Ρωσία – Σλοβενία: Συμφωνία για τους πολεμικούς τάφους

Επίσκεψη στη Σλοβενία θα πραγματοποιήσει αύριο (Μ. Παρασκευή) ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και στο πλαίσιό της θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας Μπορούτ Παχόρ, την πρωθυπουργό Άλενκα Μπράτουσεκ και τον Σλοβένο ομόλογό του Καρλ Έριαβετς.

Η επίσκεψη αυτή αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις Μόσχας – Λιουμπλιάνας, βάση των οποίων αποτελεί η στρατηγική συνεργασία, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του σλοβενικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και Καρλ Έριαβετς θα συναντηθούν στο Μπρντο πρι Κράνιου προκειμένου να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα ευρωπαϊκών και άλλων διεθνών ζητημάτων καθώς και θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Θα δώσουν επίσης παράταση στη συμφωνία που υπάρχει ήδη για συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών σε τομείς όπως ο πολιτισμός, η επιστήμη, η εκπαίδευση και ο αθλητισμός έως το 2015.

Αναμένεται ακόμη να μονογράψουν μία νέα συμφωνία για τους πολεμικούς τάφους, καθώς σύμφωνα με τη ρωσική πρεσβεία στη Λιουμπλιάνα, δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι πολέμησαν στη σλοβενική επικράτεια κατά των φασιστών και των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εξ αυτών, περίπου 3000 άτομα σκοτώθηκαν κι ετάφησαν σε περίπου 50 νεκροταφεία σε όλη τη Σλοβενία.

Η Σλοβενία και η Ρωσία, όπως επισημαίνουν Σλοβένοι πολιτικοί αναλυτές, έχουν ιστορικά καλές σχέσεις. Τον Μάιο του 2012, γιόρτασαν τα 20 χρόνια διπλωματικών σχέσεων, ενώ χαρακτηριστικό του καλού κλίματος που υπάρχει στις σχέσεις των δύο χωρών είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν υπογραφεί περίπου 50 συμφωνίες.

Το μεγαλύτερο έργο, πάνω στο οποίο εργάζονται αυτή την περίοδο οι δύο πλευρές είναι η κατασκευή του αγωγού South Stream, ο οποίος θα περνά – μεταξύ άλλων – από τη Σλοβενία και θα προμηθεύει με ρωσικό φυσικό αέριο την Ευρώπη.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η πρωθυπουργός της Σλοβενίας Άλενκα Μπράτουσεκ είχε συνομιλίες με τον επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού «γίγαντα» Gazprom Αλεξέι Μίλερ, τον οποίο και διαβεβαίωσε ότι η χώρα της παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του έργου και μετά την πρόσφατη αλλαγή κυβέρνησης.

Ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream παραμένει προτεραιότητα για τη Σλοβενία και η κατασκευή του είναι προς όφελος τόσο της ίδιας της χώρας όσο και της ευρύτερης περιοχής, δήλωσε την περασμένη Παρασκευή η κ. Μπράτουσεκ.

Το τμήμα του αγωγού που περνά από τη Σλοβενία υπολογίζεται σε περίπου 1,1 δισ. Ευρώ και η κατασκευή του αναμένεται να ξεκινήσει το 2015, ενώ σε λειτουργία εκτιμάται πως θα τεθεί το 2017.

Η πιο πρόσφατη συνάντηση αξιωματούχων των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2012, όταν ο κ. Έριαβετς είχε συνάντηση με τον υπουργό Επικοινωνιών της Ρωσίας Νικολάι Νικιφόροφ, ο οποίος βρισκόταν στη Σλοβενία για τη συνεδρίαση μιας διακυβερνητικής επιτροπής για το εμπόριο, την οικονομική και επιστημονική συνεργασία.