Το Ισραήλ ξεκίνησε να βομβαρδίζει την πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά, όπως μεταδίδουν πολλά μέσα ενημέρωσης.
Κατά το ισραηλινό Channel 13, δεκάδες ισραηλινά μαχητικά πλήττουν στόχους στην πόλη.
Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία κατέστρεψε τον τερματικό σταθμό του αεροδρομίου στη Σαναά, πολιτικά αεροσκάφη και σταθμούς εξυπηρέτησης επιβατών.
Τα ισραηλινά μαχητικά βομβαρδίζουν θέσεις των Χούθι στις περιοχές Άταν και Άσρ, δυτικά της Σαναά.
Επιπλέον, δέχτηκαν επίθεση ένα άλλο εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου και ένας ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός. Σύμφωνα με πληροφορίες του ισραηλινού Cnannel 12, στις επιδρομές συμμετέχει και ο αμερικανικός στρατός.
Είχε προηγηθεί προειδοποίηση του Ισραηλινού Στρατού περί εκκένωσης του Διεθνούς Αεροδρομίου της Σαναά της Υεμένης, λέγοντας προς τους επισκέπτες ότι η παραμονή τους στην κοντινή περιοχή τους «εκθέτει σε κίνδυνο».
Το σαουδαραβικό δίκτυο Al-Hadath ανέφερε ότι το αεροδρόμιο της Σαναά εκκενώθηκε πλήρως μετά τις ισραηλινές προειδοποιήσεις, ενώ πανικός έχει εξαπλωθεί μεταξύ των κατοίκων και των εργαζομένων σε καταστήματα της περιοχής.
Εντωμεταξύ δύο τουρκικά πλοία έχουν εγκλωβιστεί στο λιμάνι Χοντέιντα που έπληξε το Ισραήλ.
Όπως μεταδίδει το Clash Report, τα πληρώματα των τουρκικών πλοίων βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς αφ’ ενός σταμάτησε η εκφόρτωση, αφ΄ ετέρου οι αρχές της Υεμένης δεν επιτρέπουν τον απόπλου των πλοίων.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, Δευτέρα 5 Μαΐου 2025, το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές κατά των Χούθι στο λιμάνι της Χοντέιντα, ως απάντηση στην εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τους αντάρτες της Υεμένης που χτύπησε το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ.
Η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού
«Για δεύτερη φορά σε λιγότερο από μία ημέρα, η Πολεμική Αεροπορία επιτέθηκε σε στόχους του τρομοκρατικού καθεστώτος των Χούθι στην Υεμένη», επιβεβαίωσε ο ισραηλινός στρατός με ανακοίνωσή του.
«Η Πολεμική Αεροπορία επιτέθηκε πρόσφατα και κατέστρεψε τις υποδομές της τρομοκρατικής οργάνωσης Χούθι στο κεντρικό αεροδρόμιο στην περιοχή της Σαναά, οδηγώντας στο πλήρες κλείσιμό του, ως αντίποινα στα πυρά των Χούθι στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν. Το αεροδρόμιο, παρόμοια με το λιμάνι της Χοντέιντα, το οποίο δέχτηκε επίθεση χθες το βράδυ, χρησιμοποιείται από την τρομοκρατική οργάνωση για τη μεταφορά όπλων και στελεχών και λειτουργεί τακτικά από το καθεστώς των Χούθι για τρομοκρατικούς σκοπούς», προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα της χρήσης πολιτικών υποδομών από την τρομοκρατική οργάνωση Χούθι για τρομοκρατικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, δέχτηκαν επίσης επίθεση αρκετοί κεντρικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας στην περιοχή της Σαναά, τους οποίους το τρομοκρατικό καθεστώς των Χούθι εκμεταλλεύεται ως σημαντική υποδομή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, ένα ακόμη παράδειγμα της χρήσης του λαού της Υεμένης και των πολιτικών υποδομών του από το καθεστώς των Χούθι για τρομοκρατικούς σκοπούς».
Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει επίσης ότι «δέχτηκε επίθεση και το εργοστάσιο τσιμέντου ‘Al-Imran’ βόρεια της πόλης της Σαναά, ένας σημαντικός πόρος για το τρομοκρατικό καθεστώς των Χούθι και χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των σηράγγων και της στρατιωτικής υποδομής της οργάνωσης. Η επίθεση στο εργοστάσιο αποτελεί πλήγμα για την οικονομία του τρομοκρατικού καθεστώτος και την στρατιωτική του ανάπτυξη».
«Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με στοχευμένο τρόπο, λαμβάνοντας προφυλάξεις στο μέτρο του δυνατού για την ελαχιστοποίηση της βλάβης σε πολίτες και περιουσία πολιτών. Η επιχείρηση εγκρίθηκε από τον Διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας και τον Αρχηγό του Επιτελείου. Το τρομοκρατικό καθεστώς των Χούθι λειτουργεί εδώ και ενάμιση χρόνο με ιρανική καθοδήγηση και χρηματοδότηση για να βλάψει το Ισραήλ και τους συμμάχους του, να υπονομεύσει την περιφερειακή τάξη και να διαταράξει την παγκόσμια ελευθερία ναυσιπλοΐας. Οι ισραηλινές δυνάμεις είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν να δρον και να χτυπούν με δύναμη όποιον αποτελεί απειλή για τους κατοίκους του Κράτους του Ισραήλ, και σε οποιαδήποτε απόσταση απαιτείται», καταλήγει η ανακοίνωση του IDF.
Φωτογραφία Reuters
