OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Σφοδρές μάχες στη Συρία ανάμεσα στον στρατό και τους τζιχαντιστές

25/07/2014 - 12:40
Share on FacebookShare on Twitter

Τουλάχιστον 62 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μαχητές, έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις που εδώ και 24 ώρες φέρνουν αντιμέτωπους το συριακό στρατό με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Χθες, Πέμπτη, η τζιχαντιστική οργάνωση εξαπέλυσε ταυτόχρονα επιθέσεις στις επαρχίες Ράκα (βόρεια), Χάσακα (βορειοανατολικά) και του Χαλεπιού (βόρεια), σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το οποίο βασίζεται σ’ ένα εκτεταμένο δίκτυο ιατρικών πηγών, πολιτών και στρατιωτικών.
Πρόκειται για την πρώτη τέτοιας έκτασης σύγκρουση ανάμεσα στο ΙΚ και το καθεστώς. Αμφότεροι πολεμούν εναντίον των ανταρτών, οι οποίοι μάχονται εδώ και τρία χρόνια για την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Το ΙΚ, το οποίο ανακοίνωσε στα τέλη Ιουνίου την ίδρυση ενός ισλαμικού «χαλιφάτου» (διαβάστε εδω τι ειναι το χαλιφάτο) ανάμεσα στη Συρία και το Ιράκ, ελέγχει μεγάλες ζώνες σ’ αυτές τις δύο χώρες και επιδιώκει να επεκτείνει την ηγεμονία του.
Στην επαρχία της Χάσακα, «τουλάχιστον 21 τζιχαντιστές του ΙΚ σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε μια επίθεση αυτοκτονίας, μάχες και βομβαρδισμούς του στρατού», σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Στην πόλη Χάσακα, τέσσερις καμικάζι πραγματοποίησαν επίθεση αυτοκτονίας μέσα στην έδρα του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ, την οποία ακολούθησαν συγκρούσεις μέσα στο κτίριο.

Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων μέλη του κόματος Μπάαθ και φρουροί του κτιρίου. Στους νεκρούς περιλαμβάνεται «ένας αξιωματούχος του Μπάαθ ο οποίος αποκεφαλίσθηκε με αιχμηρό αντικείμενο», διευκρίνισε το Παρατηρητήριο. Νότια της πόλης, 11 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση του ΙΚ εναντίον ενός τάγματος. Ο στρατός βομβάρδισε τους δράστες καθώς και μια άλλη θέση του ΙΚ, σκοτώνοντας 17 τζιχαντιστές, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. «Οι βομβαρδισμοί του στρατού ανάγκασαν το ΙΚ να υποχωρήσει τη νύκτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή», διευκρινίζει ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου.

Στην επαρχία Ράκα, στην οποία κυριαρχεί το ΙΚ, αλλά το καθεστώς διατηρεί τρεις θέσεις, οι μάχες ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα συνεχίσθηκαν τη νύκτα στις παρυφές της 17ης Μεραρχίας του στρατού, η οποία είχε δεχθεί χθες επίθεση από δύο καμικάζι, ένας από τους οποίους ήταν Σαουδάραβας.
«Τουλάχιστον έξι στρατιωτικοί, μεταξύ των οποίων ένας αξιωματικός, αποκεφαλίσθηκαν και οκτώ τζιχαντιστές σκοτώθηκαν», ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Το ΙΚ ανακοίνωσε χθες στο Twitter την έναρξη «ευλογημένων επιχειρήσεων εναντίον της 17ης Μεραρχίας» και στη συνέχεια έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες έξι αποκεφαλισμένων πτωμάτων. «Το ΙΚ θέλει να ‘καθαρίσει’ την επαρχία από την παρουσία του στρατού», σύμφωνα με τον Αμπντέλ Ραχμάν.

Κοντά στο Χαλέπι, οι μάχες σταμάτησαν ανάμεσα στο ΙΚ και το στρατό στις παρυφές του αεροδρομίου Κουέιρις έπειτα από μια επίθεση που πραγματοποίησαν χθες Πέμπτη οι τζιχαντιστές.

Ο νέος κατατεμαχισμός των μετώπων καθιστά ακόμη πιο πολύπλοκη τη συριακή σύγκρουση. Ο ΙΚ πολεμάει το καθεστώς, τους αντάρτες, τους αντίπαλους τζιχαντιστές του Μετώπου αλ-Νόσρα καθώς και τους κούρδους αυτονομιστές, ενώ ένα νέο μέτωπο άνοιξε πρόσφατα ανάμεσα στους αντάρτες και τους πρώην συμμάχους τους της αλ-Νόσρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναγκαστική κλειτοριδεκτομή στη Μοσούλη επέβαλλαν οι τζιχαντιστές!

Η διάσπαση του Ιράκ

Οι Σουνίτες και οι Σιίτες στην Μέση Ανατολή

Οι Κούρδοι στο Ιράκ

Τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου στο Ιράκ

Το σχέδιο του ΙΚΙΛ για την Συρία με ένα χάρτη

Αλλαγή στα σύνορα Ιράκ – Συρίας;

Tags: ISISΙΚΙΚΙΛΙΡΑΚ ΚΡΙΣΗΣΥΡΙΑΤΖΙΧΑΝΤΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ

Related Posts

Κατάρ
ΚΟΣΜΟΣ

Κατάρ: Υπό έλεγχο η φωτιά στην κυριότερη μονάδα LNG μετά από ιρανική επίθεση – Αναχαιτίσεις σε Εμιράτα και Ριάντ

18/03/2026 - 22:18
Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ έπληξε πάνω από 5 πολεμικά πλοία του Ιράν στην Κασπία Θάλασσα, σύμφωνα με το Axios

18/03/2026 - 22:12
Ισπανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Αποσύρει 300 στρατιώτες από το Ιράκ λόγω της κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή

18/03/2026 - 21:24

Διαβάστε Επίσης

Από τον Δούναβη έως την Ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα σε αναβαθμισμένο ρόλο με εγγυητή τις ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις

Σαν σήμερα: Το 2003 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους διατάσσει την επίθεση κατά του Ιράκ

Κατάρ: Υπό έλεγχο η φωτιά στην κυριότερη μονάδα LNG μετά από ιρανική επίθεση – Αναχαιτίσεις σε Εμιράτα και Ριάντ

Το Ισραήλ έπληξε πάνω από 5 πολεμικά πλοία του Ιράν στην Κασπία Θάλασσα, σύμφωνα με το Axios

Ισπανία: Αποσύρει 300 στρατιώτες από το Ιράκ λόγω της κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Ουκρανία: Χτυπήσαμε ρωσικά εργοστάσια κατασκευής και συντήρησης αεροσκαφών Ilyushin

Τουρκία: Προτείνει επέκταση του πετρελαιαγωγού της μέχρι τη Βασόρα του Ιράκ ως εναλλακτική στα Στενά του Ορμούζ

France Libre: «Ελεύθερη Γαλλία» το όνομα του αεροπλανοφόρου που θα αντικαταστήσει το Charles de Gaulle [pics]

Top News

Η Αγγελική Ηλιάδη για την αποκάλυψη περί κακοποίησης από τον Μπάμπη Λαζαρίδη: Δεν φοβάμαι πια, νιώθω περήφανη που μίλησα

Γαλάτεια Βασιλειάδη: Με τον Γιώργο Παπαδόπουλο μείναμε 2 μήνες χώρια και κατάλαβα ότι δεν μπορώ να ζήσω χωρίς αυτόν

Eurovision: Το Ισραήλ «φλερτάρει» με αποκλεισμό από τον διαγωνισμό λόγω νομοσχεδίου για τη δημόσια τηλεόραση

Απίστευτη γκάφα στο «The Chase»: Οι παίκτες έδωσαν την ίδια λανθασμένη απάντηση με τη «Γυναίκα με τα μαύρα»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert