Ρωσία και Κίνα εμβαθύνουν και άλλο τη στρατιωτική τους συνεργασία

Η Ρωσία και η Κίνα έρχονται πιο κοντά καθώς οι δύο μεγάλες δυνάμεις εδραιώνουν τη συνεργασία τους για να αμφισβητήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και την φιλελεύθερη ηγεμονία της.

Αυτό φαίνεται όχι μόνο στο γεγονός ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχουν καθιερώσει μια καλή προσωπική σχέση, αλλά και ο Ρωσικός στρατός με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό προτίθενται να διεξάγουν μαζικές στρατιωτικές ασκήσεις, όπως αυτή του Vostok-2018, σε τακτική βάση στο μέλλον.

Ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Στρατηγός Σεργκέι Σόιγκου όταν φιλοξένησε τον Κινέζο ομόλογό του Στρατηγό Γουέι Φενγκέ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο εκπαιδευτικό κέντρο Τσουγκόλ ως μέρος της άσκησης Vostok-2018, δήλωσε ότι συμφωνήθηκε να διεξαχθούν τέτοιες ασκήσεις σε τακτική βάση..

Ο Wei, από την πλευρά του, τόνισε επίσης τη σημασία της σινορωσικής, συνεργασίας σε επιχειρησιακό και στρατηγικό επίπεδο και εξέφρασε την εκτίμηση που έχει η κινεζική στρατιωτική και πολιτική ηγεσία στο Πεκίνο γι’ αυτή τη συνεργασία.

Πράγματι, τόσο η ρωσική όσο και η κινεζική ηγεσία τόνισαν τη συνεργασία μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Σι στο Βλαδιβοστόκ στις 11 Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτής ο Πούτιν είχε δηλώσει πως έγιναν συνομιλίες κατά τις οποίες συζητήθηκαν τα πιο επείγοντα διμερή και διεθνή θέματα και προγραμματίστηκαν περαιτέρω σχέδια για την προώθηση της συνολικής εταιρικής σχέσης και της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.

Ο Χι, από την πλευρά του, σημείωσε ότι είχε χαρακτηρίσει τον Ρώσο Πρόεδρο ως στενό φίλο του και προσέθεσε ότι Ρωσία και Κίνα μοιράζονται μια κοινή κοσμοθεωρία και μοιράζονται τα ίδια κοινά συμφέροντα και όσον αφορά την παγκόσμια ασφάλεια, ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ φέρουν τεράστια ευθύνη για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας, μαζί με την προώθηση της ανάπτυξης και της ευημερίας σε όλο τον κόσμο.

Η συνεργασία Κίνας – Ρωσίας στηρίζεται στη διατήρηση της ισότητας, της δικαιοσύνης, ενώ δεν παραβλέπεται και η οικονομική και εμπορική της διάσταση. Όσον αφορά την ειρήνη και την σταθερότητα σε όλο τον κόσμο, έχουν πλεόν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία σε ένα πλαίσιο αυξανόμενης αστάθειας και απροβλέπτων σε παγκόσμια κλίμακα,

Παρά την κρίση τη δεκαετία του 1960 στις μεταξύ τους σχέσεις, η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν βρει κοινό έδαφος τα τελευταία χρόνια. Ακόμη και Αμερικανοί εμπειρογνώμονες στη Ρωσία αρχίζουν να αποδέχονται τη δυνατότητα μιας πραγματικής συμφωνίας Πεκίνου – Μόσχας με κοινό παρονομαστή τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και κατ’ επέκταση το βαθμό στον οποίο οι χώρες αυτές αντιλαμβάνονται την κοινή απειλή από την Ουάσινγκτον.

Πηγή: The National Interest