η Συνθήκη για το Εξωτερικό Διάστημα απαγορεύει επίσης στα έθνη να σταθμεύουν στρατιωτικές δυνάμεις στη Σελήνη ή σε άλλους πλανήτες.

Ο Πρόεδρος Τραμπ ήταν σαφής για τις ελπίδες του για τη Διαστημική Δύναμη. “Όταν πρόκειται για την υπεράσπιση της Αμερικής, δεν αρκεί να έχουμε απλώς αμερικανική παρουσία στο διάστημα. Πρέπει να έχουμε αμερικανική κυριαρχία στο διάστημα”, είπε αυτή την εβδομάδα. “Η διοίκησή μου αναζωογονεί την κληρονομιά της Αμερικής ως το μεγαλύτερο διαστημικό έθνος στον κόσμο”, πρόσθεσε. Επίσης, αποκάλυψε σχέδια για την κατάκτηση του Άρη και το ταξίδι στο φεγγάρι.

Αυτή τη φορά, θα κάνουμε περισσότερα από την εγκατάσταση της σημαίας μας και θα αφήσουμε τα ίχνη μας», είπε. “Θα δημιουργήσουμε μια μακροπρόθεσμη παρουσία, θα επεκτείνουμε την οικονομία μας και θα οικοδομήσουμε τα θεμέλια για την τελική αποστολή στον Άρη – πράγμα που θα συμβεί πραγματικά πολύ γρήγορα”. “Η ουσία του αμερικανικού χαρακτήρα είναι να εξερευνήσει νέους ορίζοντες και να ορίσει νέα σύνορα”.

Πηγή: Metro