Σημαντική νίκη Κούρδων Πεσμεργκά στο Όρος Σιντζάρ – ΧΑΡΤΗΣ

Οι κουρδικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ εχουν κερδίσει τη μεγαλύτερη τους μάχη ενάντια των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, όπως αναφέρει το Βρετανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σύμφωνα με πηγές, οι Κούρδοι έχουν σπάσει την πολιορκία του βουνού Sinjar, όπου χιλιάδες Yazidis και άλλοι εκτοπισμένοι Ιρακινοί έχουν παγιδευτεί από τον Αύγουστο.

Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει μέρη του Ιράκ και της Συρίας οπου εχει κηρύξει χαλιφάτο.

Εν τω μεταξύ, κορυφαίος αξιωματούχος του Πενταγώνου αναφέρει ότι οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ εχουν σκοτώσει αρκετούς υψηλόβαθμους στρατιωτικούς ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.
Η κουρδική επίθεση εναντίον των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους που πολιορκούσαν το Όρος Sinjar ξεκίνησε νωρίς την Τετάρτη και ακολούθησαν εντατικές αεροπορικές επιδρομές απο τις αμερικάνικες και συμμαχικές δυνάμεις – 45 συνολικά.

Περίπου 8.000 Κούρδοι Peshmerga ξεκίνησαν μια διπλή επίθεση που όπως δήλωσαν ειχε επιτύχει να ανοίξει ένα ευρύ διάδρομο και να επιτρέψει σε μέλη της μειονότητας των Γεζιντί και σε άλλους να φύγουν.
Ανώτατοι διοικητές των Peshmerga δήλωσαν ότι αναμένεται η εκκένωση εκείνων που παγιδεύτηκαν στο βουνό να ξεκινήσει την Παρασκευή.
Μια δήλωση από την κουρδική διοίκηση ανέφερε οτι οι μαχητικές δυνάμεις του ΙΚ είχαν καταφύγει στη Συρία δυτικά ή ανατολικά προς Μοσούλη, την οποία κατέλαβαν τον Ιούνιο.
Οι Peshmerga είπαν επίσης οτι είχαν ανακαταλάβει 8 χωριά και περίπου 80 μαχητές σκοτώθηκαν στην επίθεση.

Ο δημοσιογράφος του BBC Jim Muir ειπε ότι αν οι Κούρδοι έχουν κάνει οτι λένε, τοτε είναι σημαντική πρόοδος. Ωστόσο, προσθέτει ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος – η πόλη του Sinjar, στα νότια του βουνού, παραμένει ακόμη στα χέρια του ΙΚ, όπως η Μοσούλη και η Ταλ Αφάρ.
Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε την πόλη Sinjar τον Αύγουστο αναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους, κυρίως Γεζιντί, να φύγουν. Πολλοί διασώθηκαν αεροπορικώς από το κοντινό βουνό, αλλά χιλιάδες άλλοι που ήρθαν αργότερα, βρέθηκαν παγιδευμένοι.

«Στόχοι υψηλής αξίας»

Η επίθεση στο Sinjar ήταν ένας από τους λόγους που οι ΗΠΑ άρχισαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του ΙΚ στο Ιράκ τον Αύγουστο. Διεύρυνε την αεροπορική εκστρατεία του στη Συρία τον επόμενο μήνα.

Ο Στρατηγός Martin Dempsey, είπε ότι οι αεροπορικές επιδρομές που είχαν σκοτώσει τους ηγέτες του ΙΚ είχαν σχεδιαστεί με τετοιο τρόπο ετσι ωστε να παρεμποδίσουν την ικανότητα της οργάνωσης των τζιχαντιστών να διεξάγουν επιθέσεις, να προσφέρουν μαχητές και να χρηματοδοτούν πολεμικές αποστολές.
Ο στρατηγός Dempsey δήλωσε στην Wall Street Journal ότι η απώλεια των ηγετών του ΙΚ » εχει διασπάσει τη διοίκηση και τον έλεγχό τους».
Και πρόσθεσε οτι: «Αυτοί είναι οι στόχοι υψηλής αξίας, η ανώτερη ηγεσία.»

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν ότι μεταξύ 3 και 9 Δεκεμβρίου, οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ σκότωσαν τον Αμπντ αλ-Basit, επικεφαλής του ΙΚ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, και τον Haji Mutazz, βασικό βοηθό του ηγέτη Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι. Πρόσθεσαν ότι στα τέλη Νοεμβρίου μια άλλη επιδρομή σκότωσε τον Radwin Talib, κυβερνήτη του ΙΚ στη βόρεια ιρακινή πόλη της Μοσούλης.

Άλλοι αξιωματούχοι Άμυνας ανέφεραν ότι ένας μεγαλος αριθμός από ανώτερους και μεσαίου επιπέδου διοικητών του ΙΚ είχε πεθάνει σε αεροπορικές επιδρομές, και πίστευαν ότι αυτό είχε αρχίσει να αποδυναμώνει σημαντικά την ηγετική δομή του ομίλου.

Πηγή – BBC/ΦΩΤΟ-Reuters
OnAlert – Μετάφραση/Επιμέλεια