OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Sarmat: Η Ρωσία θέλει να θέσει σε υπηρεσία τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, παρά την τελευταία αποτυχημένη δοκιμή

27/11/2024 - 17:25
Sarmat - Ρωσία

Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Share on FacebookShare on Twitter

Η Ρωσία συνεχίζει τις εργασίες για να θέσει τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Sarmat – μέρος του στρατηγικού πυρηνικού της οπλοστασίου – σε μάχιμη υπηρεσία, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε, επικαλούμενο αξιωματούχο.

Ο πύραυλος Sarmat έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές σε στόχους που βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη, αλλά η ανάπτυξή του έχει υποστεί καθυστερήσεις λόγω ανεπιτυχών δοκιμών.

Τον Σεπτέμβριο, εμπειρογνώμονες σε θέματα όπλων δήλωσαν ότι η Ρωσία φαίνεται να υπέστη μια καταστροφική αποτυχία στην τελευταία δοκιμή του πυραύλου, αφήνοντας έναν βαθύ κρατήρα στο σιλό εκτόξευσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι τύπου Sarmat, γνωστοί και ως «Satan II», μπορούν να εξοπλίζονται με πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η εντυπωσιακή εμβέλεια του ICBM αγγίζει τα 18.000 χιλιόμετρα και ζυγίζει περίπου 200 τόνους, εκ των οποίων 10 τόνοι ωφέλιμο φορτίο και 180 τόνοι καύσιμο, έχοντας βάρος ρίψης περίπου 10 τόνων.

Ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Sarmat χρησιμοποιεί υγρό καύσιμο, που του παρέχει υψηλότερη ισχύ και κατ ‘επέκταση επιτρέπει την μεταφορά περισσότερων πυρηνικών κεφαλών και συστημάτων για την παράκαμψη της εχθρικής αεράμυνας, αφού σχεδιάστηκε ειδικά για να διεισδύσει σε οποιοδήποτε τρέχον ή μελλοντικό σύστημα βαλλιστικής άμυνας (Ballistic Missile Defence – BMD).

Η Ρωσία προειδοποιεί τις ΗΠΑ

Η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ να σταματήσουν το «σπιράλ της κλιμάκωσης» όπως λέει, σχετικά με την Ουκρανία, αλλά δήλωσε ότι θα συνεχίσει να ενημερώνει την Ουάσινγκτον για δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων προκειμένου να αποφευχθούν «επικίνδυνα λάθη».

Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ έστειλαν το μήνυμα ότι η Μόσχα, η οποία την περασμένη εβδομάδα ενέκρινε μια νέα πολιτική που μείωσε το όριο για τη χρήση πυρηνικών όπλων, θέλει να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας σε μια περίοδο οξείας έντασης με τις ΗΠΑ.

Ο Ριαμπκόφ έκανε τις δηλώσεις αυτές έξι ημέρες μετά την εκτόξευση από τη Ρωσία ενός νέου, όπως τον χαρακτήρισε, βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς με την ονομασία Oreshnik εναντίον της Ουκρανίας, κάτι που, όπως είπε, έστειλε ένα σαφές μήνυμα στη Δύση.

«Το μήνυμα είναι πολύ σαφές και προφανές – σταματήστε, δεν πρέπει να το κάνετε αυτό πια, δεν πρέπει να προμηθεύετε το Κίεβο με ό,τι θέλουν, μην τους ενθαρρύνετε για νέες στρατιωτικές περιπέτειες, είναι πολύ επικίνδυνες», ανέφερε ο Ριαμπκόφ σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Η σημερινή κυβέρνηση (των ΗΠΑ) πρέπει να σταματήσει αυτό το σπιράλ της κλιμάκωσης», πρόσθεσε ο Ριαμπκόφ. «Απλώς πρέπει, διαφορετικά η κατάσταση θα γίνει πολύ επικίνδυνη για όλους, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των ΗΠΑ».

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία εκτόξευσε το πύραυλο Oreshnik ως απάντηση για την πρώτη χρήση από την Ουκρανία αμερικανικών βαλλιστικών πυραύλων ATACMS και βρετανικών πυραύλων κρουζ Storm Shadow για να πλήξουν το ρωσικό έδαφος με την άδεια της Δύσης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χρήση του νέου πυραύλου από τη Ρωσία – ο οποίος, σύμφωνα με το Κίεβο, έφτασε σε ταχύτητα 13.600 χλμ/ώρα – ισοδυναμεί με «σαφή και σοβαρή κλιμάκωση» του πολέμου και κάλεσε σε έντονη παγκόσμια καταδίκη.

Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι ο πύραυλος ήταν πειραματικός και ότι η Ρωσία πιθανότατα διαθέτει μόνο λίγους από αυτούς.

«Πολύ επικίνδυνη κατάσταση»

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η Ρωσία δεν ήταν τεχνικά υποχρεωμένη να προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την εκτόξευση του Oreshnik, επειδή ήταν πύραυλος μέσου βεληνεκούς και όχι διηπειρωτικός, αλλά ότι η Μόσχα ενημέρωσε τις ΗΠΑ 30 λεπτά πριν από την εκτόξευση ούτως ή άλλως.

«Είμαι βέβαιος ότι καταλαβαίνετε ότι αυτό ήταν ένας σταθεροποιητικός παράγοντας στην πολύ επικίνδυνη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα. Είμαστε προσηλωμένοι σε αυτή την πρακτική και ελπίζουμε ότι και οι ΗΠΑ θα είναι επίσης προσηλωμένες σε αυτήν», είπε ο Ριαμπκόφ.

«Και ελπίζουμε επίσης ότι τέτοιες ενέργειες θα συμβάλουν στη μείωση των κινδύνων εσφαλμένων υπολογισμών ή επικίνδυνων λαθών».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ATACMSORESHNIKΗΠΑΟΥΚΡΑΝΙΑΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑΡΩΣΙΑ

Related Posts

Τουρκία - αρχηγός στρατού Λιβύης
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Νεκρός ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Λιβύης, μετά τη συντριβή του αεροσκάφους του κοντά στην Άγκυρα

23/12/2025 - 22:26
ραντάρ
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Συνετρίβη το τζετ που μετέφερε τον αρχηγό του στρατού της Λιβύης κοντά στην Άγκυρα

23/12/2025 - 21:17
Ουκρανία - Γερμανία - Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

«Η εκεχειρία στην Ουκρανία δεν θα θέσει τέλος στη ρωσική απειλή», προειδοποιεί ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών

23/12/2025 - 21:04

Διαβάστε Επίσης

Τουρκία: Νεκρός ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Λιβύης, μετά τη συντριβή του αεροσκάφους του κοντά στην Άγκυρα

Τουρκία: Συνετρίβη το τζετ που μετέφερε τον αρχηγό του στρατού της Λιβύης κοντά στην Άγκυρα

«Η εκεχειρία στην Ουκρανία δεν θα θέσει τέλος στη ρωσική απειλή», προειδοποιεί ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών

SAMP/T NG: Η Γαλλία θα στείλει το σύστημα αεράμυνας νέας γενιάς στην Ουκρανία – Θα αναπτυχθεί ήδη από το 2026

Συρία: Αντιπροσωπεία έφτασε στη Μόσχα για συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους – Στο επίκεντρο η συμφωνία με τους Κούρδους των SDF

Ντονέτσκ: Ο ουκρανικός στρατός αποσύρθηκε από την πόλη Σιβέρσκ – 13 στρατιώτες πιάστηκαν αιχμάλωτοι στη Σούμι

Πολεμικό Ναυτικό: Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ ορκίστηκαν οι νέοι ΕΠΟΠ [pics]

CV90: Η Λιθουανία ενέκρινε την απόκτηση 100 οχημάτων μάχης πεζικού μαζί με άλλα πέντε κράτη-μέλη του NATO

Top News

Η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ σε εξοπλισμούς για την αποτροπή σε Έβρο, Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο

Γιώργος Καπουτζίδης: «Δεν θα υπάρξει 3ος κύκλος, το "Πάρα Πέντε" πραγματικά ήταν η καρδιά μου»

Φοινικούντα: Νέα μαρτυρία κλειδί για το διπλό φονικό στο κάμπινγκ - «Έφτασα την επόμενη μέρα στο σημείο, ο ανιψιός ήθελε να το καθαρίσει»

Η Σμαράγδα Καρύδη στο Live News πριν το reunion του «Πάρα Πέντε»: Μέσα από τη σειρά ο κόσμος είδε μία εικόνα μου λίγο πιο αληθινή

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert