Σφοδρές μάχες στο Νότιο Σουδάν

Νέες μάχες μαίνονται από νωρίς το πρωί στη στρατηγικής σημασίας πόλη Μπορ μεταξύ του τακτικού στρατού και των ανταρτών, ενώ εκπνέει η προθεσμία των αφρικανικών χωρών προς τις δύο εμπόλεμες πλευρές για να σταματήσουν οι μάχες και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις.

«Διεξάγονται μάχες στη Μπορ», την πρωτεύουσα του ανατολικού κρατιδίου Τζόνγκλεϊ, 200 χλμ. βόρεια της Τζούμπας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Φίλιπ Αγκουέρ.

«Οι αντάρτες ελέγχουν ορισμένες συνοικίες. Ένα μέρος της πόλης είναι στα χέρια μας κι ένα μέρος της στα χέρια των ανταρτών«, δήλωσε ο δήμαρχος Νχιάλ Ματζάκ Νχίαλ από το αρχηγείο του στρατού μέσα στη Μπορ και ο εκπρόσωπος της Minuss (αποστολή του ΟΗΕ στον Νότιο Σουδάν) Τζόζεφ Κοντρέρας δήλωσε οτι «Οι μάχες άρχισαν τα ξημερώματα και το αεροδρόμιο της πόλης έχει κλείσει».

«Σήμερα το πρωί οι αντάρτες προέλασαν στο κέντρο της Μπορ. Διεξάγονται μάχες. Η επίθεση αυτή συνιστά πλήγμα στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίκαελ Μακούι και πρόσθεσε ότι αναμένει πλέον την αντίδραση των γειτονικών χωρών.

Αντάρτες πιστοί στον πρώην αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ είχαν ήδη πάρει τον έλεγχο της Μπορ στις 19 Δεκεμβρίου, τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη των αιματηρών συγκρούσεων στη χώρα. Ο στρατός ανέκτησε τον έλεγχο της πόλης στις 24 Δεκεμβρίου αλλά παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα από το Σάββατο για να αντιμετωπίσει την προέλαση στη πόλη των νεαρών μελών του «Λευκού Στρατού», μιας οργάνωσης που έχει γίνει συνώνυμη της τρομοκρατίας στην περιοχή.

Στο Ναϊρόμπι, το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ένωσης με ανακοίνωσή του απείλησε σήμερα με «στοχευμένες κυρώσεις» όλους όσοι «υποκινούν τη βία» στο Νότιο Σουδάν.

Το Συμβούλιο «εκφράζει την πρόθεσή του να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων κυρώσεων, εναντίον όσων υποκινούν τη βία». Προτίθεται επίσης να επιβάλει κυρώσεις σε όσους «συνεχίσουν τις εχθροπραξίες, υπονομεύσουν τον προβλεπόμενο συλλογικό διάλογο, εμποδίσουν τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, πλήξουν την αποστολή προστασίας της Minuss και διαπράξουν βίαιες ενέργειες σε βάρος αμάχων και αφοπλισμένων μαχητών».

Ο Σάλβα Κιρ δεν θα μοιραστεί την εξουσία με τους αντάρτες

Ο πρόεδρος του Νοτίου Σουδάν Σάλβα Κιρ απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμφωνήσει να μοιραστεί την εξουσία με τους αντάρτες προκειμένου να τερματιστεί ο «πόλεμος» που σοβεί στο νέο αυτό κράτος, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι επιθυμεί η κρίση να επιλυθεί με «ειρηνικά μέσα», όπως δήλωσε σε συνέντευξή του που μετέδωσε σήμερα το BBC.

Το Νότιο Σουδάν έχει βυθιστεί στο χάος από τις 15 Δεκεμβρίου, όταν ο Σάλβα Κιρ κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο Ρικ Μάκαρ ότι υποκίνησε πραξικόπημα. Έκτοτε αιματηρά βίαια επεισόδια έχουν προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων σε αυτή τη σύγκρουση, η οποία έχει και εθνοτική διάσταση: το κεντρικό στοιχείο της είναι η αντιπαλότητα μεταξύ του προέδρου Κιρ, που ανήκει στη φυλή Ντίνκα, και του αποπεμφθέντος τον Ιούλιο πρώην αντιπροέδρου Μάκαρ, που ανήκει στη φυλή Λου Νουέρ.

«Ποιος επιμερισμός της εξουσίας; Αυτό δεν είναι επιλογή. Ο άνδρας αυτός είναι αντάρτης. Αν θέλετε την εξουσία, δεν εξεγείρεστε για να πάρετε την εξουσία. Όταν ανέλαβα την εξουσία, δεν το έκανα με στρατιωτικό πραξικόπημα. Ήρθα στην εξουσία εκλεγμένος από τον λαό».

Πρώην διοικητής των ανταρτών στο μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο μεταξύ του Χαρτούμ και της Τζούμπα πριν από την υπογραφή μιας ειρηνευτικής συμφωνίας το 2005, ο Κιρ είχε εκλεγεί πρόεδρος λίγο καιρό πριν από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Νοτίου Σουδάν τον Ιούλιο του 2011.

«Οι εκλογές πλησιάζουν, το 2015. Γιατί δεν περίμενε να περάσει την ίδια διαδικασία; Αν κερδίσει τις εκλογές, τότε θα αναλάβει τα ηνία», δήλωσε ο Κιρ.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν (μόνο) στρατιωτικές λύσεις σε κάθε σύγκρουση, επιδιώκονται ταυτόχρονα στρατιωτικές και πολιτικές λύσεις. Από την πρώτη ημέρα είπα ότι ήθελα μια διευθέτηση με ειρηνικά μέσα».

Οι δηλώσεις του προέδρου Κιρ διατυπώνονται ενώ εκπνέει σήμερα η προθεσμία που έχουν ορίσει χώρες από την Ανατολική Αφρική και το Κέρας της Αφρικής στις δύο πλευρές για τερματισμό των μαχών και την έναρξη των συνομιλιών. Οι ειρηνευτικές προσπάθειες είναι σε αδιέξοδο και η επανάληψη των μαχών σήμερα το πρωί καθιστούν ακόμη δυσκολότερη την τήρηση της προθεσμίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σουδάν: 2 μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ έχασαν τη ζωή τους